Τ. Μαντζαβίνος στην TinT Gallery μέχρι 17 Μαρτίου 2012

0
376

Παράλληλα με την έκθεση Ultramarin στην Αίθουσα Α της γκαλερί TinT, εκτίθενται στην Αίθουσα Β της γκαλερί –μεταξύ άλλων- μια σειρά από μεγάλα πορτραίτα του Τάσου Μαντζαβίνου.

 

Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο  έκθεσης του καλλιτέχνη το 1999 στην γκαλερί TinT στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχουν δημοσιευμένα σε κατάλογο ή άλλο έντυπο και συμπυκνώνουν το βιωματικό χαρακτήρα της δουλειάς του Τ.Μ. με ιδιαίτερη ένταση.

 

Πολύ αργότερα, το 2012, ο Τ. Μ. γράφει ένα κείμενο που νομίζει κανείς ότι αναφέρεται ειδικά σ’ αυτά τα πορτραίτα:

 

…όλες οι ανδρικές φιγούρες που ζωγραφίζω φορούν τον μπλε σκούρο επενδύτη του ναυτικού. Οι φιγούρες αυτές κυριαρχούν στον καμβά, χωρίς να υποδηλώνεται ο χώρος στον οποίο κινούνται. Δεν με ενδιαφέρει το σώμα και οι λεπτομέρειές του. Το ενδιαφέρον και η ουσία είναι το πρόσωπο και τα χέρια. Μου είναι απέραντα βαρετό και ανούσιο να ζωγραφίζω ό,τι δεν συμμετέχει στην έκφραση και την ιδέα. Όλα στον καμβά υπηρετούν και υπάρχουν για να αναδειχθεί ο «πρωταγωνιστής», που είναι ο ψυχισμός της ανθρώπινης φιγούρας…*

 

 

 

Ο Τ. Μ. αποτελεί μια σπάνια ζωγραφική περίπτωση: ενταγμένος σε μια παράδοση ταυτόχρονα ευρωπαϊκή και νεοελληνική, καταφέρνει να κάνει μια σύγχρονη ζωγραφική με όλο το λόγιο οπλισμό, αλλά και με γνήσιο λαϊκό ένστικτο.

 

Ο Τ. Μ. δεν αφηγείται μέσω εικόνων, όσο εικονίζει μέσα από αφηγήματα του νου του. Πάντα στο βάθος του μυαλού του υπάρχει μια ιστορία ανεπεξέργαστη, που ζητά να αρθρωθεί σε μορφή και όχι σε λόγο. Έχει τη σπάνια ικανότητα να αποκαλύπτει σιωπώντας και να περι-γράφει ότι είναι αδύνατο να ορισθεί. Η ζωγραφική του αποτελεί την ορατή πλευρά ψυχικών φαινομένων. Δυνατός κολορίστας, με αξίες πλαστικές, πυκνή, προσωπική και ακατάτακτη  γραφή, είναι ένας άμεσος και γνήσιος δημιουργός, που γεννά το έργο του μέσα από μια σπάνια αυτοαναλυτική διεργασία.

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________

 

* Φίλιππος Μπεγλέρης, Τάσος  Μαντζαβίνος:  Η δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται, εκδόσεις Πατάκη (Αθήνα 2012), σελ. 48-49

 

 

 

 

 

 

 

Γκαλερί TinT  ■  TinT gallery

 

Χρυσ. Σμύρνης  13, 546 22 Θεσσαλονίκη ■  13 Chrys. Smyrnis st., GR-546 22Thessaloniki

 

tel. + 30 2310 235 689 – tel./fax + 30 2310 220 191 – [email protected]www.tintgallery.gr

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ Μεγαλέξανδρος στο Λούβρο με τα «μάτια» της TV100
Επόμενο άρθροΠούτιν: Μόνο υπεύθυνοι ηγέτες θα λύσουν τα προβλήματα σε Ελλάδα και Ιταλία
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.