ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ / Κάθε φορά που διαταράσσεται η αλυσίδα της ζωής

1
2355

rozΓράφει η Έλενα Αρτζανίδου

“Η Λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο”, Βασίλης Παπαθεοδώρου, εκδ. Καστανιώτης 

Το 2007 στη Γαλλία συνέβη ένα γεγονός οικολογικής καταστροφής, το 2014 ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου επηρεασμένος, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, από το γεγονός γράφει τη «Λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο» βάζοντας δυο ερευνητές την Λίντσεϋ και τον Πωλ, δυο ήρωες που τους δανείζεται από το βιβλίο του «Στο μεγάλο ταξίδι της κινέζικής πάπιας» να ανακαλύψουν τα αίτια της ακραίας καταστροφής της πόλης Καμάργκ, μιας πόλης επινόησης του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας αβίαστα, με σκοτεινές, δύσκολες σκηνές, όπως σίγουρα συμβαίνει και στην πραγματικότητα όταν διαταράσσεται η αλυσίδα της ζωής, παρουσιάζει την άλλοτε όμορφη πόλη με τις αλυκές και τα φλαμίνγκο της να φτάνει στο οριστικό σβήσιμο από το χάρτη. Αιτία οι φιλοδοξίες δυο πλούσιων οικογενειών που έχουν ως αποτέλεσμα με την οικονομική δύναμη που διαθέτουν να δημιουργούν ένα δίκτυο με παράνομες και επικίνδυνες οικολογικές παρεμβάσεις.

Ο συγγραφέας καταφέρνει με την άψογη πλοκή και τον γρήγορο ευφάνταστο λόγο του να στήσει ένα αληθινό, πικρό στόρι με τους διαπλεκόμενους, τους αφελείς, αλλά και εκείνους που η ανεργία τους τυφλώνει και δεν μπορούν να δουν την αλήθεια. Ευτυχώς όμως, όπως και στη ζωή, υπάρχουν λίγοι απλοί πολίτες αλλά και επιστήμονες που τίποτε δεν τους αποθαρρύνει, τίποτε δεν τους εξαγοράζει, ακόμη και ο φόβος που μπορεί να υπάρχει τιθασεύεται για το γενικό καλό.

Οι ήρωες του Παπαθεοδώρου, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο με τις πράξεις και το λόγο τους αποκτούν δύναμη και κινούνται μπροστά και δίπλα στον αναγνώστη σε κάθε στιγμή της ιστορίας προκαλώντας άλλοτε θλίψη, αγανάκτηση, φόβο, κραυγή και γεννώντας του την ανάγκη να ταυτιστεί με όλους εκείνους τους ανθρώπους που προσπαθούν να επαναφέρουν τον χαμένο κρίκο. Και έτσι μόνο όταν τα φλαμίνγκο επιστρέψουν τότε μόνο έρχεται η ανακούφιση στον αναγνώστη.

Μια δύσκολη, αλλά με όλες τις παραμέτρους ιστορία, καταφέρνει ο συγγραφέας να στήσει με απόλυτη επιτυχία γραφής, μυθοπλασίας και άψογης χρήση της γλώσσας βάζοντας στο κέντρο ένα γεγονός οικολογικού παραλογισμού, ενώ θίγει δίχως να απαλύνει τα όποια συμφέροντα μπορεί να βρίσκονται πίσω από την επικείμενη ολοκληρωτική, οικολογική καταστροφή, όπως και στην αληθινή ζωή. Αλήθειες που πονούν. Αλήθειες που κάποιοι δεν τις γνωρίζουν ή δε θέλουν να τις δουν. Αλήθειες όλες από την πένα του Βασίλη Παπαθεοδώρου, που μπαίνουν στο κέντρο και αναζητούν από τους αναγνώστες να πάρουν θέση και να επαγρυπνούν.

Το βιβλίο πρέπει να προταθεί στα σχολεία για να προκαλέσει τη σκέψη και να γίνει η αφορμή σε παιδιά-μαθητές να αναλογιστούν τα όσα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν όταν κάποια συμφέροντα παρεμβαίνουν στη φύση με σκοπό τον πλούτο αδιαφορώντας για την διατάραξη της ζωής όλων μας.

Η ασπρόμαυρη εικόνα του Πέτρου Μπουλούμπαση, συνοδεύει με επιτυχία το κείμενο και στιγμές καλεί τον αναγνώστη να πάρει μια ανάσα για να καταφέρει να περάσει μέσα από το τραγικό  γεγονός  και να φτάσει στην αναμενόμενη ή προσδοκώμενη από τους αναγνώστες ίαση.

 

Οπισθόφυλλο

Η Λίντσεϋ και ο Πωλ, οι συνεργάτες-ερευνητές που γνωρίσαμε στο Μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, αναλαμβάνουν μια νέα αποστολή: να διερευνήσουν μια σειρά από περίεργα περιβαλλοντικά φαινόμενα και να εξιχνιάσουν τα αίτια μιας ακραίας οικολογικής καταστροφής που έχει πλήξει την Καμάργκ, όπου ζουν σπάνια είδη ζώων και βρίσκεται η μεγαλύτερη ίσως αποικία αναπαραγωγής φλαμίνγκο στην Ευρώπη. Στον τόπο αυτό οι άνθρωποι συμβίωναν εδώ και αιώνες αρμονικά με τη φύση, μέχρι τη στιγμή που το κλείσιμο των τοπικών αλυκών θα προκαλέσει τη μετανάστευση των πανέμορφων πτηνών, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή ανατροπή στην τροφική αλυσίδα του υγροβιότοπου. Οι εργάτες απεργούν και τα φλαμίνγκο θα τους συμπαρασταθούν απεργώντας κι αυτά με το δικό τους τρόπο. Οι δύο επιστήμονες θα ζήσουν μια συναρπαστική και γεμάτη αγωνία και ανατροπές περιπέτεια, ενώ παράλληλα θα βρεθούν στο μέσο αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και θα έρθουν αντιμέτωποι με την απληστία και την εχθρότητα των κατοίκων, αλλά και με τον κίνδυνο να κλονιστεί ανεπανόρθωτα η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Βιογραφικό

http://www.biblionet.gr/author/32530/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%85

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.