Φωνή βοώντος εν τη ερήμω για το ΝΟΗΣΙΣ…

0
1574

 

noesis

Γράφει ο Γιάννης Κεσσόπουλος / gkessopoulos@gmail.com

Οι ιστορίες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ είναι σχεδόν παράλληλες.

Σπουδαίο και πολυεπίπεδο έργο και οι δύο φορείς. Έδρα Θεσσαλονίκη και οι δυο.

Χωρίς διοίκηση το πρώτο για 4 μήνες το πρώτο (λύθηκε πριν λίγες μέρες), για 14 μήνες το δεύτερο (άλυτο). Με καθυστέρηση στην τακτική επιχορήγηση το πρώτο, χωρίς επιχορήγηση το δεύτερο.

Κάτι σαν υ(φυ)πουργείο Πολιτισμού το ένα, Υπουργείο Παιδείας το άλλο.

Απέναντί τους η πολύμηνη αδιαφορία (ή όπως αλλιώς) της Πολιτείας. Μιας Πολιτείας που κοντά στην μικροκομματική κουτοπονηριά που επιδεικνύει ενίοτε, κυρίως στερείται πολιτικής. Πολιτικής για τον πολιτισμό και πολιτικής για την εκπαίδευση. Πολιτικής ως έμπνευση και στόχο αλλά και ως στρατηγική. Τι θα αφήσουμε και τι θα στηρίξουμε.

Γι’ αυτό και η Πολιτεία αδυνατεί κα ανούσει έστω το γενικό διευθυντή Θανάση Κοντονικολάου, που πριν από ένα μήνα έστειλε επιστολή στα ΜΜΕ εκθέτοντας το πρόβλημα, το θέμα πήρε διαστάσεις, πιθανόν κάποιοι από ντροπή (παίζει;) για τη ντροπή των ανεπίλυτων μικροθεμάτων. Αποτέλεσμα όμως μηδέν. Δοικητικό Συμβούλιο δεν έχει οριστεί, για τα οικονομικά κουβέντα…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την επιστολή της 23ης Ιουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης έκανε προσπάθειες για ορισμό διοικητικού συμβουλίου και υποσχέθηκε ότι θα δοθεί κάποιο ποσό στο ΝΟΗΣΙΣ. Τίποτε γραπτώς, μόνο προφορικά. Και το ποσό δεν έφτασε ποτέ στο Κέντρο. το προσωπικό είναι απλήρωτο εδώ και 4 μήνες, υπεργολάβοι και προμηθευτές το ίδιο.

Η ΔΕΗ προς το παρόν δεν έκοψε το ρεύμα όπως αναμενόταν να γίνει στις 16 Αυγούστου (μεσολάβησε η Μεγαλόχαρη…) και πιθανολογείται ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση για προσωπινή άρση της αποφασης για διακοπή ηλεκτροδότησης. Η απειλή ωστόσο παραμένει…

Λόγω της αδράνειας, ο γενικός διευθυντής αναγκάστηκε να στείλει χθες και άλλη επιστολή στους αρμοδίους και στον Πρωθυπουργό με ένδειξη εξαιρετικά επείγον.

Όσο για τη λειτουργία του Κέντρου, οι πληροφορίες λένε ότι το ΝΟΗΣΙΣ θα προσπαθήσει να κρατηθεί όρθιο έχοντας, με αναγκαστική μερική διακοπή λειτουργίας χώρων λόγω πολλών τεχνικών προβλημάτων. Ήδη έχουν ανασταλεί προγραμματισμένες εκθέσεις και συνεργασίες ενώ το Κέντρο βρίσκεται σε αδυναμία ανανέωσης ταινιών και νέου οπτικοακουστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Κλεισμένες χορηγίες και εκδηλώσεις για το 2015 – 2016, βρίσκονται στον αέρα. Η άποψη που κυριαρχεί στο ΝΟΗΣΙΣ είναι να αποφευχθεί πάση θυσία το λουκέτο γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η επανέναρξη θα ήταν πολύ πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό και ο αγώνας τους έχει στραφεί ολοκληρωτικά στην εκτέλεση των ευρωπαικών προγραμμάτων που αφορούν θέματα και διαγωνισμούς για τη Διαστημική Τεχνολογία και την γυναικεία καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Τα χρήματα γι’ αυτά έρχονται απ ευθείας από τις Βρυξέλλες και το ΝΟΗΣΙΣ μετέχει σε μεγάλο διεθνές σχήμα με το Γερμανικό και το Γαλλικό Μουσείο, με την Ευρωπαική Εταιρία Διαστήματος και με εταιρίες όπως η Loreal και άλλες

Όπως λέει ο κ. Κοντονικολάου στο thinkfree, «πρέπει να ολοκληρώσουμε τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δημιουργία μεταφερόμενης Έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο και θα περιοδεύσει στα Μεγάλα Μουσεία του Εξωτερικού προσδίδοντας έσοδα στο ΝΟΗΣΙΣ και ενισχύοντας την εξωστρέφειά του».

Η προκήρυξη εκλογών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για λύσεις στο ερχόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι το ΝΟΗΣΙΣ, των 100.000 επισκεπτών ανά έτος, πέρα και πάνω από κόμματα, πρέπει να προστατευθεί από αυτό που αποκαλούμε Πολιτεία.

Και επιτέλους, αυτό το κράτος που βγάζει στη σέντρα με μεγάλη ευκολία διοικήσεις για «ενδεχόμενες» εκκρεμότητες ή «παλαιών διοικήσεων» εκκρεμότητες ή εκκρεμότητες που οφείλονται στη δική του αδράνεια, δεν έχει καμία ευθύνη; Π.χ. όταν λέμε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν υλοποιεί έγγραφη δέσμευση για επιχορήγηση ύψους 514.000 ευρώ για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Κοντονικολάου, δεν έχει καμία ευθύνη για τα ληξιπρόθεσμα; Δηλαδή ο κάθε υπουργός μπορεί να υπογράφει ό,τι θέλει και να παίζει με ευηπόληπτους εθελοντές που στελεχώνουν τις διοικήσεις; Ή μπορεί να παίζει με τους εργαζόμενους και να τους αφήνει επί 4 μήνες απλήρωτους, όπως στην περίπτωση του ΝΟΗΣΙΣ; Απλή σκέψη του τελευταίου πολίτη αυτής της χώρας… 

Προηγούμενο άρθροΕκδηλώσεις για τις βραδιές του Αυγουστιάτικου φεγγαριού
Επόμενο άρθροΤο πρόγραμμα συναυλιών της 80ής ΔΕΘ
Σπούδασα Νομικά, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη. Και διευθυντή το Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» την οποία διηύθυνα από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.