Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλο τα ίδια μένουν

0
2299
Ευχαριστούμε αυτούς τους ανθρώπους που δεν κάνουν απλά τη δουλειά τους αλλά κάτι μεγαλύτερο.

 

 

Ευχαριστούμε αυτούς τους ανθρώπους που δεν κάνουν απλά τη δουλειά τους αλλά κάτι μεγαλύτερο.

Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας.

Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν φωτιές. Γιατί είναι φυσικό φαινόμενο. Γιατί υπάρχουν καταπατητές. Γιατί υπάρχουν ασυνείδητοι που θα πετάξουν το τσιγάρο τους οπουδήποτε. Γιατί μία σπίθα από μία ψησταριά αρκεί. Γιατί πάντα ο καιρός θα φέρει και αυτός την ευθύνη του.

Πολλά από τα λάθη σε επίπεδο προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού γίνονταν και με προηγούμενες Κυβερνήσεις, θα γίνουν κάποια (ελπίζω να κάνω λάθος) και σε επόμενες. Η όλη διαχείριση της κρίσης όμως είναι το λιγότερη προσβλητική προς τους ανθρώπους που κινδύνευσαν και όσους είδαν να χάνουν τις περιουσίες τους.

Κάτι που δεν είχαμε δει μέχρι χθες είναι να συγκρίνουμε τα στρέμματα που κάηκαν αυτές τις μέρες στην Αττική με παρόμοια φωτιά το 2009, όπως έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή το 2009 δεν μέτρησε η αυταπάρνηση των Πυροσβεστών και των εθελοντών αλλά οι ίδιοι άνθρωποι τα κατάφεραν καλύτερα το 2017;

Μετά από 4 ημέρες πυρκαγιάς εμφανίστηκε (και ορθώς έπραξε) ο Πρωθυπουργός για να μας πει ότι είχαμε λιγότερες απώλειες σε σχέση με το 2009! Μας είπε να προσέχουμε γιατί «τα μελτέμια κρατούν όλο τον Αύγουστο»! Εμφανίστηκε και η Περιφερειάρχης, η κα. Δούρου να πει στους πολίτες να μην γράφουν στο twitter, στο Facebook στα sites ή οπουδήποτε αλλού η ίδια κρίνει καλύτερο για την πολιτική της καριέρα. Αγνοούν κάθε φορά οι Κυβερνήσεις ότι εκλέγονται για να προλαμβάνουν και όχι για να κάνουν αποτίμηση της ζημίας.

Είδαμε επίσης να αποκλείονται οι δημοσιογράφοι των ΣΚΑΙ και ΑΝΤ1 από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές! Πρωτοφανές και αντιδημοκρατικό! Η ενημέρωση των πολιτών (από όποιο κανάλι και αν αυτοί επιλέγουν) είναι ή πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τις κομματικές διαθέσεις. Στο κάτω κάτω μιλάμε για το αξίωμα του Πρωθυπουργού και όχι για έναν απλό πολιτικό ο οποίος επιλέγει το που θα εμφανιστεί και πότε.

Είδαμε ακόμη την Κύπρο να μας στέλνει 60 Πυροσβέστες για βοήθεια. Μολονότι, αυτοί δεν έφθασαν ποτέ αφού το C-130 που η Ελλάδα απέστειλε για να μεταφερθούν οι Πυροσβέστες υπέστη βλάβη. Η βοήθεια τελικώς ακυρώθηκε αφού ούτε αυτό δεν καταφέραμε ως Κράτος (ή μάλλον σαν Κράτος αφού όλα τα παραπάνω δε συντελούν στο οτι λειτουργεί ένα συντονισμένο Κράτος).

Τέλος, βλέπουμε να επιχειρούν 6 καναντέρ από τα 18 που διαθέτουμε. 6 αεροπλάνα 40ετίας.

Δεν είδαμε αντιπυρικές ζώνες (ή τουλάχιστον όσες απαιτούνται). Βλέπετε συχνά η δημιουργία τέτοιων ζωνών χαλάει το φυσικό τοπίο. Έτσι, παίρνουμε την απόφαση να το ρισκάρουμε. Αν καεί ολοσχερώς αυτό το τοπίο κάποια στιγμή τότε θα λέμε ξανά τα ίδια.

Δεν είδαμε συντονισμένη δράση από όλους τους αρμόδιους (Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Γενικούς Γραμματείς, Υπουργούς, Πυροσβεστική, Στρατό).

Δεν είδαμε για ακόμη μία φορά τι θα πει πρόληψη!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν.

* Οι φωτογραφίες είναι από το REUTERS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.