
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και νυν μέλος του δ.δ. του ΔΣΘ Μανόλης Λαμτζίδης γράφει για την επιχείρηση ελέγχου της ανωνυμίας στο διαδίκτυο από πλευράς κυβέρνησης, με αφορμή εκδήλωση – συζήτηση για το θέμα που διεξάγεται αύριο (βλέπε στο τέλος του κειμένου).
Το διαδίκτυο αποδεικνύεται ένα ταχύτατο μέσο διακίνησης πληροφοριών, ειδήσεων και απόψεων. Ο ρόλος των ιστολογίων (“blogs”) ως μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις σημερινές συνθήκες αποδεικνύεται επαναστατικός. Όλα τα αυταρχικά καθεστώτα αντιμετωπίζουν με καχυποψία έως και απροκάλυπτη εχθρότητα την άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Τρέμουν» στην κυριολεξία την ελεύθερη διακίνηση απόψεων μέσω του διαδικτύου.
Ένα από τα πρώτα μελήματά τους είναι ο νομοθετικός περιορισμός του δικαιώματος της ανώνυμης ή ψευδώνυμης δημοσίευσης απόψεων μέσω του διαδικτύου και η προώθηση «ρυθμιστικών» νόμων.
Δεν είναι τυχαίο, ούτε συμπτωματικό ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) στην καρδιά μιας μεγάλης σοβούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στον απόηχο των κινητοποιήσεων του κινήματος των «Αγανακτισμένων» εξάγγειλε εσπευσμένα ως αντίδραση στη δυναμική του κινήματος, που υποβοήθηκε σοβαρά από την ελευθερία στο διαδίκτυο τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής «…. που θα μελετήσει σειρά ρυθμίσεων σχετικά με την ταυτοποίηση των διαχειριστών blogs και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών…». Δηλαδή την τυποποίηση και νέων εγκλημάτων και την μεγαλύτερη «ποινικοποίηση».
Μέσα από τα «blogs» (ανώνυμα και επώνυμα) αναπτύχθηκε το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και διάφορα άλλα κινήματα («Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», «Διόδια STOP») που αμφισβήτησαν και αμφισβητούν θεμελιώδεις επιλογές της κυβέρνησης.
Δεν είναι λοιπόν δικαιολογητικός λόγος η ανάγκη αντιμετώπισης της «διάχυτης μέσω του διαδικτύου βίας» , αλλά ο τρόμος που την κατέλαβε μπροστά στη διάχυτη και ολοένα διευρυνόμενη αμφισβήτηση της πολιτικής της.
Έτσι οδηγούμαστε σε μία ένταση της ποινικοποίησης του δημόσιου βίου συνολικά και ειδικότερα σε συρρίκνωση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης. Ανοίγει λοιπόν ένας «φαύλος κύκλος». Ελευθερία στο διαδίκτυο-ποινικοποίηση-καταστ
Η διατήρηση του κελύφους της διαδικτυακής ψευδωνυμίας (ή της ανωνυμίας σχολιασμού και γενικά της συμμετοχής στο διαδίκτυο) είναι μια στοιχειώδης προϋπόθεση για την διαφύλαξη του ιδιωτικού απορρήτου.
Και η προστασία της ιδιωτικής σφαίρας του κάθε ατόμου είναι συστατικό στοιχείο της σύγχρονης δημοκρατίας. Αλλιώς οδηγούμαστε σε κοινωνία «γενικευμένης επιτήρησης», σαν αυτή που περιέγραφε ο Όργουελ στο έργο του «1984».
Μανόλης Λαμτζίδης, Δικηγόρος
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου · 7:30 μ.μ.
ΘΕΜΑ: “blogs/ιστολόγια”: Το ζήτημα της επωνυμίας/ανωνυμίας και της ελευθερίας της έκφρασης στις σημερινές συνθήκες
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Γιάννης Ιγγλεζάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Νομική Σχολή ΑΠΘ
Γιώργος Νούσκαλης, Λέκτορας Ποινικού Δικαίου , Νομική Σχολή ΑΠΘ
Λευτέρης Αρβανίτης, Υπ. Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών, δημ/φος του tvxs.gr και alterthess.gr
ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ
Θέμη Τσολάκου, Δικηγόρος, Υπ.Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 3ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ “ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗΣ” ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ)