14 περιφερειακά αεροδρόμια στους Γερμανούς

0
2863
αποκρατικοποίηση περιφερειακών αεροδρόμια

αποκρατικοποίηση περιφερειακών αεροδρόμια

Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας

Η Ελλάδα διαθέτει 14 περιφερειακά αεροδρόμια εκ των οποίων τα περισσότερα με κακοτεχνίες, βρώμικα και ανοργάνωτα. Το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που βλέπουν οι τουρίστες δηλαδή είναι ένα κακό θεάμα που πολλές φορές θυμίζει υπανάπτυκτη χώρα. Τα αεροδρόμια αυτά είναι τα εξής:

Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σκιάθου και Θεσσαλονίκης.

Θυμίζω πως στο αεροδρόμιο της Μυκόνου φέτος είχαμε καθυστερήσεις επειδή δεν υπήρχαν χρήματα να φτιαχτεί μία λακούβα στο διάδρομο προσγείωσης!

Με την αποκρατικοποίηση που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και υπέγραψε ο Σύριζα τα αεροδρόμια αυτά δίνονται προς εκμετάλλευση στη γερμανική κοινοπραξία Fraport. Mιλάμε για παραχώρηση 40+10 χρόνια με κέρδη για το Δημόσιο:

  • εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ,
  • ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ’ έτος,
  • ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης.
  • δέσμευση για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Συνοψίζοντας, θα έχουμε έσοδα εφάπαξ, κατ΄έτος και θα γίνουν και επενδύσεις στα αεροδρόμια αυτά.

Αναρωτιέσαι, για να γίνει αυτό χρειαζόταν Μνημόνια; Για να συντηρούμε με τους φόρους μας κακά αεροδρόμια έπρεπε να έρθουν οι ξένοι να μας πούνε οτι αντί να πληρώνουμε μπορούμε να κερδίσουμε; Αλλά όποτε μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις (ή αν θέλετε ιδιωτικοποιήσεις) ορισμένοι εξανίστανται και αλαλάζουν για Ξεπούλημα!
Συγγνώμη αλλά δεν νιώθω δικό μου κανένα λιμάνι, κανένα αεροδρόμιο και κανένα φιλέτο του Δημοσίου, πόσο μάλλον όταν με επιβαρύνει. Αυτό που θέλω είναι να βλέπω επενδύσεις σε όλα τα παραπάνω τα οποία θα φέρουν χρήμα, θέσεις εργασίας, κέρδη για το κράτος μέσω εισφορών και φόρων αυτών, ουσιαστική σύγχρονη ανάπτυξη δηλαδή. Όχι επαναπροσλήψεις επίορκων στο δημόσιο τομέα εις βάρος όλων των υπολοίπων.

Προηγούμενο άρθρο“Το νησί των σκλάβων” στα Μερκούρεια
Επόμενο άρθροΣυνεργασία Helexpo – ΚΕΕΕ για την 80ή ΔΕΘ
Γεννήθηκα το καλοκαίρι του '87 στη Θεσσαλονίκη, στον απόηχο της κατάκτησης του eurobasket από τον Γκάλη το Γιαννάκη και τα αλλά παιδιά. Μεγάλωσα, σπούδασα και έζησα σε αυτή την πανέμορφη πόλη. Γράφω στο thinkfree αφενός διότι ισχύει το scripta manent και αφετέρου γιατί είμαι-καλώς η κακώς- ανήσυχο πνεύμα. Σπούδασα Πληροφορική με ειδίκευση στην Εκπαίδευση όπου και απασχολούμαι ως σύμβουλος για σπουδές σε εσωτερικό και εξωτερικό, έχοντας λατρεία για τα digital media.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.