ΓΕΥΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ «ΝΟΗΣΙΣ»!

0
1353

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κείμενο – φωτογραφίες: Γιάννης Κεσσόπουλος / [email protected]

Λίγη από την αρχοντιά που χαρακτήριζε ακόμη και τον χώρο της μηχανοκίνητης τεχνολογίας στη διάρκεια του 20ού αιώνα είναι το λιγότερο που «παίρνει» ο -αμύητος- επισκέπτης του τμήματος Τεχνολογίας Μεταφορών του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ [www.noesis.edu.gr]. Μια γεύση μπορείτε να πάρετε από την επίσκεψη που κάναμε την πρώτη μέρα του χρόνου στο κορυφαίο Κέντρο Τεχνολογίας της χώρας, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο μυημένος μπορεί να σχηματίσει μια εικόνα της ομορφιάς, της απόδοσης, της ταχύτητας, της οικονομίας, της μαζικής παραγωγής, αλλά και της εξειδικευμένης κατασκευής, μιας και εκτίθενται οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, τετράχρονες αλλά και δίτροχες «κυρίες», από τη δεκαετία του ’20 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν. Επίσης, τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές μεταβολές επηρέασαν την εξέλιξη του αυτοκινήτου.

noesis1

Αφορμή για να γεννηθεί αυτή η έκθεση και να αποτελέσει μέρος όσων θαυμαστών ήταν η παραχώρηση ενός Trojan Leyland που είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’20 και αργότερα ενός Ford A του 1929.

Η έκθεση αποτελείται από 5 κύριες θεματικές ενότητες, με βάση τα 5 κορυφαία αυτοκίνητα του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκαν από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το 1999 μεταξύ 126 δημοσιογράφων και ειδικών, αλλά και με διαδικτυακή συμμετοχή του κοινού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΝΟΗΣΙΣ.

Οι 5 αυτές ενότητες και τα αντίστοιχα 5 κορυφαία αυτοκίνητα είναι:

– Μαζική Παραγωγή FORD «T»
– Πόλη και Περιβάλλον MINI
– Τεχνολογικές Εξελίξεις CITROEN DS
– Σχεδιασμός και Κοινωνία VOLKSWAGEN BEETLE
– Ταχύτητα PORSCHE 911

noesis93

 

Προηγούμενο άρθρο«ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ Η ΧΡΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ!»
Επόμενο άρθροΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ
Σπούδασα Νομικά, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη. Και διευθυντή το Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως πολιτιστικός συντάκτης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.