Γράφει η Χρύσα Κουράκη / lesxhanagnosis.blogspot.gr
“Κι εσύ μαμά… τον χαλβά σου”, Έλενα Αρτζανίδου, εκδ. Ψυχογιός
«Βαρσαβούλα… Βαρσαβούλα… άσε τα παραμύθια τώρα και ετοιμάσου! Πρέπει να φύγουμε, έφτασε η ώρα του μπαλέτου! Βαρσαβούλα, έβαλες τις πουέντ στο σακίδιό σου; Βαρσαβούλα;»
«Βρε, μαμά, πόσες φορές σου είπα ότι με λένε Βάνα!»
«Βαρσαβούλα μου…»
«Μαμά…τον χαλβά σου».
Η μαμά σκάει στα γέλια. «Ωραία, Βάνα, που σε βαφτίσαμε Βαρσαβούλα, όπως η γιαγιά σου από τη Σμύρνη. Δεν τη γνώρισες τη γιαγιά σου, Βαρσαβούλα, αλλά ήταν μια ψηλή, πανέμορφη, δυνατή γυναίκα σαν και…»
«Οχ, μαμά, πάλι την ίδια ιστορία θα μου πεις; Ξέρω, ξέρω! Η γιαγιά Βαρσαβούλα, όταν ήταν μικρούλα σαν και εμένα, κατάφερε και πήδηξε σε μια βάρκα τη νύχτα που η Σμύρνη καιγόταν. Ήταν ολομόναχη, χωρίς κανέναν, ακόμα και η αδερφούλα της, η Νεφέλη έμεινε πίσω στην προ.. προ..»».
«Προκυμαία, Βαρσαβούλα».
«Βρε μαμά, εσύ πάλι τον χαλβά σου; Δε θέλω να με φωνάζεις Βαρσαβούλα»…………………….
Έτσι ξεκινάει το νέο βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου με πρωταγωνίστρια τη Βαρσαβούλα και τη φίλη της την Αμαλία, η οποία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με το βάρος και την κακή ποιότητα της διατροφής της. Κι ενώ πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλά για την αξία της υγιεινής και σωστής διατροφής, όπως σημειώνεται από τον εκδότη στο οπισθόφυλλο, η αρχή του δε σε προδιαθέτει για το θέμα αυτό. Αντίθετα, μέσα από τις πρώτες γραμμές η συγγραφέας θίγει το θέμα της Σμύρνης, ενώ κάνει μια αναφορά σε παραμύθια. Γιατί η Βαρσαβούλα, πέρα από το ότι είναι καλή μπαλαρίνα και καλή φίλη, αγαπά ιδιαίτερα τα παραμύθια, στα οποία αναφέρεται συνεχώς. Εξάλλου και η ιστορία του ονόματος της από τη Σμύρνη σαν παραμύθι δεν της φαίνεται;
Η Έλενα Αρτζανίδου μέσα από το Κι εσύ μαμά … τον χαλβά σου αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αμεσότητα, το χιούμορ και τη δυνατότητα να μιλά για δύσκολα και εύκολα θέματα με την ίδια άνεση. Το μυθοπλαστικό πρόσωπο της Βαρσαβούλας χτίζεται γύρω από τον άξονα της καλής φίλης που θέλει να βοηθήσει τη συμμαθήτριά της να τρώει σωστά, ωστόσο ταυτόχρονα -πράγμα που δε συνηθίζεται σε μικρής έκτασης ιστορίες- προβάλλει πτυχές του που δε σχετίζονται άμεσα με το κεντρικό θέμα της ιστορίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσίαση ενός πολύ ζωντανού χαρακτήρα, ο οποίος σε συνδυασμό με τις διακειμενικές και ιστορικές αναφορές που επιλέγει να κάνει η συγγραφέας, οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα είδος αναμονής. Τελειώνοντας το βιβλίο, περιμένει κανείς πως η Βαρσαβούλα θα ξεπηδήσει από τις σελίδες και του επόμενου βιβλίου της Αρτζανίδου, για να μας αφηγηθεί την ιστορία της γιαγιάς της από τη Σμύρνη ή για να μας ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο των βιβλίων που διαβάζει.
… Άραγε θα εισακουστεί η επιθυμία μας;……
Οπισθόφυλλο
Κάθε φορά που ακούει τη μαμά της να τη φωνάζει Βαρσαβούλα, η μικρή, που δεν της αρέσει να τη λένε Βαρσαβούλα, γίνεται “εξω φρενών. «Εσύ, μαμά…τον χαλβά σου». Η Βαρσαβούλα έχει και μια φίλη, την Αμαλία, που αν και θέλει να γίνει πρίμα μπαλαρίνα, δεν τρώει σωστά. Και τότε αναλαμβάνει δράση. «Μπράβο, Βαρσαβούλα», την επικροτεί η μαμά της. «Εσύ, μαμά…τον χαλβά σου», της απαντά εκείνη θυμωμένη με την ελπίδα όμως πως όλα θα γίνουν όπως τα ονειρεύεται. Μια διασκεδαστική ιστορία για την αξία της υγιεινής και σωστής διατροφής.
Βιογραφικό συγγραφέως