ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΗΡΩΙΔΕΣ ΛΑΜΠΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΓΚΛΙΤΤΕΡ!

0
1160

Της Έφης Τσαμπάζη/ efi.tsabazi@gmail.com

cbcaee40e229bf61b0a8685655293b0f_XLΠαγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα. Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια μεγάλες παρέες από γυναίκες να βγαίνουν έξω. Του έδιναν και καταλάβαιναν. Ξενυχτούσαν, γλεντούσαν. Αναρωτιόμουν, τότε σε μικρή ηλικία, τελικά τι γιορτάζουν. Τι είναι αυτό που τις βαραίνει και θέλουν να το ξορκίσουν. Εν δυνάμει γυναίκα και εγώ σκεφτόμουν αν μεγαλώνοντας θα είχα αυτήν την επιθυμία. Και αλήθεια τι θα γιόρταζα; Γιατί να είχα την ανάγκη να πως στην «υγειά του φύλου μου» και να πιώ και ένα ποτιράκι παραπάνω. Δυστυχώς όμως απουσίαζα από τέτοιες παρέες και δεν ξέρω τελικά το περιεχόμενο αυτών των συνευρέσεων και δεν ξέρω, για να είμαι ειλικρινής, αν συνεχίζονται.

Για μένα κάθε χρόνο τέτοια μέρα μου έρχονται στο μυαλό γυναίκες πρότυπα. Γυναίκες που αποδείχθηκαν πιο άντρες και από τους άντρες. Αυτές τις ηρωίδες που έδωσαν μάχη δουλεύοντας στην Κλωστοϋφαντουργία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, προκειμένου να μπω και εγώ στην αγορά εργασίας με τα ίδια δικαιώματα που έχει ένας άντρας. Σκέφτομαι τους αγώνες γυναικών που με στέλνουν στην κάλπη και μου δίνουν λόγο και δύναμη να επιλέξω και εγώ το μέλλον μου.

Όσα χρόνια πάντως και αν έχουν περάσει, όσοι αγώνες και να έχουν δοθεί μια κοινωνική προκατάληψη δυστυχώς ως κοινωνία την έχουμε. Αυτό με θλίβει. Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ντρέπομαι για το φύλο μου! Δεν τις αγνοώ, δεν τις παραβλέπω. Τις προσπερνώ όμως και σταματώ στις γυναίκες ηρωίδες. Στις γυναίκες που στο βωμό της μητρότητας θυσιάζουν τις δικές τους ανάγκες.

ΤΑΚΗ ΤΛΟΥΠΑΓυναίκες που υφίστανται κακοποίηση. Γυναίκες που δουλεύουν σε «βρώμικες» δουλειές αλλά με καθαρά λεφτά νυχθημερόν προκειμένου να θρέψουν τα βλαστάρια τους. Γυναίκες, που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και κουβαλούν στην πλάτη τους τα παιδιά τους, τις αγωνίες τους, το μεγάλο άγχος της επιβίωσης. Με αξιοπρέπεια όμως. Γιατί όσο οι συνθήκες της ζωής σου να αλλάζουν όσο και κάποιοι να θέλουν να σε ρίξουν χαμηλά, να σε ταπεινώσουν, να σε ντροπιάσουν, η αξιοπρέπειά της μάνας είναι εκεί, στέκει αγέρωχη. Ότι κακουχία και να περνά είναι πάντα διαθέσιμη να νανουρίσει το μωρό της με το πιο γλυκό τραγούδι του κόσμου και ένα λαμπερό χαμόγελο. Τι να πω για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τόσο γενναία, με θάρρος και με θράσος πολλές φορές τον καρκίνο του μαστού. Και όχι μόνο δεν χάνουν τη γυναικεία τους φύση αλλά γίνονται ακόμη πιο ερωτικές καθώς ο εσωτερικός πλούτος μας, εντυπωσιάζει και εμάς τις ίδιες.

Τι να πω για τις γυναίκες που δίνουν μάχη για την τεκνοποίηση; Για τις γυναίκες που αποφασίζουν να υιοθετήσουν παιδιά, για τις γυναίκες που προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους, τη θαλπωρή τους σε παιδιά, παρατημένα σε ιδρύματα. Τι να πω για τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά με προβλήματα και όμως χαμογελούν; Τι να πω για τις γυναίκες που «λιώνουν» στο προσκεφάλι του παιδιού τους στην άνιση μάχη που δίνει στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μάνες που δεν χάρηκαν την γέννηση του μωρού τους και έγιναν καθημερινοί επισκέπτες στις μισητές αλλά τόσο σωτήριες μονάδες εντατικής θεραπείας Παιδιατρικών Κλινικών. Γυναίκες που δεν βρίσκουν λόγο να ζουν καθώς τα παιδιά τους έγιναν άγγελοι, τόσο ξαφνικά, τόσο απρόσμενα, τόσο βίαια. Και πόσες άλλες περιπτώσεις… Αμέτρητες. Και όλες αυτές να είστε σίγουροι ότι τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα όταν έχουν δίπλα τους ένα άντρα- στήριγμα, συνοδοιπόρο στα μονοπάτια, εύκολα και δύσκολα της ζωής!

Picture-072Σκαλίζοντας τις μνήμες, ψάχνοντας μέσα στο μυαλό μου και τα χαρτιά μου έπεσα στην παρακάτω μαρτυρία. Γράφτηκε αρκετά χρόνια πριν. Μια μάνα- ηρωίδα (ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες) γέννησε πολύ- πολύ πρόωρα. Ενώ όλα ήταν εναντίον της αυτή πάλεψε. Δεν κατέρρευσε. Δεν της το επέτρεπε η φύση της. Ήταν μονόδρομος να παλέψει. Και πώς να παλέψει όταν το παιδί της ήταν τόσο μακριά της… Τι μπορούσε να του προσφέρει. Πίστη; Προσευχές; Και όχι μόνο. Οι γυναίκες παράγουμε ένα «φάρμακο», το μητρικό γάλα, που όμοιό του δεν μπορούν να δημιουργήσουν μαζί, ούτε όλοι οι επιστήμονες του κόσμου. Δεν έχει σημασία αν την λένε Ευαγγελία, δεν έχει σημασία αν είναι δικηγόρος, έχει όμως σημασία που είναι φίλη μου. Σημασία για μένα γιατί είναι ωραίο να σε περιτριγυρίζουν ήρωες. Παραδειγματίζεσαι καθημερινά… Μάθημα πολύτιμο… Αναζητήστε το. Σίγουρα υπάρχει μια ηρωίδα δίπλα σας.

Μαρτυρία

«Μου ζητήθηκε να καταγράψω τα συναισθήματα που ο θηλασμός προκαλεί σε μια μάνα. Και εγώ δέχτηκα θεωρώντας ότι είναι κάτι εύκολο. Ξεκίνησα λοιπόν πολλές φορές την προσπάθειά μου και το αποτέλεσμα ήταν απλά να σκίζω τις κόλλες χαρτί χωρίς τελικά να μπορώ να εκφράσω αυτό που νιώθω.

Είναι πολύ δύσκολο να αποτυπώσεις κάποια τόσο δυνατά συναισθήματα όπως αυτά που «γεννά» ο θηλασμός. Με σιγουριά πλέον μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις ακριβώς αυτό το μεγαλείο συναισθημάτων που νιώθεις όταν θηλάζεις.

Θα προσπαθήσω λοιπόν με πραγματικά περιστατικά να βροντοφωνάξω τι σημαίνει θηλασμός για μένα.

Θεσσαλονικη – 05/07/08

Γεννήθηκε το μωρό μου με πρόωρο τοκετό μόλις 26 εβδομάδων και 5 ημερών. Οι γιατροί με ενημέρωσαν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και τα πρώτα 24ωρα πολύ σημαντικά. Μέσα στην απογοήτευσή μου αποφασίζω να ξεκινήσω να αντλώ γάλα. Ήταν για μένα ο μόνος δρόμος επικοινωνίας, φροντίδας και προστασίας του μωρού μου. Η ψυχολογία αμέσως αλλάζει, το ηθικό μου αναπτερώνεται και η ελπίδα ξαναγεννιέται με τη σκέψη ότι μπορώ και εγώ με κάποιον τρόπο να προσφέρω στο παιδί μου.

Θεσσαλονίκη 22/07/08

17 ημέρες μετά τη γέννησή του, το μωρό χειρουργείται με πιθανότητες να ζήσει μηδαμινές. Δεν καταθέτω τα όπλα, αλλά συνεχίζω να αντλώ γάλα παρόλο που για 15 ημέρες μετά την επέμβαση το μωρό σιτίζεται αποκλειστικά με ορό. Κάνω υπομονή –  χωρίς  να νιώθω κούραση, περιμένω – χωρίς να το βάζω κάτω. Θέλω να αντέξω… Του το χρωστάω!

3 μήνες μετά τη γέννησή του, του προσφέρω το στήθος μου δοκιμαστικά και ξαφνιάζομαι. Πώς είναι δυνατόν ένα βρέφος πρόωρο, μόλις 1600 γραμμαρίων και ζώντας για 3 μήνες σε θερμοκοιτίδα, να το παίρνει αγκαλιά η μάνα του και ενώ δεν έχει θηλάσει ποτέ να ψάχνει να βρει το στήθος της και να ανοίγει το στόμα του προσπαθώντας να θηλάσει? Συνειδητοποιώ ότι ο θηλασμός είναι σίγουρα καταγεγραμμένος στο DNA του.

Πλέον νιώθω ότι το μητρικό γάλα δεν είναι απλά μια τροφή αλλά ένα φάρμακο και μάλιστα δυσεύρετο. Ένα φάρμακο που φτιάχνω εγώ η ίδια και με το oποίο βοηθάω, αν και δεν είμαι γιατρός, το μωρό μου να είναι υγειές.

Σήμερα έχοντας ξεπεράσει τεράστια προβλήματα, βρισκόμαστε στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσουμε με μια δεύτερη επέμβαση την πάθησή του και εγώ συνεχίζω να του προσφέρω το γάλα μου πιστεύοντας ότι «έβαλα και εγώ το χέρι μου» για να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Ο θηλασμός είναι κάτι που θέλει υπομονή και χρόνο. Όμως σε αποζημιώνει με το παραπάνω.

Για μένα θηλασμός σημαίνει αφύπνιση όλων των αισθήσεων του ανθρώπου, σημαίνει αγάπη, προσφορά, απόλυτη επικοινωνία, δέσιμο, υγεία, ασφάλεια.

Βέρνη, 5/11/2008

Αυτή τη στιγμή για μένα είναι ένα μεγάλο όνειρο, είναι ένας στόχος που θα τον πραγματοποιήσω μόλις το παιδί μου έρθει στο σπίτι μας. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να τρέφεται με μητρικό γάλα, αντλώντας το με μηχανικό τρόπο. Αν λοιπόν κάποιος μου κάνει την ερώτηση «ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν θα πάρεις το μωρό σου στο σπίτι»; Η απάντηση θα είναι «Θα το έχω συνέχεια αγκαλιά και θα του προσφέρω ολόψυχα το στήθος μου!!!» Είναι για μένα ο μόνος τρόπος για να καλύψω όλον αυτόν τον χρόνο που μείναμε μακριά ο ένας από τον άλλον»

Ε.Γ.

SINGLE-ΜΑΜΑ-922x581

Προηγούμενο άρθροΚΛ-ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
Επόμενο άρθροΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΟΤΖΑΡΤ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
Εφημερίδα (Αδέσμευτος Τύπος). Ραδιόφωνο (FM 100/ Star FM/ Ράδιο- ΔΕΘ). Τηλεόραση (TV100/ET3/Alpha). Περιοδικά (7MTV, EGO WEEKLY, HELLO), Κ.Θ.Β.Ε, σημαντικές συνεργασίες με γραφεία τύπου. Πέρασαν κιόλας είκοσι χρόνια! Κοινός παρονομαστής; Μου αρέσει να σκέφτομαι, να μιλάω και να γράφω ελεύθερα! Για αυτό και πετάω την σκούφια μου που είμαι στο thinkfree! Λατρεύω που είμαι μαμά, λατρεύω το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λατρεύω να επικοινωνώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.