Κ. ΠΟΖΡΙΚΙΔΗΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ»

0
2644

 Της Έφης Τσαμπάζη/ efi.tsabazi@gmail.com

 Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- HELEXPO Α.Ε. δεν είναι εγκλωβισμένος μέσα στο γραφείο του! Βρίσκεται συνεχώς εκεί που υλοποιούνται τα σχέδια που καταστρώνει, μαζί με τους συνεργάτες του. Πολυδραστήριος, με χιούμορ, παίρνει ρίσκα, αφουγκράζεται το πάθος μιας πρωτότυπης ιδέας, είναι ομαδικός. έχει επιμονή, υπομονή. Καλός φίλος, χαμογελά στα δύσκολα και βρίσκει πάντα χρόνο να κάνει αυτά που αγαπά. Ο Κυριάκος Ποζρικίδης μας μιλά για τις καλές και κακές στιγμές της σεζόν που κλείνει, αναφέρεται στην 81η ΔΕΘ, στις διακρίσεις του εκθεσιακού φορέα, στις υπέροχες «Μαγεμένες» αλλά και στην πιο γλυκιά…. σοκολάτα!

 Πώς καταφέρατε, μέσα στην κρίση, η χειμερινή σεζόν να «κλείνει» για την ΔΕΘ- HELEXPO Α.Ε. με θετικό πρόσημο; Η κρίση είναι εδώ πολύ καιρό. Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και ανάγκες της αγοράς και να καλύψουμε τις διαφορετικές πλέον απαιτήσεις των εκθετών. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις κλαδικές μας εκθέσεις, με στοχευμένες προσπάθειες και συστηματική δουλειά και αυτό αποδίδει. Agrotica, Infacoma, Aqua Therm, Detrop Boutique, Artozyma, Ελλήνων Κόσμημα, Furnidec Business και Sportexpo Marathon προσέλκυσαν συνολικά πάνω 2.500 επιχειρήσεις- εκθέτες. Εκτιμούμε ότι ο τζίρος μας το πρώτο εξάμηνο του έτους θα κλείσει με αύξηση. Πέρα όμως από τη σημαντική αύξηση των μεγεθών των διοργανώσεων της περιόδου αυτής, τόσο σε επίπεδο αριθμού εκθετών όσο και επισκεπτών, καταφέραμε να δώσουμε μια τόνωση και στην τοπική οικονομία, αφού υπολογίζουμε ότι περίπου 30- 44 εκατ. ευρώ διαχύθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. (ξενοδοχεία, εστίαση, υπηρεσίες μεταφοράς κα).

Ποια θεωρείτε ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της συγκεκριμένης περιόδου για την ΔΕΘ- HELEXPO Α.Ε.;

Το δίχως άλλο η καλύτερη στιγμή ήταν η φετινή Agrotica, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε success story. Η στροφή του κόσμου στον πρωτογενή τομέα μέσα στην κρίση, αλλά και η ευρεία γκάμα των εκθεμάτων στη φετινή διοργάνωση έφερε πάνω από 120.000 επισκέπτες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας την Agrotica σε μια πραγματική γιορτή του αγροτικού κόσμου. Και όλα αυτά παρόλο που η διοργάνωση συνέπεσε φέτος με την κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ήθελα όμως να αναφερθώ και σε μια άλλη ιδιαίτερη στιγμή για την ΔΕΘ-Helexpo, που είναι λίγο προγενέστερη, αυτή της έλευσης των αντιγράφων των «Μαγεμένων» στη Θεσσαλονίκη. Ήταν για μας μια ξεχωριστή «άφιξη», που πέρασε από πολλές δυσκολίες για να επιτευχθεί, άξιζε όμως τον κόπο.

Η πιο δύσκολη;

Η πιο δύσκολη ήταν τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι, που μας βρήκαν στη διαδικασία της επιστροφής των «Μαγεμένων» στην Ελλάδα, η οποία προς στιγμήν έδειξε να πέφτει σε τοίχο. Τελικά όλα πήγαν καλά. Έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, όποιες κι αν είναι αυτές.

Το να επαναλειτουργήσετε και πάλι, μετά από χρόνια, δυο εκθέσεις, την Sportexpo Marathon και την Artozyma δεν αποτέλεσε ρίσκο;

Είμαστε εδώ για να παίρνουμε ρίσκα και να εξαντλούμε κάθε περιθώριο στην προσπάθειά μας για την ανάπτυξη του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Και οι δύο εκθέσεις υπήρξαν πετυχημένες στο παρελθόν και φέτος με τη βοήθεια των συνεργατών που συνέδραμαν κατάφεραν να επιστρέψουν δριμύτερες και δυναμικές, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να καθιερωθούν ξανά στους δύο κλάδους.

Το αποτέλεσμα σας δικαίωσε;

Νομίζω πως ναι. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα μεγέθη. Αν και νέες εκθέσεις, κατάφεραν να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες  και να επανασυστηθούν με επιτυχία στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Η ΔΕΘ- HELEXPO Α.Ε. διακρίθηκε στα Tourism awards 2016.

Στην Έκθεση δεν δουλεύουμε για τις διακρίσεις, είναι όμως καλοδεχούμενες ως απόρροια της συστηματικής προσπάθειας όλων μας στη ΔΕΘ- Helexpo. Ήταν μια όμορφη στιγμή για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, που υπογράμμισε την καινοτομία και την πρωτοπορία του ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Το «Μουσείο Σοκολάτας» (εκτός από την τιμητική διάκριση) αποδείχθηκε ένα πολύ πετυχημένο Project. Όταν το ξεκινήσατε πιστεύατε την επιτυχία του;

Αν δεν πιστεύαμε στην επιτυχία του, δεν θα το ξεκινούσαμε. Βέβαια η αλήθεια είναι πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, αφού συνολικά οι επισκέπτες ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Τα θεματικά πάρκα είναι μια δράση την οποία δεν θα αφήσουμε, αφού αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα αποδοτική και ανοίγει για την Έκθεση ένα διαφορετικό πεδίο, με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

13023401_10154152390097460_1866277433_n (1)Το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσετε, σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών, διήμερο διαβαλκανικό συνέδριο.

Το διαβαλκανικό αυτό φόρουμ θα είναι μια  πολυδιάστατη εκδήλωση βαλκανικής απήχησης με οικονομική, επιχειρηματική, αναπτυξιακή και πολιτική πλευρά και θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη. Διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά και θα επικεντρωθεί στην εναρκτήρια αυτή εκδήλωσή του στους κλάδους των τροφίμων και των ποτών. Στο φόρουμ, που αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και θα διοργανωθεί σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, θα πραγματοποιηθούν B2B συναντήσεις μεταξύ εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων-ποτών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Παράλληλα, θα γίνει και συνέδριο με εξειδικευμένες παρουσιάσεις από εκπροσώπους κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής, με τη συμμετοχή και παραγωγικών, επιστημονικών και ακαδημαϊκών φορέων, καθώς και επιχειρηματιών. Στο συνέδριο θα αναλυθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω οικονομική συνεργασία των Βαλκανικών χωρών. Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία και εκθεσιακού χώρου, όπου επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών θα μπορούν να παρουσιάσουν ενδεικτικά προϊόντα τους. Στόχος του φόρουμ είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, προκειμένου να αναδειχθούν ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες διμερείς εμπορικές συνεργασίες.

Η 81η ΔΕΘ θα υποδεχθεί τη Ρωσία…

Η Ρωσία θα είναι τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ, σε μια κίνηση που σφυρηλατεί με τον καλύτερο τρόπο τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια προσπάθεια που η ΔΕΘ- Helexpo ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και η οποία ευοδώθηκε σε μια ιδανική στιγμή, καθώς το 2016 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Ελλάδας-Ρωσίας». Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας επανέρχεται μετά από τέσσερα χρόνια. Η τελευταία τιμώμενη χώρα ήταν η Σερβία, το 2011, στην 76η ΔΕΘ. Τη ρωσική συμμετοχή έχει αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, το οποίο έχει ήδη δεσμεύσει το περίπτερο 16, επιφάνειας 3.000 τ.μ., αλλά και τον υπαίθριο χώρο μπροστά από αυτό, για την φιλοξενία των ρωσικών επιχειρήσεων. Με την αφορμή της ρωσικής εθνικής παρουσίας θα διοργανωθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επιχειρηματικό φόρουμ, με αντικείμενο το επενδυτικό ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα και τα πεδία δυνητικής συνεργασίας των δύο πλευρών. Το περιεχόμενο της ρωσικής συμμετοχής και τις δράσεις που θα την πλαισιώσουν θα παρουσιάσουν προσεχώς εκπρόσωποι του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, οι οποίοι θα βρεθούν για τον σκοπό αυτό στη Θεσσαλονίκη. Όσο για τη διοργάνωση της 81ης ΔΕΘ, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Εκτός από τις εκθέσεις με επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δείχνετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για πολιτιστικές δράσεις.

Η ΔΕΘ υπήρξε από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της κοντά στον πολιτισμό. Μην ξεχνάμε ότι μέσα από αυτή ξεπήδησαν σημαντικά φεστιβάλ και διοργανώσεις, που με την πορεία των ετών εξελίχθηκαν σε θεσμούς που ευημερούν μέχρι και σήμερα, όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Οι συνεργασίες μας με πολιτιστικούς φορείς της πόλης είναι πολλές. Ενδεικτικά αναφέρω το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Προς την κατεύθυνση της σύσφιξης των δεσμών μας με τον πολιτισμό κινείται και η Art Thessaloniki που θα διοργανώσουμε τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Το γεγονός ότι εργάζεστε πολλά χρόνια στη ΔΕΘ σας βοήθησε ώστε να ανταπεξέλθετε στην «ηλεκτρική καρέκλα» του διευθύνοντος συμβούλου;

Η καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου δεν είναι «ηλεκτρική», αλλά τιμητική. Σαφώς και η εκθεσιακή μου εμπειρία μέσα από την ενασχόληση με τη ΔΕΘ εδώ και πολλά χρόνια έχει βοηθήσει.

Μαζί με τον πρόεδρο της κ. Τάσο Τζήκα ΔΕΘ- HELEXPO Α.Ε αποτελείται ένα απόλυτα πετυχημένο δίδυμο διοίκησης. Πως το έχετε καταφέρει;

Δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας. Η συνταγή είναι απλή: και οι δύο θέλουμε το καλύτερο για την Έκθεση. Αυτό αποτελεί συγκολλητική ουσία για τις ενέργειές μας, που είναι πάντα σε αρμονία. Συνεργαζόμαστε άψογα τόσο μεταξύ μας και με το διοικητικό συμβούλιο όσο και με όλους τους εργαζομένους στη ΔΕΘ-Helexpo και αυτό φέρνει ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Η δουλειά είναι συλλογική και αυτό φαίνεται.

Βρίσκεστε στους χώρους της Δ.Ε.Θ. πάρα πολλές ώρες. Πότε προλαβαίνετε να ασχοληθείτε με τις δυο γυναίκες της ζωής σας και τη μουσική που τόσο αγαπάτε;

Πάντα υπάρχει χρόνος γι’ αυτά που αγαπάς, ειδικά όταν στη δουλειά σου κάνεις αυτό που αγαπάς.

Προηγούμενο άρθροΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΠΟ;
Επόμενο άρθροΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
Εφημερίδα (Αδέσμευτος Τύπος). Ραδιόφωνο (FM 100/ Star FM/ Ράδιο- ΔΕΘ). Τηλεόραση (TV100/ET3/Alpha). Περιοδικά (7MTV, EGO WEEKLY, HELLO), Κ.Θ.Β.Ε, σημαντικές συνεργασίες με γραφεία τύπου. Πέρασαν κιόλας είκοσι χρόνια! Κοινός παρονομαστής; Μου αρέσει να σκέφτομαι, να μιλάω και να γράφω ελεύθερα! Για αυτό και πετάω την σκούφια μου που είμαι στο thinkfree! Λατρεύω που είμαι μαμά, λατρεύω το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λατρεύω να επικοινωνώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.