Φράκτης λέω και κλαίω…

3
727
Λαθρομετανάστες που μόλις συνελήφθησαν δυτικά του "φράχτη Παπουτσή"...

Λαθρομετανάστες που μόλις συνελήφθησαν δυτικά του "φράχτη Παπουτσή"...

Γράφει η Ξανθούλα Μπούσιου/ [email protected]

Το συντομότερο ανέκδοτο που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στον Έβρο, ξέρεις ποιο είναι; ΦΡΑΚΤΗΣ!

Ο νομός Έβρου είναι ο ανατολικότερος νομός της Ελλάδος, σύνορο με την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Έχει έκταση 4.240 τετραγωνικά χιλιόμετρα και από άκρη σε άκρη ο νομός έχει μήκος γύρω στα 200χλμ. Φυσικό σύνορο του νομού (ergo και της χώρας) με την Τουρκία είναι τα 230χλμ του ποταμού Έβρου, ο οποίος σε σημεία του είναι τόσο στενός που μιλάς με τους απέναντι κατοίκους (ίσως λίγο φωναχτά), καλημερίζεστε το πρωί και τα συναφή. Από την από εδώ όπως και από την από εκεί πλευρά κατά μήκος των 200και κάτι χλμ του ποταμού υπάρχουν συστάδες δένδρων, χωράφια (προφανώς) και μικρά χωριουδάκια, με αυτή τη σειρά εμφάνισης από το ποτάμι προς την ενδοχώρα. Την έχεις κάπως την εικόνα του νομού;

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά τα  νούμερα στο μυαλό σου, σκέψου ότι στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη θεωρούν ότι με 10.5χλμ φράχτη που θα έφτιαχναν βόρεια της Ορεστιάδας, στο μόνο χερσαίο σύνορο με την Τουρκία, θα έλεγχαν καλύτερα(;) θα περιόριζαν(;) θα απέτρεπαν(;) την είσοδο των λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Πάρε και λίγους ακόμη αριθμούς: μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2011 πιάσανε στον Έβρο 220.000 λαθρομετανάστες. Και…μάντεψε: η μεγαλύτερη διακίνηση λαθρομεταναστών γίνεται ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ! Γιατί ειδικά όταν δεν έχει ρίξει βροχές ή δεν έχει χιονίσει στα βουνά της Βουλγαρίας  όπου και οι πηγές του, το ποτάμι σε ορισμένα σημεία του ΠΕΡΠΑΤΙΕΤΑΙ!  Για να μην μιλήσουμε για τις βάρκες που «κουνιούνται» τις νύχτες και για τις οποίες γνωρίζουμε α) οι κάτοικοι του τόπου, β) οι ψαράδες του ποταμού, γ)οι συνοριοφύλακες, δ) η FRONTEX και ε) όσοι έχουν κάνει φαντάροι στα φυλάκια του ποταμού. Όπως κατάλαβες, πρόκειται για inside information!

Και όμως το Υπουργείο επιμένει. Και παρ’ ότι η Κομισιόν αρνήθηκε να συγχρηματοδοτήσει το φράχτη μας ως αναποτελεσματικό (παράλογο;), και παρ’ ότι είναι διαθέσιμη να χρηματοδοτήσει άλλα πιο αποτελεσματικά μέτρα, το Υπουργείο δεν κάμπτεται, δεν λυγίζει, δεν εφησυχάζει, δεν το παίρνει πίσω. Θα το κάνει. Αφού κανένας δεν το πιστεύει, θα τα κάνει όλα μόνο του ανακοινώνει, με λεφτά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (4 δις νομίζω) γιατί  μας περισσεύουν. Κι γιατί είναι νευραλγικής σημασίας το έργο.

Σε τέτοιες περιόδους κρίσης, είναι καλό να ξέρεις ότι κάποιοι πολιτικοί παλεύουν ακόμη για τις ιδέες τους και το μυαλό τους δουλεύει θετικά και σκέφτεται αναπτυξιακά και στρατηγικά για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Αμήν.

Προηγούμενο άρθροΟ γάμος είναι σαν το… τανγκό
Επόμενο άρθροΚάποιες απορίες, μεσιέ Μισέλ…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.