“ΝΑ ΜΕ ΑΝΤΕΧΕΙΣ”: ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ, ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΧΕΣΗ

0
2944

mitsiali-aleksandra

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Πες ένα βιβλίο: “Να με αντέχεις”, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, εικόνα εξωφύλλου: Μυρτώ Δεληβοριά, εκδ.Παπαδόπουλος

Γιατί! Είναι συναρπαστική, ανατρεπτική, θεατρική ιστορία.

Ιστορία του σήμερα, του χθες, του αύριο. Ιστορία  που αφορά τη σχέση ανάμεσα στη μάνα και την κόρη, μια σχέση που τη συναντάμε να κλωθογυρίζει για αιώνες.

Αμφισβήτηση, ανταρσία, διαφωνίες, προδοσία, παραδοχή, πόνος, έρωτας, ανατροπή. Όλα αυτά μαζί με την πρόκληση και την ενεργοποίηση των ευαίσθητων χορδών και των συναισθημάτων που γεννούν τα μικρά κεφάλαια που εναλλάσσονται μέσα στην ιστορία. Σε κάθε κεφάλαιο ο αναγνώστης ακούει τη μάνα και την έφηβη κόρη καθώς η μια παίρνει τη σκυτάλη από την άλλη .

Η πρωτοπρόσωπη γραφή μαζί με τον ενεστώτα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας κάνει την ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα.

Ο λόγος χειμαρρώδης και διαφορετικός, όταν μιλά η έφηβη. Στοχαστικός, κατηγορηματικός πλημμυρισμένος από ανησυχίες, όταν μιλά η μητέρα. Ήρωες σημερινοί και αληθινοί.

Μια ιστορία που δεν περιορίζεται μόνο στα ενδοοικογενειακά προβλήματα ή στο θέμα των εφήβων ή στον χωρισμό των γονέων αντίθετα μαζί με όλα τα παραπάνω τονίζεται και το κοινωνικοοικονομικό  σημερινό γίγνεσθαι.

Μια λογοτεχνική κατάθεση που καθηλώνει και συναρπάζει τον αναγνώστη έφηβο και ενήλικα. Με ανάσες και σταματήματα που πονούν, που τροφοδοτούν, που ζητούν τον αντίλογο.

Θέμα: Η ιστορία ανάμεσα σε μια μεσήλικη μάνα και μια έφηβη κόρη.

Η αγωνία, ο φόβος της μάνας για την κόρη που ενηλικιώνεται, αλλά και τα δικά της προβλήματα ύστερα από τον χωρισμό έρχονται αντιμέτωπα με τις ανάγκες της έφηβης κόρης που διόλου δε συμφωνεί με τον τρόπο ζωής της μητέρας. Έτσι νομίζει μέχρι που ένα γεγονός, μια ανατροπή ίσως να της φέρει, να τους φέρει πιο κοντά.

Οπισθόφυλλο: Η Μαργαρίτα και η Αλίκη: μια κόρη και μια μαμά.Μια κόρη στην εφηβεία, στην αρχή μιας σχέσης με τον Αλέξη, μέσα σε μια καθημερινότητα όπου κατοικούν ένα σχολείο, ένα φροντιστήριο, φίλες και συμμαθήτριες, επιθυμίες και εσωτερικές συγκρούσεις, όνειρα, αγωνίες, ερωτηματικά.

Μια μαμά στη μεσηλικίωση, χωρισμένη από τον πατέρα της Μαργαρίτας αλλά με συναισθήματα γι’ αυτόν ακόμα ζωντανά, με μια δουλειά δύσκολη και αβέβαιη στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης που μεγαλώνει τις πιέσεις, τις τύψεις, την ανασφάλεια.

Ζουν μαζί μονοιασμένες και αντιμέτωπες. Βλέπουν τον κόσμο πότε από την ίδια και πότε από διαφορετική γωνιά.
Μοιάζουν μεταξύ τους και την ίδια στιγμή μπορούν να φτάσουν μέχρι τη σύγκρουση. Μα πάνω απ’ όλα προσπαθούν ν’ αντέξουν η μια την άλλη, να λύσουν τα προβλήματά τους και να κάνουν τα όνειρά τους να βγουν αληθινά

Ποιος το έγραψε: Η βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού βιβλίου Αλεξάνδρα Μητσιάλη για μια ακόμη φορά ασχολείται με ένα θέμα δύσκολο, διαχρονικό και τα καταφέρνει και πάλι με επιτυχία.

Δύναμή της ο λόγος της που ρέει αβίαστα όχι όμως και αδιάφορα, αντίθετα κάθε πρόταση της και μια έννοια, κάθε έννοια και μια σκέψη, κάθε σκέψη και ένα συναίσθημα, κάθε συναίσθημα και ένα κοινωνικό γεγονός, κάθε γεγονός και μια πολιτική άποψη που γεννά μια νέα θωριά.

Η σφιχτή πλοκή μαζί με τα μικρά κεφάλαια που επιλέγει  η συγγραφέας για να ακουστούν οι φωνές της μάνας και κόρης είναι άριστα δομημένα και από μόνα τους μπορούν να σταθούν ως αυτοτελείς μικρές ιστορίες.

Ο αναγνώστης μπαίνει στο ρόλο των ηρωίδων κάθε φορά με ευκολία ακούγοντας τις ξεχωριστές, διακριτές φωνές, τις σκέψεις και τις διατυπώσεις  που καθόλου εύκολα δεν χτίστηκαν αντίθετα δείχνου πόσο βασάνισαν, ανάγκασαν τη συγγραφέα να ψάξει, να ακούσει και να καταλήξει.

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, τόλμησε και αναμετρήθηκε με τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της μεσήλικης γυναίκας, όπως φρόντισε και να σκιαγραφήσει τις κοινωνικοοικονομικές μεταβολές, αλλά και τις ανησυχίες της ηρωίδας για το μέλλον της κόρης της.

Παράλληλα με επιτυχία απέδωσε τις δύσκολες ψυχοσυναισθηματικές στιγμές που βιώνουν χιλιάδες έφηβοι νέοι.

«Να με αντέχεις» προτείνει η συγγραφέας και από την αρχή μέχρι τέλους ο αναγνώστης κινείται  πάνω σε ένα σκηνή που δεν ξέρει πόσο θα αντέξει, αλλά προχωρά. Δεν ξέρει αν θα σπάσει, αλλά συμπονά και αγωνιά μέχρι που φτάνει στο τέλος και δέχεται την ανατροπή που του προκαλεί έκπληξη, συμπόνια, ταύτιση και πολλά άλλα που οι λέξεις είναι φτωχές μπροστά σε κάποιες μικρές χορδές που πάλλονται και δονούν την ψυχή, αλλά και τον εγκέφαλο.

Μια δυνατή γραφή από μια ταλαντούχα δημιουργό που μπορεί και ξέρει να αφουγκράζεται και στη συνέχεια να στήνει τις ιστορίες.

Εικόνες: Το εξώφυλλο είναι μια εικαστική δημιουργία από τα χέρια της βραβευμένης Μυρτώς Δεληβοριά .

Ωραία παράγραφος:  … Πού και πού ξαναδιαβάζω την τελευταία ραψωδία της Οδύσσειας. Καταχωνιασμένη στα σκονισμένα βάθη του κομοδίνου μου, ανασύρεται όταν έχω ανάγκη να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι στη ζωή τα πράγματα δεν είναι μια ζαριά. Ότι οι πρωταγωνιστές μπορούν να σταθούν ο ένας απέναντι από τον άλλον, μετά από καιρό, και ν’αναζητήσουν πάλι τα σημάδια, εκείνη την αυλή από την πληγή που επουλώθηκε πρόχειρα. Ότι υπάρχει πάντα μια θεά Αθηνά που αλλάζει τα βλέμματα των ανθρώπων και τα κάνει να βλέπουν όπως θα ήθελαν, που κάνει να σφιχταγκαλιάζονται τα κορμιά κι αναγκάζει τη ροδοδάχτυλη αυγή εκείνο το πρωί να μην ξημερώσει…σελ.170

Απευθύνεται: Σε εφήβους και μεγάλους αναγνώστες.

Το προτείνεις; Το προτείνω στο σπίτι, στο σχολείο, στη βιβλιοθήκη, στο μετρό, στο λεωφορείο. «Να με αντέχεις» αξίζει να διαβαστεί.

Προηγούμενο άρθρο“Ο ΠΟΙΗΤΙΤΗΣ” ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
Επόμενο άρθροΓΛΥΠΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και για ενήλικες. Σήμερα μετρά 34 τίτλους. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): ardjanidou.psichogios.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.