Ότι λάμπει δεν είναι (μαύρος) χρυσός

0
618

Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας / Μεταπτυχιακός φοιτητής τμήματος πληροφορικής ΑΠΘ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έμαθε επιτέλους ο μέσος Έλληνας τι θα πει ΑΟΖ. Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για όσους δεν πρόλαβαν τις εξελίξεις. Δηλαδή αν με το καλό γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες (οριοθέτηση, αναγνώριση, χάραξη, οικοπεδοποίηση, μελέτες, εξόρυξη) θα έχουμε το δικαίωμα να αντλήσουμε φυσικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κοιτάσματα τα οποία είναι πλούσια κυρίως σε περιοχές νοτίου της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα.

Φυσικά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της εξόρυξης θα χρειαστούν σύμφωνα με τον καθηγητή- στρατηγικό αναλυτή Ν. Λυγερό 5 έως 7 χρόνια. Το αναφέρω γιατί κάποιοι βιάστηκαν να νιώσουν πλούσιοι. Βέβαια επειδή βρισκόμαστε στη χώρα της απαξίωσης κάποιοι άλλοι υποβαθμίζουν την οικονομική και στρατηγική σημασία της ΑΟΖ. Τι κι αν είναι η 2η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη;Τι κι αν ο, μάλλον επιβεβλημένος, άξονας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μπορεί να σε βάλει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη;

Έστω όμως ότι τα κάνουμε όλα αυτά. Μετά τι; Χαρίζουμε τα κέρδη στα χρέη της γενιάς του πολυτεχνείου; Οριζοντίως και καθέτως όχι. Πάρτε για παράδειγμα τη Νορβηγία που τα κέρδη από την άντληση πετρελαίου τα εναποθέτει στο ταμείο για την επόμενη γενιά και τα επενδύει κιόλας. Φυσικά και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ΑΟΖ αλλά όχι για να πληρώσουμε τα σπασμένα άλλων εποχών και να ξεκινήσουμε ξανά από το μηδέν. Σαφώς και τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι θα χρειαστεί ένα μερίδιο των κερδών όταν με το καλό έρθουν να καλύψουν τρύπες. Αλλά όχι να ξεπουλήσουμε τον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας για χάρη αυτών που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, ευτέλισαν τους θεσμούς, αύξησαν κατακόρυφα τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Οι στόχοι που πρέπει να έχει η ΑΟΖ (σε συνδυασμό με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ που ακούγεται έντονα τελευταίως) είναι απλοί και κατανοητοί:

  • Γεωστρατηγική υπεροχή της Ελλάδος στην περιοχή του Αιγαίου.
  • Μετατροπή της Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο για την Νότιο Ανατολική Ευρώπη.
  • Οικονομική ανάπτυξη μέσω νέων θέσεων εργασίας για επιστημονικό προσωπικό και απόκτηση τεχνογνωσίας.
  • Επένδυση των κερδών στην πραγματική οικονομία προς όφελος των πολιτών.

Ο σκοπός της ΑΟΖ δεν είναι να κάτσουμε στον καναπέ μας και να πούμε «έχουμε για άλλα 20-30 χρόνια λεφτά να φάμε από το δημόσιο» και μετά να κλαιγόμαστε για μία νέα κρίση. Σκοπός της ΑΟΖ πρέπει να είναι η εξέλιξη της Ελλάδος σε σύγχρονο κράτος, με υποδομές, ορθή οικονομική ανάπτυξη και σεβασμό στον πολίτη. Για όποιον δε το έχει αντιληφθεί είναι μία χρυσή ευκαιρία για την πατρίδα μας και τις επόμενες γενιές. Για αυτό και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες άμεσα. Μπορεί η αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον οίκο S&P να είναι θετικό σημάδι στον απλό κοσμάκη όμως δεν λέει τίποτε ακόμα. Δε του δίνει προοπτική, δε του δίνει ελπίδα. Η ΑΟΖ όμως μπορεί να το κάνει αυτό αφού αν γίνουν σωστά όλες οι απαραίτητες ενέργειες και συμμαχίες μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη.

Προηγούμενο άρθροΟ ξένος που θα μας σώσει…
Επόμενο άρθροΠΑΡΑΛΟΞΑ / Ο μύθος…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.