ΑΝΤΗΡΙΔΑ: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ. ΤΟ ΑΞΙΖΕΤΕ!

0
1895

Της Έφης Τσαμπάζη/ [email protected]

11235049_916931295040858_3618331429093631665_nΠέντε χρόνια προσφοράς στον συνάνθρωπο, τον διπλανό συμπλήρωσε η «Αντηρίδα», ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Και το έργο όλων αυτών των εθελοντών είναι πραγματικά τόσο πολύ σημαντικό. Βέβαια αν κάποιος είχε την τύχη και την ευλογία να μην περάσει ποτέ την πόρτα ενός νοσοκομείου (και εύχομαι να μην του συμβεί) δεν μπορεί να αντιληφθεί το… χέρι βοηθείας που απλώνει η «Αντηρίδα» πόσο πολύτιμο είναι. Οι εθελοντές είναι εκεί, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για σένα. Για σένα που πρέπει να κλονοποιηθείς για να προλάβεις και να ανταποκριθείς στην γραφειοκρατία που απαιτεί η εισαγωγή στο νοσοκομείο και να… κρατάς το χέρι του ανθρώπου σου που πονάει. Κυρίως για αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν μάνα, πατέρα, αδερφό, παιδί να τους βοηθήσει, να τους συμπαρασταθεί. Αλλά και για τους υπόλοιπους που κάποια κακά μαντάτα που μαθαίνουν από τους γιατρούς τους θολώνουν το μυαλό και δεν ξέρουν ούτε σε ποιο γραφείο να πάνε, ούτε σε ποιον να απευθυνθούν. Οι υπηρεσίες αυτών των ανθρώπων αμέτρητες.

3s

Την περασμένη Τετάρτη οι εθελοντές και οι φίλοι του συλλόγου συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου για να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους τους στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια καθώς η Αντηρίδα δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν πραγματικά εντυπωσιακοί, η συγκίνηση των ανθρώπων δεν μπορούσε να σε αφήσει αδιάφορο. Αυτό όμως πραγματικά που με συγκλόνισε ήταν οι μαρτυρίες των εθελοντών.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Ένα από αυτούς μας είπε: «Μεγάλη εμπειρία είναι η ενασχόλησή μου στην «Αντηρίδα». Κάθε δράση μας στο νοσοκομείο γίνεται με αγάπη, σεβασμό και αφοσίωση. Αυτό που συγκλονίζει πιο πολύ, είναι όταν καλούμαστε να φροντίσουμε μικρά παιδιά. Κάποια από αυτά είναι ταλαιπωρημένα από όσα έχουν ζήσει. Έχουν τόση ανάγκη από τρυφερότητα, χάδι και αγκαλιά, που όταν τα προσφέρουμε σε αυτές τις ψυχούλες, πιστεύω πως είναι το πιο σπουδαίο που κάνουμε».

Κάποιος άλλος μας εξήγησε γιατί συμμετείχε: «Θέλησα να συμμετάσχω στην προσπάθεια για να μπορέσω να βοηθήσω εθελοντικά παιδιά με οποιοδήποτε τρόπο θα μπορούσα. Κλήθηκα ως εθελόντρια να συντροφεύσω ουσιαστικά παιδιά που έχουν αφαιρεθεί, με προσωρινή διαταγή από την επιμέλεια των βιολογικών τους γονιών. Τα πρώτα παιδάκια και η πρώτη εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη! Πήρα αγάπη και αγκαλιά από παιδιά που δεν ήξερα και δεν με ήξεραν. Η γενναιοδωρία τους με εντυπωσίασε και ενώ περίμενα να φύγω από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου με θλίψη, έφυγα με χαρά από αποδοχή, ευγνωμοσύνη και αγκαλιά! Ήταν απίστευτο!

«Ο Μ. νοσηλευόταν εδώ και μέρες στο Νοσοκομείο. Δυστυχώς δεν υπήρχε οικογενειακό περιβάλλον για να του συμπαρασταθεί. Η προϊσταμένη της κλινικής ζήτησε από την Αντηρίδα βοήθεια για να τον συνοδεύσει κάποιος εθελοντής σε μια εξέταση εκτός νοσοκομείου. Η γραμματέας και συντονίστρια απευθύνθηκε σε μένα, καθώς είχα δηλώσει ότι θα έρθω εκείνη την ημέρα και συμφώνησα να τον συνοδεύσω εγώ. Τον συνάντησα στη γραμματεία της κλινικής, μας σύστησαν και ξεκινήσαμε. Στην αρχή ήταν τυπικά ευγενικός μαζί μου αλλά μετά τις δύο ώρες που περάσαμε μαζί, ένιωσα ότι αισθάνθηκε άνετα. Λαχταρούσε να μιλήσει και σε μένα βρήκε ευήκοα ότα. Μου έδειξε εμπιστοσύνη και με το βλέμμα του με αναζητούσε στο χώρο. Ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση για μένα, που την ξεχωρίζω από όλες τις εμπειρίες που έχω ζήσει ως εθελόντρια στην Αντηρίδα. Έδωσε άλλο νόημα στη μέρα μου καθώς ένιωσα ότι έκανα κάτι που άξιζε πραγματικά», θυμήθηκε μια εθελόντρια.

DSC02846

Άπειρες ιστορίες, άπειρα προβλήματα, άπειρη η αγάπη και η υπομονή και η επιμονή των ανθρώπων που στελεχώνουν την «Αντηρίδα». Για μένα τα νοσοκομεία αποτελούν «μαθήματα ζωής». Όλα αυτά που βλέπεις σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα για να καταλάβεις ποια είναι η ουσία της ζωής και πόσο ευλογημένος μπορείς να αισθάνεσαι. Το περίσσευμα αγάπης που έχουμε και η επιθυμία μας να το προσφέρουμε μόνο χαμόγελα και ανακούφιση επιφέρει. Η Γεωργία Δερετζή, Πρόεδρος ΔΣ της Αντηρίδας το περιγράφει τόσο ωραία: «Μικρά πράγματα, όταν γίνονται με πολλή αγάπη, μπορούν να κάνουν την διαφορά».

Εικόνα 344

Αντηρίδα σημαίνει στήριξη!

-Ο Σύλλογος συστήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 ως εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Σωματείο.

-Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει τακτικά και αποφασίζει για θέματα λειτουργίας και για τις δράσεις του Συλλόγου.

-Το όνομα του Συλλόγου σημαίνει στήριγμα, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός και βασικός σκοπός μας: να στηρίζουμε όλους όσοι έχουν ανάγκη, με κάθε δυνατό τρόπο.

-Ο Σύλλογος Εθελοντών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου συμπλήρωσε φέτος πέντε χρόνια ζωής, προχωρώντας με σταθερά και σίγουρα βήματα. Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου αυξάνονται σε αριθμό και με το εύρος των δραστηριοτήτων και της προσφοράς τους συνιστούν πλέον μια ξεχωριστή ομάδα εθελοντών, που δρα με ανιδιοτέλεια στους χώρους τους Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, πιο οργανωμένη και αποτελεσματική από ποτέ.

5

Καθημερινά οι εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους…

-στην είσοδο του νοσοκομείου (πληροφορίες, καθοδήγηση, μεταφορά με αμαξίδιο),

-σε γραμματείες κλινικών (Επείγοντα, Ακτινοδιαγνωστικό, Βραχεία Ογκολογική κλπ),

-στο γραφείο της Αντηρίδας (συμπλήρωση αιτήσεων, φωτοτυπίες, αποστολή φαξ, παροχή πληροφοριών),

-στην Παιδιατρική και την Παιδοχειρουργική Κλινική (δημιουργικό παιχνίδι και απασχόληση με τα παιδιά)

-και όπου ζητηθεί και κριθεί αναγκαία η παρουσία και η βοήθειά μας από τις Υπηρεσίες του Νοσοκομείου (παρέα σε ασυνόδευτους ασθενείς, παροχή ειδών ρουχισμού, υγιεινής, τροφίμων).

Μαζί με τους εργαζομένους, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, φορείς της τοπικής κοινωνίας και άλλες εθελοντικές ομάδες και σωματεία, τα μέλη της Αντηρίδας ενώνουν συχνά τις δυνάμεις τους για να μοιραστούν τη χαρά της προσφοράς και της συμμετοχής, διοργανώνοντας επιμορφωτικές ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, οικολογικές δράσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και πολλά άλλα.

Ποιοι είναι;

Άτομα κάθε ηλικίας, μόρφωσης και οικονομικής επιφάνειας, που όμως όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν ως βασική αξία ζωής την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.

14175457701091623209

Η Αντηρίδα σε αριθμούς:

-πάνω 350 εθελοντές και φίλοι του Συλλόγου

-πάνω από 3.500 ώρες εθελοντικής εργασίας ανά έτος

-Μέσα στο 2015:

-Μοιράστηκαν πάνω από 200 σακούλες με τρόφιμα

-Διοργανώθηκαν 43 δράσεις και εκδηλώσεις εντός και εκτός Νοσοκομείου

Πληροφορίες: www.antirida.gr

Το γραφείο του Συλλόγου λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 με 15:00, και Σάββατο 10:30 με 12:30 π.μ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με τον Σύλλογο είναι το 2313-323869.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.