Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΕΝΩΝΕΙ

0
2962


Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας

Για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πολλά έχουν γραφτεί και φυσικά θα γραφτούν και άλλα. Η προεπαναστατική περίοδος, οι Έλληνες του εξωτερικού που συνέβαλλαν τα μέγιστα, η Φιλική Εταιρεία, οι μάχες, οι διχόνοιες, το 1ο Σύνταγμα, η δολοφονία Καποδίστρια.

Το ζήτημα είναι η οπτική γωνία από την οποία επιλέγει κάποιος να δει τα ιστορικά γεγονότα. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλούς συμπολίτες μας να ασχολούνται μόνο με τα αρνητικά. Ακούμε και διαβάζουμε για επανάσταση αγράμματων τσοπάνηδων, για τις φυλακίσεις αγωνιστών, προεξάρχουσας φυσικά του Κολοκοτρώνη, για τα Δάνεια από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις και άλλα πολλά.
Όσοι θέτουν τέτοια ζητήματα καλοπροαίρετα και χάριν της ιστορικής -σφαιρικής- αλήθειας, καλά κάνουν. Όσοι όμως επικεντρώνονται μόνο στα αρνητικά της Ελληνικής Επανάστασης τότε κερδίζουν επάξια το βραβείο του μίζερου νέο-Έλληνα (ας μου επιτραπεί η φράση).

Βλέπετε, η Ελληνική Επανάσταση κατάφερε πολλά περισσότερα από όσα εμείς νομίζουμε. Ήταν η απαρχή του ξηλώματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μίας αναχρονιστικής αυτοκρατορίας η οποία δεν άφησε κληρονομιά στην Ανθρωπότητα.

Μην ξεχνάμε ότι κατάφεραν οι πρόγονοι που σήμερα τιμούμε το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών και το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης.
Ναι αυτοί οι νοματαίοι που ξεσηκώθηκαν γιατί τους ενοχλούσαν τάχα μόνο τα χαράτσια του Σουλτάνου το έκαναν αυτό.23 χρόνια μόλις μετά την έναρξη της Επαναστάσεως. Μην ξεχνάτε πως η Επανάσταση του 1821 μνημονεύεται ακόμη και σήμερα στο εξωτερικό ως δείγμα και πρότυπο αγώνα για την Ελευθερία.

Όσο λοιπόν κάποιοι δυσανασχετείτε με τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις μνήμης τις οποίες αποκαλείτε βλαχομπαρόκ (αλήθεια τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο όρος;) πείτε μας σας παρακαλώ ποιοι έκαναν την Γαλλική Επανάσταση; Γιατί κάποιοι επικαλούνται συνεχώς το «liberte egalite fraternite» των Γάλλων αλλά θεωρούν κιτς το Ελευθερία ή Θάνατος;
Μήπως η Αμερικανική Επανάσταση δεν είχε διχόνοιες και τακτικισμούς; Μήπως τα προτάγματα τότε δεν ήταν και Οικονομικά; Μήπως ο Αβραάμ Λίνκολν δεν δολοφονήθηκε;

Σήμερα, που για μία ακόμη φορά βλέπουμε την Τουρκία να εξωτερικεύει τα προβλήματά της στο Αιγαίο (ή και στην Κύπρο) δεν πρέπει να λησμονούμε ούτε την Επανάσταση ούτε τους Αγωνιστές της. Η Ιστορία πρέπει να μας διδάσκει και να μας ενώνει.

Είμαστε με την Ελλάδα που έδωσε το αίμα της, την περιουσία της και την ψυχή της για να αποτινάξουμε το ζυγό. Δεν είμαστε με όσους είχαν στο μυαλό τους προσωπικές φιλοδοξίες γα την εξουσία. Είμαστε με την Ελλάδα του Μεσολογγίου. Είμαστε με αυτούς που αγωνίζονται δίχως να λαμβάνουν το κόστος υπόψη. Αντλούμε τα θετικά διδάγματα της Επανάστασης και της Ιστορίας. Λαμβάνουμε υπόψη και όλα μας τα αρνητικά.
Διότι, αν θέλετε μετά από τις μεγάλες καταστροφές κατάφερε ο Ελληνισμός να ανασυνταχθεί. Αυτό ελπίζουμε και σήμερα. Όσο δύσκολη κι αν μας φαίνεται η κρίση. Όσο κι αν μας έχει καταβάλει.

Όταν σκέφτεσαι ότι ένα Έθνος που κουβαλούσε 400 χρόνια σκλαβιάς κατάφερε να νικήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ουσιαστικά να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της από τα Ευρωπαϊκά εδάφη τότε δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς σήμερα πρέπει να τα παρατήσουμε ή να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Μας αξίζουν περισσότερα. Άλλωστε, έχουμε χρέος σε όλους τους προηγούμενους να αφήσουμε μία καλύτερη Ελλάδα στους επόμενους.

Παρακάτω ένα απόσπασμα της ομιλίας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1838 στην Πνύκα
«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.