Στα χωριά μας δεν υπάρχει σκουπιδάκι στις αυλές, αλλά στις πόλεις…

0
1173

tsarouhiaΓράφει η Έλενα Αρτζανίδου / [email protected]

Νωρίς το πρωί,το ρολόι μου δείχνει 9.00π.μ. Κατεβαίνω στη στάση Καμάρα και από την Παναγιά Δέξια μέχρι την αψίδα του Γαλέριου, οι κόρες μου διαστέλλονται, η ανάσα μου σταματά, τα συναισθήματα θυμού και ντροπής εναλλάσσονται από την εικόνα των σκουπιδιών πάνω και δίπλα στο πεζοδρόμιο. Δεν είναι πρώτη φορά.

Ανεβαίνω την Ιασωνίδου και το κόβω μέχρι Ολύμπου η εικόνα ακριβώς η ίδια. Ή δεν υπάρχει καθαριότητα ή το προσωπικό είναι ελάχιστο και η πόλη δεν καταφέρνει έστω σε σημεία κλειδιά να είναι και να παραμείνει καθαρή.

Φυσικά δεν αρκεί να υπάρχει μόνο η συνεχής φροντίδα, σκέφτομαι, αν συνεχίζουν οι ασυνείδητοι πολίτες, που δυστυχώς δείχνει να είναι η πλειονότητα αφού σχεδόν πάντα πετούν ότι δεν τους χρειάζεται όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Και αν τύχει και κάποιος τολμήσει να τους επιπλήξει δέχεται την απάντηση «Και σένα τι σε νοιάζει δικό σου είναι».

Δυο ώρες μετά κατηφορίζω το δρόμο που οδηγεί στην Παναγιά της Αχειροποιήτου και εδώ η εικόνα δεν είναι διαφορετική χαρτιά από διαφημιστικά, μπουκαλάκια νερού και γόπες με το τσουβάλι.

«Τίποτε πρωτότυπο», μουρμουρίζω, όταν ξαφνικά σηκώνω τα μάτια και μια διαφορετική εικόνα με σταματά. Δυο τσαρούχια πεταμένα και κρεμασμένα ψηλά σε καλώδιο παροχής ρεύματος. Σταματώ και φέρνω στο μυαλό μια ταινία που είδα το καλοκαίρι με τα παπούτσια και εκεί να τα πετούν και να τα κρεμούν. Η κίνησή τους σε αυτό το φιλμ συμβόλιζε τη διάθεση να ζήσουν στον τόπο που τους περίμενε με απόλυτη τάξη και αρμονία. Εδώ τι περιμένουν τι προσδοκούν!

Κατηφορίζω μέχρι την Αγιά Σοφιά και επιτέλους η εικόνα είναι κάπως καλύτερη.

Μπροστά στο μνημείο του Πόντου σταματώ και μονολογώ: «Στα χωριά μας δεν υπάρχει σκουπιδάκι στις αυλές, αλλά και γύρω από τις περιφράξεις. Η Καθαριότητα διαφυλάσσεται από τους κατοίκους, γιατί στην πόλη μας και όχι μόνο, αυτή η αξία ξεχνιέται”…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.