100 χρόνια ΧΑΝΘ. 100+1 δράσεις

0
969

Το 2021 η ΧΑΝΘ συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, έναν αιώνα δράσης και προσφοράς στον άνθρωπο, την κοινωνία και την πόλη.
« Στην επέτειο αυτή γιορτάζουμε εκατό χρόνια πρωτοπορίας, συλλογικότητας, προσφοράς, με φόντο την ιστορία και με βλέμμα στο μέλλον. Αναδεικνύουμε τους σταθμούς, τις αξίες και τις στιγμές που όρισαν την πορεία της ΧΑΝΘ και διαμόρφωσαν τους ανθρώπους της. Θυμόμαστε το παρελθόν, χαρτογραφούμε το παρόν και οραματιζόμαστε τη ΧΑΝΘ απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, σχεδιάζουμε τα επόμενα εκατό χρόνια.

Το συμβολικό μήνυμα της επετείου «1 με σένα», σηματοδοτεί την ιστορική πορεία ενός (1) αιώνα, και παράλληλα αναδεικνύει το νόημα και τη σημασία των ιδανικών που πρεσβεύει η Χ.Α.Ν.Θ. όλα αυτά τα χρόνια.

Ένας αιώνας ΧΑΝΘ.
Εκατό χρόνια πρωτοπορίας, συλλογικότητας, προσφοράς.
Εκατό χρόνια με φόντο την ιστορία, με βλέμμα στο μέλλον.
Εκατό χρόνια μαζί, ένα με σένα.

Ένα με τη ΧΑΝΘ.
Ένα με τον άνθρωπο, ένα με την κοινωνία.
Ένα με την πόλη, ένα με τον κόσμο.
Ένα με τον αθλητισμό, την κατασκήνωση, τον εθελοντισμό, τη δημιουργικότητα, τον πολιτισμό.

Μαζί. Ένα με την ομάδα, τη συλλογικότητα που ορίζει και την προσωπική εξέλιξη», αναφέρει ο πιο ζωντανός ίσως οργανισμός της πόλης , στη σελίδα του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Τα σχέδια
Στο πλαίσιο του εορτασμού, πέρα από μια δυναμική επικοινωνιακή καμπάνια, σχεδιάζονται μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων κοινωνικής ωφέλειας: ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, γενέθλιο μήνα ίδρυσης της ΧΑΝΘ, προγραμματίζονται εμβληματικές εκδηλώσεις εξωστρέφειας προς το ευρύ κοινό, δράσεις που συνδέονται άμεσα με τους πυλώνες δράσης, τα προγράμματα, τους ανθρώπους – πρεσβευτές της ΧΑΝΘ, και την εθνική και διεθνή της εμβέλεια, αλλά και επιμέρους ενέργειες άμεσης κοινωνικής ωφέλειας. Η εξέλιξη της πανδημίας και των δεδομένων θα αποτελέσουν τον τελικό παράγοντα διαμόρφωσης ή αναπροσαρμογής του αρχικού σχεδιασμού του εορτασμού, έτσι όπως αυτός αρχικά παρουσιάζεται.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσσίδης, «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων από τη ΧΑΝΘ και τους εθελοντές της, για την πόλη, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Εκδηλώσεις που θα μεταφέρουν το μήνυμα του εορτασμού μέσα από τα ιδανικά και τις αξίες που πρεσβεύουμε 100 χρόνια τώρα.»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού 100 Χρόνων ΧΑΝΘ, Βίκη Παπαδημητρίου, συμπλήρωσε ότι «σχεδιάσαμε έναν εορτασμό πάνω στους εξής βασικούς άξονες: τη γιορτή, την ιστορία και το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο το ορόσημο του ενός αιώνα γίνεται αφορμή για αναπόληση, αλλά και για αναστοχασμό και επαναπροσδιορισμό, για να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε τα επόμενα 100 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία των πολιτών. Πάντα με τις ίδιες αξίες, πάντα με τον άνθρωπο στον πυρήνα, πάντα μαζί».

Αποτυπώνοντας το ρόλο και τη συμβολή της ΧΑΝΘ εδώ και έναν αιώνα στη διαμόρφωση της κοινωνίας πολιτών στη Θεσσαλονίκη και πέρα από αυτή, η επέτειος του εορτασμού της γίνεται ορόσημο όχι μόνο για την ίδια τη ΧΑΝΘ, αλλά και για την πόλη, μια αφορμή γιορτής και αναστοχασμού για τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά εδώ και έναν αιώνα στην πόλη.


Ο κεντρικός προγραμματισμός του εορτασμού για τα εκατό χρόνια της ΧΑΝΘ θα κινηθεί πάνω σε τρείς βασικούς άξονες: τη γιορτή, την ιστορία και το μέλλον

γιορτή

Μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων θα σηματοδοτήσουν την εβδομάδα των γενέθλιων της ΧΑΝΘ (30 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου), η κορύφωση των οποίων θα είναι η γενέθλια ημέρα (ημέρα υπογραφής της ίδρυσης-2 Σεπτεμβρίου 1921) με μουσικές, εικαστικές, κινηματογραφικές εκδηλώσεις στο κτίριο της ΧΑΝΘ και γύρω από αυτό, αλλά και την παρουσίαση του έκδοσης του επετειακού Ιστορικού Λευκώματος και της δημιουργίας νέου Αρχειακού και Ερευνητικού Κέντρου. Η εβδομάδα αυτή του εορτασμού θα λήξει με μια γιορτή-παρουσίαση των προγραμμάτων της ΧΑΝΘ στο ευρύ κοινό, η οποία αναδεικνύει ταυτόχρονα και εκείνες τις αξίες που είναι ουσιαστικές για την κοινωνία των πολιτών του αύριο.

ιστορία & μέλλον

Τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο προγραμματίζονται δυο κεντρικές εκδηλώσεις, με διαφορετική κατεύθυνση: μια επιστημονική ημερίδα που ερευνά την ιστορία της ΧΑΝΘ σε συνάρτηση με την πόλη τις τέσσερις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, και ένα διεθνές forum με προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, και αντικείμενο τον εθελοντισμό στον 21ο αιώνα, τις προκλήσεις του μέλλοντος για την κοινωνία των πολιτών, μέσα από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

δράσεις τμημάτων

Επιπρόσθετα κάθε άξονας δράσης παρουσιάζει το παρόν της ΧΑΝΘ (Αθλητισμός & Ευεξία, Κατασκηνώσεις & Περιβάλλον, Εκπαίδευση & Πολιτισμός, Παιδικός Σταθμός & Νηπιαγωγείο, Άνθρωπος & Κοινωνία, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος, Παραρτήματα Καλαμαριάς & Ασβεστοχωρίου, Διεθνείς Σχέσεις & Εκπαίδευση Στελεχών, Μουσείο Μπάσκετ), και συμβάλει στον εορτασμό μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις.

Με στόχο την ανάδειξη της δυναμικής των προγραμμάτων και της προσφοράς στην κοινωνία, τα τμήματα συνδέουν το αντικείμενό τους θεματικά με τον εορτασμό των 100 χρόνων και παρουσιαστούν περισσότερες από 10 δράσεις εμπνευσμένες από τις αρχές και τις αξίες της, τους άξονες δράσης της.


100 κοινωνικές ενέργειες για τα 100 της ΧΑΝΘ

Στο πλαίσιο του εορτασμού και του ετήσιου προγραμματισμού της ΧΑΝΘ, των τμημάτων της και των εθελοντών της, προγραμματίζονται 100 ενέργειες κοινωνικής ωφέλειας, με στόχο την ανάδειξη της βασικής αξίας και αρχής της ΧΑΝΘ, αυτής του εθελοντισμού, της προσφοράς και της άμεσης σύνδεσης με την κοινωνία.
Εθελοντική Αιμοδοσία στις 24 Απριλίου
Εθελοντική Αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ. Σάββατο 24 Απριλίου 2021, 9.00 – 14.00
Κάνουμε δώρο, τη ζωή!

Μία ακόμη εθελοντική αιμοδοσία , αυτή την φορά στις 24 Απριλίου , από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 14 το μεσημέρι διοργανώνει η Χ.Α.Ν.Θ σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ .Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει δραματική μείωση αποθεμάτων αίματος, αλλά ευτυχώς όχι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Για τέταρτη συνεχή φορά μέσα σ αυτό το δύσκολο διάστημα της καραντίνας λόγω της πανδημίας η ΧΑΝΘ και δεκατρείς φορείς και σωματεία διοργανώνουν έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία ενώνοντας τις δυνάμεις της πόλης και κάνοντας πράξη την προσφορά ζωής.

Δίκτυο αιμοδοτών, δίχτυ αλληλεγγύης

Τον περασμένο Νοέμβριο, διοργανώθηκαν με επιτυχία δυο εξορμήσεις Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Χ.Α.Ν.Θ. σε συνδιοργάνωση κοινωνικών φορέων της πόλης και υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Πυλαίας –Χορτιάτη, του Δήμου Καλαμαριάς και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
Σ αυτό το δύσκολο διάστημα της καραντίνας, 150 εθελοντές αιμοδότες και εθελοντές δότες μυελού των οστών εμπιστεύτηκαν την ασφαλή διοργάνωση στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. και ξεκλείδωσαν κάθε αναστολή τους, Με αυστηρά προκαθορισμένα ραντεβού και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως ορίζεται από τη διαδικασία που έγινε με την εποπτεία του κέντρου αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ, εξασφαλίστηκαν 83 μονάδες αίμα και 42 νέοι εθελοντές μυελού των οστών!
Η 4η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ Χ.Α.Ν.Θ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, είναι αφιερωμένη στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Πηγή Ζωής» που προσφέρει αίμα σε ανθρώπους που πάσχουν από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία).
120.000 δότες μυελού των οστών.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κέντρου Αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ και του Συλλόγου «ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». O Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» μέσω της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, στα 6 χρόνια της λειτουργίας της έχει επιτύχει να εγγράψει στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο περισσότερους από 120.000 νέους εθελοντές δότες, από τους οποίους 130 έχουν βρεθεί συμβατοί και έχουν δώσει μόσχευμα σε ισάριθμους ασθενείς. Όμως ο στόχος, που είναι να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των Ελλήνων, και όχι μόνο, ασθενών, παιδιών και ενηλίκων σε μοσχεύματα, χρειάζεται ακόμα πολύ δρόμο για να επιτευχθεί. Γι΄ αυτό η προσπάθεια της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών όχι μόνον συνεχίζεται αλλά και συνεχώς εντείνεται. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μέλη του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους και θα καταγράφουν τους εθελοντές αιμοδότες που θέλουν να γίνουν και εθελοντές δότες μυελού των οστών.
Στη δράση συμπράττουν 14 κοινωνικοί φορείς: Χ.Α.Ν.Θ., Πηγή Ζωής, Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών, ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Θερμαΐδες, Σύλλογος Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αγροτική Παιδική Φωλιά ΒΕ, Αχτίδα, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Bloode, Συζωή, ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ.

Η αιμοδοσία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Καλαμαριάς, του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας).

Ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας λόγω Covid-19.

Η αιμοδοσία γίνεται με όλα τα μέτρα ασφάλειας με βάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ΄

Η αίθουσα στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία το Σάββατο 24 Απριλίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, είναι μεγάλη (150τ.μ) και πολύ καλά αεριζόμενη , με ταυτόχρονη δυνατότητα θέρμανσης .
Με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥΥ είναι διαμορφωμένος ο χώρος της αιμοδοσίας, αλλά και ο χώρος στον οποίο θα καθίσει για λίγο ο αιμοδότης μετά από αυτήν.
ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.