Υπαίθρια αγορά παλαιών αντικειμένων στο πεδίο του Άρεως από παλαιοπώλες του Μπιτ Παζάρ

0
250

Τη διάθεση κατάλληλου χώρου εντός του πάρκου «πεδίο του Άρεως», κατόπιν αιτήματος του Σωματείου Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης «Μπιτ Παζάρ», για την καθιέρωση υπαίθριου παζαριού παλαιών αντικειμένων, μια Κυριακή το μήνα, ενέκρινε χθες Δευτέρα 14 Μαΐου 2012, με απόφασή του, κατά την 14η συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. 

Η υπαίθρια αγορά παλαιών αντικειμένων θα λειτουργήσει πιλοτικά για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο Ιούλιο και Αύγουστο 2012 για μια Κυριακή το μήνα εντός του πάρκου “πεδίο του Άρεως”, στον διάδρομο του διαμορφωμένου χώρου πρασίνου ο οποίος αναπτύσσεται παράλληλα της οδού Καυταντζόγλου και σε μήκος 160 μέτρων από την είσοδο επί της οδού Καυταντζόγλου, ανέφερε κατά την εισήγησή του, ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης. «Η Δημοτική Αρχή ικανοποίησε το αίτημα του Σωματείου Παλαιοπωλών για τη διάθεση κοινόχρηστου χώρου του Δήμου μας στη γενικότερη προσπάθεια για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ελκυστικότητας της πόλης μας, αλλά και για να υπάρχει μεγαλύτερη επαφή του συγκεκριμένου κλάδου επαγγελματιών με το αγοραστικό κοινό. Στο χώρο που διαθέτουμε δεν θα δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα και δεν υπάρχουν ομοειδή προϊόντα. Οι εκπρόσωποι των Παλαιοπωλών δεσμεύθηκαν ότι θα πωλούν τα προϊόντα τους σε καλαίσθητους πάγκους τους οποίους στη συνέχεια θα αποσυναρμολογούν για να απελευθερώσουν το χώρο, ενώ θα φροντίζουν για την καθαριότητα και την περιφρούρηση της περιοχής με ιδιωτική αστυνόμευση» σημείωσε ο Ανδρέας Κουράκης.
Ανάλογα υπαίθρια παζάρια διοργανώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Ελλάδα τις Κυριακές σε περιοχές της Αττικής: Μοναστηράκι, Θησείο, Σχιστό, Ελληνικό και Πειραιά. Όπως ορίζεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο (παρ. 6β άρθρου 12 Ν. 3557/2007) με τη σύμφωνη γνώμη των οικείων επιμελητηρίων, εμπορικού συλλόγου και ομοσπονδίας βιοτεχνών και επαγγελματιών, στους νομούς Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης επιτρέπεται η λειτουργία υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς σε ειδικώς καθοριζομένους χώρους, που θα είναι κοινή για τρεις τουλάχιστον όμορους -μεταξύ τους- Δήμους με συνολικό πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων.
Πριν από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε προηγηθεί απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με την οποία «εκφράστηκε η βούληση του Δήμου, προκειμένου να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ο συγκεκριμένος πόλος προσέλκυσης του τουριστικού ενδιαφέροντος και του αγοραστικού κοινού, αλλά και να τονωθεί μια παραδοσιακή εμπορική δραστηριότητα πώλησης αντικειμένων με κάποια ιστορική ή συλλεκτική αξία».
Σημειώνεται ότι το Σωματείο Παλαιοπωλών δήλωσε ότι η κυριακάτικη αγορά θα λειτουργεί με 30-40 μέλη του και όπως εκτιμήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο αναγκαίος χώρος για την ανάπτυξη των αντίστοιχων πάγκων θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 160 μέτρων. Επίσης ως προς την προτεινόμενη χωροθέτηση, στο Πεδίο του Άρεως, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ομοειδή καταστήματα στην περιοχή και ότι δεν δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα γιατί πρόκειται για σαφώς οριοθετημένο κοινόχρηστο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της 1ης Δημοτικής Κοινότητας και σε επαφή με το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο πιλοτικός χαρακτήρας της υπαίθριας αγοράς, εφαρμόζεται κατά το ισχύον νομικό πλαίσιο και για μια Κυριακή το μήνα, (Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2012) προκειμένου να μην επιβαρύνεται περισσότερο η γύρω περιοχή κατοικίας ως προς την καθαριότητα και την συγκέντρωση κοινού, δεδομένου ότι κάθε Παρασκευή λειτουργεί σε επαφή με το πάρκο Ανθοκομικής η λαϊκή αγορά της οδού Καυτανζόγλου (5η Δημοτική Κοινότητα) και στον ίδιο χώρο, έχει προταθεί επίσης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η χωροθέτηση Βιολογικής Αγοράς.

Προηγούμενο άρθροΤα βραβεία του 5ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;»
Επόμενο άρθροΔίνουμε το Παρόν! Διασφαλίζουμε το Μέλλον!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.