1.500 κωδωνοφόροι θα κατακλύσουν τη Θεσσαλονίκη στις 8/2!

0
1132

https://vimeo.com/116474758www.bellroads.gr

Θεσμός γίνεται πλέον για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα η δράση «δρόμοι του κουδουνιού». Μετά την επιτυχία που γνώρισε πέρσι, διοργανώνεται και φέτος, για δεύτερη φορά η πομπή κωδωνοφόρων.

Στην πομπή, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Λευκό Πύργο μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν πάνω από 1500 κωδωνοφόροι, με τους μουσικούς τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την κορύφωση μια σειράς εκδηλώσεων που έρευνα τα έθιμα της κωδωνοφορίας.

Οι «δρόμοι του κουδουνιού» συγκεντρώνουν, κάθε χρόνο, ομάδες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Στις προτεραιότητες της δράσης συμπεριλαμβάνονται η επιστημονική καταγραφή των δρώμενων, ιστορικά αλλά και στη σύγχρονη εξέλιξή τους, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας καθώς και ο συνδυασμός τους με τη ψυχαγωγία.

koudounia1ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου- Σάββατο 31 Ιανουαρίου)

Πινακοθήκη Γόννων Λάρισας. Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Άγης Κελπέκης, Θέμις Ζήδρου, Χριστίνα Παπαφράγκου, Ντίνα Μαναβή, Ευγενία Καρολίδου, Ειρήνη Κότση, Δημήτρης Λουζικιώτης, Γρηγόρης Πανταζής, Μαριάνα Γλερίδου, Δημήτρης Δεσποινούδης, Σοφία Καμπλιώνη, Χρήστος Αθανασίου, Χρήστος Χίτσιος, Ελευθέριος Πλάβος.

(Παραγωγή Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)

Σάββατο 31 Ιανουαρίου

18.00: Κτήριο περιοδικών εκθέσεων του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. (Βασ. Όλγας 68). Θέατρο Σκιών Χρήστου Στανίση «Ο Καραγκιόζης κωδωνοφόρος» (Παραγωγή Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ)

20.00: Κεντρικό κτήριο του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. (Βασ. Όλγας 68). Ομιλία του θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ με θέμα «Κωδωνοφορίες και κωδωνοκρουσίες». (Παραγωγή Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ)

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου

11.00- 14.00: Πλατεία Αριστοτέλους. Happening, «Δέκα ζωγράφοι παρεμβαίνουν εικαστικά στο logo»

12.00: Πλατεία Αριστοτέλους. Κρουστόφωνο «Λευτέρης Γρηγορίου και Global νταούλια του Κρουστόφωνου». (Παραγωγή «οι δρόμοι του κουδουνιού»)

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου

20.00: Φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Dick Blau, Άγης Κελπέκης, Θέμις Ζήδρου, Χριστίνα Παπαφράγκου, Ντίνα Μαναβή, Ευγενία Καρολίδου, Ειρήνη Κότση, Δημήτρης Λουζικιώτης, Γρηγόρης Πανταζής, Δημήτρης Δεσποινούδης, Σοφία Καμπλιώνη, Χρήστος Αθανασίου, Χρήστος Χίτσιος, Μαριάνα Γλερίδου, Λευτέρης Πλάβος, Σταύρος Ξηρός. Έως 20/02/15

(Παραγωγή Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου

10.00: Λαογραφικό Μουσείο Σοχού. Μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «κατασκευή κεφαλοστολής του Σοχού. (Παραγωγή Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ)

20.00: Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ. Κάλλας 1). Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Σοφία Καμπλιώνη, Χρήστος Αθανασίου, Χρήστος Χίτσιος, Dick Blau, Δημήτρης Λουζικιώτης, Γρηγόρης Πανταζής, Δημήτρης Δεσποινούδης. Έψς 23/02/15. (Παραγωγή Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)

21.00: Φουαγιέ Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ. Κάλλας 1). Συναυλία «Μουσικές των κουδουνιών»: Α’ μέρος: «Τα αυτιά μας έγιναν κουδούνια!» Μουσικά Σύνολα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Β’ μέρος: Μουσική από το «Δρώμενο των Αράπηδων» από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροποτάμου Δράμας. (Συμπαραγωγή Μ.Μ.Θ.- «Δρόμοι του κουδουνιού»)

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου

16.00: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα νερού). Εργαστήρι κατασκευής μάσκας Λοτσόβικ Σερβίας (Παραγωγή «Οι δρόμοι του κουδουνιού»)

18.00: Παλιό Δημαρχείο Σοχού: Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Χάρης Φάρος, Άγης Κελπέκης, Ντίνα Μαναβή, Βασίλης Καρκατσέλης, Δημήτρης Προκοπίου. Έως 23/02/15.

(Παραγωγή Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου

11.00– 17.00: Πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από τον Λευκό Πύργο στην πλατεία Αριστοτέλους μέσω της παραλιακής οδού. Αναπαράσταση των δρώμενων στην πλατεία. (Παραγωγή «οι δρόμοι του κουδουνιού»)

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

 • Κοιν. Σ. Επ. «Ergoculture- Human Traces»
 • Γενικό Προξενείο Βουλγαρίας
 • Αντιπεριφέρεια Δράμας
 • Δήμος Σκύρου
 • Δήμος Θεσσαλονίκης
 • Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θράκης (τμήμα μουσικών σπουδών)
 • Εθνολογικό -Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης
 • Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 • Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονικης
 • ΔΕΘ- Hellexpo
 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΜΕΛΑΘΡΟ
 • ΙΕΚ ΑΚΜΗ

 

Υπεύθ. ομάδας δράσης «Δρόμοι του Κουδουνιού»:

Γιάννα Ευαγγελίδου, 6977229976

Υπευθ. Επικοινωνίας: Έφη Τσαμπάζη, 6945908567

www.bellroads.gr

https://www.facebook.com/pages/bell-roads/474943279291687

[email protected] & [email protected]

Προηγούμενο άρθροΚαι θέλεις να το πιστέψω;
Επόμενο άρθρο“Συνάντηση αισθήσεων” στο Μουσικό καφενείο “Στου Στράτου”
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.