15η ΔΕΒΘ | Απόβαση… Γάλλων στη Θεσσαλονίκη

0
1737
ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÃÉÁ ÔÇ 15ç ÄÉÅÈÍÇ ÅÊÈÅÓÇ ÂÉÂËÉÏÕ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ

Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η 15η ΔΕΒΘ, που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 19:30, θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης, στην κεντρική πλατεία της έκθεσης, στο Περίπτερο 15, με τους ήχους του «Μαγικού χαλιού» από το μουσικό σχήμα Kaimaki (σύνθεση-πιάνο: Στέφανος Τσαπής, φωνή: Κυβέλη Καστοριάδη), ενός μουσικού ταξιδιού στα λιμάνια της Μεσογείου, από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξάνδρεια έως τη Μασσαλία, τη Σμύρνη, τον Πειραιά και την Ερμούπολη, και στα λόγια των ποιητών, από τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Νίκο Καββαδία μέχρι τον Ναζίμ Χικμέτ. Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα Περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ-HELEXPO, έως και την Κυριακή 6 Μαΐου, για το μεγάλο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου στην Ελλάδα.

Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, κεντρικό της θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τρεις βασικούς θεματικούς άξονες (Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, Βιβλίο και Performance), το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο, στο κτήριο 14.

Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και τις χώρες (με αλφαβητική σειρά): Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταϊβάν, Τουρκία. Η τιμώμενη Γαλλοφωνία, ειδικότερα, θα φιλοξενηθεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο 350 τ.μ., όπου γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα με προσκεκλημένους πάνω από τριάντα γαλλόφωνους συγγραφείς, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης, τις Πρεσβείες της Ρουμανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου και του Καναδά, και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

Στους στόχους της ΔΕΒΘ που είναι η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής της εποχής, η ουσιαστική ένταξη στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων, πεδίο όπου έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά και η διάδοση και του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΔΕΒΘ, Μανώλης Πιμπλής. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τρίγωνο ‘’Ελλάδα-Δυτική Ευρώπη-Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τα βήματα διεθνοποίησης που έχει κάνει η ΔΕΒΘ.

«Η ΔΕΒΘ δεν είναι μόνο μία έκθεση βιβλίου, αλλά μία γιορτή του πολιτισμού, που έχει να κάνει με όλη την χώρα και όχι μόνο με τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΠ. Αναφερόμενος δε στην επιλογή να είναι τιμώμενες της ΔΕΒΘ οι χώρες της γαλλοφωνίας, σημείωσε ότι το βιβλίο είναι γλώσσα και πολύ συχνά η γλώσσα δεν ταυτίζεται με μία χώρα.

«Μια πραγματικά διεθνής έκθεση είναι η φετινή ΔΕΒΘ», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo,  Τάσο Τζήκα, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία προς αυτή την κατεύθυνση του αφιερώματος στις χώρες της Γαλλοφωνίας. Έκανε δε γνωστό πως σε συνεργασία με το ΕΙΠ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για την εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης της έκθεσης μετά το 2019.

Με τη σειρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης,  Έλλη Χρυσίδου, τόνισε πως ο δήμος θέλει να γίνει πιο ενεργός συνεργάτης στην υπόθεση της ΔΕΒΘ, ενώ υπογράμμισε τις στενές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Γαλλία και εν προκειμένω με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Philippe Ray, αναφέρθηκε στις πλούσιες δράσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος της γαλλοφωνίας, αλλά και στη σχέση της Γαλλίας με την πόλη, με δεδομένη και την ύπαρξη του Γαλλικού Ινστιτούτου εδώ από το 1906. Τόνισε δε πως στο περίπτερο των 350 τ.μ. που θα είναι αφιερωμένο στη γαλλοφωνία θα υπάρχουν πολλές πρεσβείες γαλλόφωνων χωρών, πολλοί Γάλλοι εκδότες, ενώ θα φιλοξενηθούν ακόμα και εργαστήρια γαστρονομίας

Στην καρδιά των Θεσσαλονικέων «μιλά» η ΔΕΒΘ, όπως είπε χαρακτηριστικά από την πλευρά της η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία εξέφρασε την κυβερνητική βούληση για τη στήριξή της.

Την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στηρίζει την προβολή του ελληνικού βιβλίου διεθνώς, οργανώνοντας τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό προβολής του βιβλίου στη χώρα μας.

 

Η 15η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Προηγούμενο άρθροΚλ. Χριστοπούλου: ν’απαγκιστρωθεί το θέατρο από το παράσιτο που λέγεται θεατρικός επιχειρηματίας
Επόμενο άρθρο15η ΔΕΒΘ | “Κόψτε και κρατήστε”: ό,τι καλύτερο μπορείτε να δείτε από 3-6/5
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.