15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ / «Θεσσαλονίκη 101» με φωτογραφικά ντοκουμέντα

0
568

Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και με μεγάλη προσέλευση κοινού, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Θεσσαλονίκη 101». Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. 
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προέκυψαν από το ομότιτλο εργαστήρι δημιουργικής φωτογραφίας για νέους, κατόπιν πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στο εργαστήρι, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 μέσω διαδικτύου, δίδαξε ο Ιρανοκαναδός φωτογράφος Μπάμπακ Σαλαρί και συμμετείχαν 14 νέοι φωτογράφοι. Στα έργα τους, «η Ιστορία συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη ζωή στην Ελλάδα εγείροντας πολλά ερωτήματα», όπως σημειώνει στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης ο κ. Σαλαρί.
Την έκθεση εγκαινίασε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, σημειώνοντας: «Ευχαριστώ που είστε σήμερα μαζί μας. Το Φεστιβάλ έχει παράδοση στο να συμπεριλαμβάνει στα προγράμματά του και εκθέσεις φωτογραφίας ελλήνων καλλιτεχνών. Η φετινή μας έκθεση επικεντρώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε με έναυσμα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ως φόρος τιμής. Τα έργα υπογράφουν νέοι καλλιτέχνες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το συνεργάτη μου Θάνο Σταυρόπουλο, που εργάστηκε για την παραγωγή της έκθεσης, καθώς και τον διακεκριμένο φωτογράφο κ. Μπάμπακ Σαλαρί, ο οποίος την επιμελήθηκε, δουλεύοντας πολύ σκληρά και κυρίως εξ αποστάσεως με τους δημιουργούς. Το αποτέλεσμα, όπως βλέπετε, είναι συναρπαστικό».
Στη συνέχεια, η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ μεγάλη χαρά για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που κάθε χρόνο, τόσο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου όσο και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, παραχωρούμε το χώρο στο θεσμό με αφορμή μια παράλληλη εκδήλωσή του. Έτσι και φέτος, φιλοξενούμε αυτή την έκθεση φωτογραφίας και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα συνεργασίας. Η έκθεση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, είναι μια έκθεση για τη Θεσσαλονίκη στη Θεσσαλονίκη».
Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, η Γενική Διευθύντρια Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ζωή Καζαζάκη σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αυτή η θαυμάσια έκθεση δείχνει την όσμωση της παλιάς Θεσσαλονίκης με τη νέα, την παρατηρητικότητα των νέων δημιουργών και την εξωστρέφεια, με εμπνευστή και καθοδηγητή έναν άνθρωπο που κατάγεται από το Ιράν, ζει στον Καναδά και δημιουργεί παντού στον κόσμο, τον κ. Μπάμπακ Σαλαρί, τον οποίο και ευχαριστούμε». Η ίδια δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον διευθυντή του ΦΚΘ κ. Εϊπίδη, την Καναδική Πρεσβεία που στηρίζει την εκδήλωση, καθώς και τη διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κ. Τσαντσάνογλου.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, η υπεύθυνη Πολιτιστικών και Δημοσίων Υποθέσεων της Καναδικής Πρεσβείας κ. Ζωή Δελήμπαση, τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη σήμερα, διότι γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα 15 χρόνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, του μεγάλου οράματος του κ. Εϊπίδη, το οποίο ο Καναδάς είχε τη χαρά να ζήσει από το ξεκίνημά του. Τέλος, έχουμε ακόμη μια επέτειο: γιορτάζουμε 70 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Καναδά και είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά για εμάς, που έχουμε ζήσει και τις δύο χώρες από κοντά. Εύχομαι καλή επιτυχία στους νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους έδειξαν ότι έχουν εκπληκτικές ιδέες, μεγάλη δημιουργικότητα και μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε με άλλο μάτι το μέλλον».
Με τη σειρά του, ο υπεύθυνος παραγωγής της έκθεσης Θάνος Σταυρόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, και ιδιαίτερα βέβαια προς το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του, ο Μπάμπακ Σαλαρί υπογράμμισε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ. Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλους τους συμμετέχοντες και για εμένα. Είχα το προνόμιο και την τύχη να συνεργαστώ με το Φεστιβάλ εδώ και μερικά χρόνια, καθώς και τη μεγάλη ευκαιρία να επιλεχθώ για αυτό το εργαστήρι. Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου και τις ευχαριστίες μου προς τον κ. Εϊπίδη. Ευχαριστώ επίσης τον Καναδά και την Καναδική Πρεσβεία, τον πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα κ. Ρόμπερτ Πεκ, την κ. Ζωή Δελήμπαση για τη διαρκή υποστήριξη, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές του, το βοηθό παραγωγής Σωτήρη Αντωνιάδη και τον υπεύθυνο παραγωγής και φίλο Θάνο Σταυρόπουλο, για την υπομονή και την εξαιρετική δουλειά του. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη και βοήθεια στο στήσιμο της έκθεσης, και βέβαια τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου «Θεσσαλονίκη 101″, που δούλεψαν πολύ σκληρά και έδειξαν μεγάλη υπομονή».
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, κλήθηκαν στο βήμα όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά από τους παρευρισκομένους, ενώ ακολούθησαν ομαδικές φωτογραφίες. Οι νέοι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση «Θεσσαλονίκη 101» είναι οι: Ελένη Αμαξοπούλου, Άρτεμις Πυρπίλη, Μαρία Αρβανιτάκη, Αντώνης Αθανασιάδης, Χριστίνα Ιορδανίδου, Ελευθερία Καλπενίδου, Φωτεινή Κυριακοπούλου, Φώτης Τέλλογλου, Μαρία-Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Μαρία Νικοπούλου, Ειρήνη-Αθηνά Αβραμίδου, Σωκράτης Βασιλόπουλος, Νένα Καζαντζίδου και Τίμος Χριστοφορίδης.

Διάρκεια έκθεσης: 16 έως τις 24 Μαρτίου 2013
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 11:00-19:00
Επιμέλεια έκθεσης: Μπάμπακ Σαλαρί
Παραγωγή έκθεσης: Θάνος Σταυρόπουλος
Βοηθός οργάνωσης παραγωγής: Σωτήριος Αντωνιάδης

Προηγούμενο άρθρο15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ / Τελετή έναρξης χωρίς υπουργό…
Επόμενο άρθροΜια ενδιαφέρουσα άποψη για τα τεκταινόμενα στο ΚΘΒΕ από έναν «παλιό»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.