Όπως η μορφίνη

0
909

Γράφει η Γεωργία Σαδανά / δημοσιογράφος / [email protected]

Το αίτημα είναι καθολικό και προκύπτει αυθόρμητα σε κάθε τελευταία κάλπη. Το παρελθόν των πολιτικών πρωταγωνιστών της τελευταίας τριακονταετίας στην Ελλάδα βαραίνει το αερόστατο. Οι επιζήσαντες από τον Αρμαγεδδώνα του Ιουνίου πρέπει να ξεφορτωθούν γρήγορα τα βάρη, για να εξασφαλίσουν ύψος και χρόνο στα πολιτικά τεκταινόμενα. Η στρατηγική δεν είναι μικροκομματική, αλλά απολύτως αναγκαία. Η κρίση χρέους συρρίκνωσε δραματικά τον πολιτικό χρόνο κυβερνήσεων, πρωθυπουργών, πολιτικών κομμάτων, τεχνοκρατών. Η βαθιά ύφεση, ορατή σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας στην Ελλάδα όξυνε τα πάθη και μεγέθυνε τις διαφορές. Οι «προνομιούχοι» αυξάνουν τα πλούτη τους μακριά από τη βάσανο της φορολογίας και η μεσαία τάξη προλεταριοποιείται βίαια.

Τις βίαιες αλλαγές, απαραίτητες ως ένα μεγάλο βαθμό, εισήγαγε στην ελληνική πραγματικότητα το Μνημόνιο. Η μήτρα των μεγάλων δεινών που χώρισε την πολιτική τάξη σε πολέμιους και θιασώτες, την ελληνική κοινωνία σε έχοντες και κατέχοντες. Ο ιδιωτικός τομέας κατέρρευσε, ο δημόσιος τομέας δοκιμάστηκε. Στην Ελλάδα του 2013, δεν υπάρχουν σταθερές και δεδομένα. Η ακίνητη περιουσία του χθες μεταβάλλεται σε φορολογικό άχθος για τους κληρονόμους του αύριο, η εργασία σε πολυτέλεια για τους λίγους. Στην κοινωνική απόγνωση, η καταγγελία του «τρισκατάρατου» μνημονίου, της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, της ανεργίας προκαλεί παροδική ανακούφιση. Η καταγγελία του μνημονίου, τελευταία η κατάργησή του με ένα άρθρο, απαλύνει τον πόνο σαν ναρκωτικό, η επήρεια του οποίου διαρκεί λίγες ώρες. Κανείς δε θέλει να θυμάται το όργιο σπατάλης, την άλωση της κρατικής μηχανής, τις ευκολίες των ημετέρων των περασμένων δεκαετιών.  Η δαιμονοποίηση του μνημονίου αρκεί για να ξεσπάσει την οργή και τη θλίψη της η ελληνική κοινή γνώμη. Κι όταν η καταγγελία δεν είναι διαρκής, σαφής και κατανοητή, αναζητεί νέα καταφύγια.

Η στροφή της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απότοκος ή μη των διαδοχικών ταξιδιών στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων, ηχεί περίεργα στα αυτιά των φανατικών οπαδών της. Το μνημόνιο και το ευρώ είναι πάντα στο στόχαστρο, αναδεικνύοντας τους νέους πρωταγωνιστές του πολιτικού παιχνιδιού.

Όταν αυτή η «κοινωνική» ανάγκη της ρητής καταγγελίας δεν εκπληρώνεται, η μάζα εκδικείται. Μετακινείται ακολουθώντας τους ήχους των Σειρήνων, εκεί που δεν υπάρχει χώρος για τα μνημόνια, τις περικοπές, τους γερμανούς, τους μετανάστες. Εκεί που η αναγκαιότητα εξορθολογισμού δημοσίων δαπανών, συντάξεων και μισθών ακολουθεί  χαμηλά στην ατζέντα. Η δύναμη της καταγγελίας επανακαθορίζει τις δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό, γεννά νέα κόμματα, αναδεικνύει νέα πρόσωπα, φτάνοντας στα άκρα. Αν η Χρυσή Αυγή βρει το alter ego της στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με τους προβεβλημένους εσχάτως συνδικαλιστές) θα το δείξει το εγγύς μέλλον. Αρκεί η καταγγελία να είναι διαρκής, σαφής και κατανοητή, για να κερδίσει χωρίς πόνο και κόστος κάθε πολιτικό της αντίπαλο. Να καταλαγιάσει μεμιάς την κοινή γνώμη, όπως η μορφίνη.

Προηγούμενο άρθροΟ πρωθυπουργός στο Κατάρ
Επόμενο άρθροΚύπρος – Ε.Ε.: «κλειδί» οι εκλογές;
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.