Τ. Αποστολίδης: “Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο που δεν τη σεβάστηκαν οι άνθρωποί της”

0
1267
Τάσος Αποστολίδης - Γιώργος Ακοκαλίδης

apostolidisΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΩΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΑΝΤΑ! Ο Τάσος Αποστολίδης στην Έλενα Αρτζανίδου [[email protected]]!  

Ποιο είναι το στίγμα του τελευταίου σας βιβλίου;

Το τελευταίο μου βιβλίο είναι ένα graphic novel που αναπτύσσεται σε έξι βιβλία! Πρόκειται για το εικονογραφήγημα: «ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ». Είναι η πρώτη φορά που το πασίγνωστο έπος του Ομήρου αναπτύσσεται αυτούσιο – χωρίς περικοπές ή διασκευές – με εικόνες (του Γιώργου Ακοκαλίδη) και λόγο.

Τάσος Αποστολίδης - Γιώργος Ακοκαλίδης
Τάσος Αποστολίδης – Γιώργος Ακοκαλίδης

Πείτε μας τρεις λόγους για να το διαβάσουν οι αναγνώστες.

α. Αφήγηση με ενδιαφέρον, καθώς με πολλές λεπτομέρειες περιγράφονται οι περιπέτειες του Οδυσσέα και των συντρόφων του, η λαχτάρα της επιστροφής στην πατρίδα και η τιμωρία των μνηστήρων για δικαίωση του μύθου, αλλά και του κοινού αισθήματος. β. Η εικονογράφηση του Γ. Ακοκαλίδη, είναι συγκλονιστική! Εκτός του ότι αναπαριστά με την γνωστή χρωματική του άποψη, απολύτως πιστά ό,τι  περιγράφει ο Όμηρος, με την καινοτόμο χρήση καμπυλόγραμμων διαχωριστικών ανάμεσα στις εικόνες (gutters) έδωσε κίνηση στους ήρωες και ενέργεια στα δρώμενα. γ. Ως τρίτο λόγο τοποθετώ αυτή την «ανάγνωση αλλιώς» ενός γνωστού μύθου που αποδεσμεύεται από τη σχολική αφήγηση, που με τις εικόνες ταξιδεύει μακριά τη φαντασία του παιδιού και που δίνει τόσες πληροφορίες τόσο για την εποχή του Μυκηναϊκού πολιτισμού, όσο και την εποχή του Ομήρου (500 περίπου χρόνια αργότερα!).

Τι είναι για σας τα κόμικς;

Καταρχήν ήταν αγαπημένα παιδικά ή εφηβικά αναγνώσματα και αργότερα αγαπημένη επαγγελματική δραστηριότητα. Νομίζω ότι τα κόμικς ή εικονογραφηγήματα, όπως ελληνικά αποδίδεται ο όρος, είναι το πιο δημοφιλές μέσο για να περάσει κάποιος μια ιστορία στα παιδιά (αλλά και σε μεγάλους).

Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, είστε τριάντα πέντε χρόνια κοντά της είτε ως εκπαιδευτικός είτε και ως Διευθυντής Β/θμιου προγράμματος. Τι σημαίνει για σας;

Η Σχολή είναι ένας πολυδιάστατος χώρος για μένα. Είναι φυσικά ο χώρος της εκπαιδευτικής μου δραστηριότητας (είτε ως Μαθηματικός, είτε ως Διευθυντής) ένας δημιουργικός χώρος με παιδιά που διψούν για μάθηση και πολιτισμό και σου δίνουν πολλαπλές ευκαιρίες να δουλέψεις μαζί τους.

Αλλά είναι και ο χώρος (αφού κατοικούσα στο campus της Σχολής) που δημιούργησα την οικογένειά μου, γεννήθηκε και μεγάλωσε η κόρη μου, έγραψα τα περισσότερα βιβλία μου και γνώρισα πολλούς σπουδαίους ανθρώπους: Μαθητές, Γονείς, Συναδέλφους, Συνεργάτες…

Πείτε μας τρία πράγματα που σας θυμώνουν και τρία που θα θέλατε αμέσως να αλλάξετε στην εποχή μας.

Με θυμώνουν: Η βλακεία, η αταξία, η αδικία. Θα άλλαζα: Τους αποδειγμένα ανίκανους πολιτικούς, την νοοτροπία του «ωχαδερφισμού» και την επίδραση ξενόφερτων δειγμάτων πολιτισμού, μήπως και αποτοξινωθεί η χώρα.

Πείτε μια φράση που σας τρομάζει περισσότερο.

«Έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τ’ αφήσουμε»!

Ποιον από τους ήρωές σας ή από τους ήρωες που διαβάσατε και αγαπήσατε θα θέλατε με κάθε τρόπο να συναντούσατε αληθινά και γιατί;

Μα ποιον άλλον; Τον Αριστοφάνη! Είναι ο μόνος που παρατηρούσε, ήξερε πολύ καλά την εποχή του, τα πρόσωπα, τις καταστάσεις!… Μια εποχή (τέλος 5ου αρχές 4ου π.Χ. αιώνα) που με γοητεύει ιδιαίτερα, που ήταν όμως και η αρχή του τέλους του μεγαλείου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Τι είναι σήμερα η Ελλάδα για σας;

Η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο που δεν την αγάπησαν, ούτε τη σεβάστηκαν οι άνθρωποί της.

Ένα σχόλιο για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα…

Α, η προσπάθεια σήμερα στην Ελλάδα είναι να βρεθεί ένας πάτος για το βαρέλι, απ’ αυτούς που δεν ξέρουν ούτε που βρίσκεται, ούτε τι είναι πάτος. Μερικοί δεν γνωρίζουν και τι είναι το  βαρέλι!

Ποια θεατρική παράσταση, από τις τόσες που αναβάσατε και επιμεληθήκατε, θα στήνατε μπροστά στη Βουλή για να παίξει ο βραβευμένος, αρκετές φορές, θίασος της Σχολής;

Τους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη που τους παίξαμε και στην Επίδαυρο.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.