1988, οι πανελλήνιες εξετάσεις της μεγάλης απεργίας

0
13617
gymnasio
Πηγή www.class77.info/our-highschool/

Γράφει ο Γιάννης Κεσσόπουλος / [email protected]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις της δικής μου «σειράς», σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη απεργία των καθηγητών.

Ήταν 1988, ήμουν στις Σέρρες, 1ο Λύκειο, κέντρο πόλης. Τέσσερις δέσμες, διάλεξα την 3η. Τριτοδεσμίτης, υποψήφιος για τη Νομική Θεσσαλονίκης –η σχολή δημοσιογραφίας ιδρύθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Διάβασμα, άγχος, παπαγαλία, κατανόηση, αγωνία: ό,τι ακριβώς και σήμερα. Εκείνο το Μάιο, ο Κοσκωτάς αγοράζει τη “Βραδυνή”, ο συγγραφέας Θαν. Νάσιουτζικ αθωώνεται, ο θάνατος της τότε συζύγου του Νίκου Γκάλη συγκλονίζει, ο Μιτεράν στη Γαλλία ανανεώνει τη θητεία του με ποσοστό 54%.

Λυκειάρχης η Αντνωνοπούλου, βασικοί καθηγητές μας Τόττης (αρχαία), Τσολπίδου (λατινικά), Φακετόπουλος (ιστορία), Κουρή (έκθεση – ιδιαίτερα αγαπημένη, “έφυγε” νωρίς νωρίς). Με μια μυθολογία γύρω τους που ερχόταν από το παρελθόν, γεμάτη ιστορίες, και που πλέον, μετά από τόσα χρόνια είναι τόσο εδραιωμένη (η μυθολογία) που σχεδόν… αμφιβάλλεις εάν πράγματι υπήρξαν στη ζωή σου.

Και συμμαθητές όπως ο Τάσος Λέφας, ο Γιώργος Μίχος, ο Στέργιος Λαπίδης -ήμασταν τα αγόρια της τάξης στο τμήμα της Δέσμης. Και κορίτσια όπως η Τζωρτζίνα, η Σάντρα, η Γεωργία, η Λίτσα, η Βίκυ, η Ελισάβετ… και όχι μόνο.

Η απεργία των καθηγητών ήταν μια από τις πιο σκληρές ιστορικά συνδικαλιστικές μάχες του κλάδου. Ξεκίνησε στις 7 Μαΐου και έληξε στις 23 Ιουνίου -κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από τα δικαστήρια. Δεν θυμάμαι τα αιτήματα, μάλλον οικονομικά, υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης. Αυτός «χρεώθηκε» την πολυήμερη απεργία (37 μέρες κράτησε), καθαιρέθηκε και στις 2 Ιουλίου 1988 υπουργός τοποθετήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, γιος του πρωθυπουργού, γνωστός έκτοτε και ως Γιωργάκης.

Την ημέρα διαβάζαμε και το βράδυ κάναμε βόλτες στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, τα… «θερινά ανάκτορα» των Σερραίων. Νυφοπάζαρο, διασκέδαση, ξέσκασμα. Αλλαγή εικόνων, από τα βιβλία ιστορίας, τα αρχαία και τα λατινικά. Με παρέες το Βαγγέλη, τον άλλο Βαγγέλη, τη Λίτσα, τη Σάσα, το Γιώργο, το Στέλιο, την Αγγέλα…

Ήταν αρκετά μακρύ το διάστημα για να αντέξει ο μαθητής, κάποιοι χάσανε τη μπάλα από την καθυστέρηση στις εξετάσεις γιατί έπρεπε να κάνεις συντήρηση με άγνωστο τέλος χρόνου. Κάποιοι άλλοι πάλι αξιοποίησαν ως δώρο τον πρόσθετο χρόνο και διάβασαν λίγο καλύτερα. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς πέτυχαν την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο!

Σα να μην έφτανε η απεργία των καθηγητών, άρχισαν και καταλήψεις σε σχολεία. Ήταν τότε που ξεκινούσε η εδραίωση του ψευδοαξιώματος περί… «μαθητικού ασύλου», για να κορυφωθούν τρία χρόνια μετά, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπουργό Παιδείας Κοντογιαννόπουλο και για φινάλε το θλιβερό θάνατο του καθηγητή Τεμπονέρα. Ήταν οι καταλήψεις που ανέδειξαν τον Αλέξη Τσίπρα ως… «αρχηγό των ατάκτων» εκείνης της εποχής.

Κάπου λοιπόν στα μέσα Ιουλίου, ο Κακλαμάνης αντικαταστάθηκε από τον υιό Παπανδρέου, με τη μομφή ότι δεν κατόρθωνε να λύσει το πρόβλημα παρά την αυξανόμενη πίεση από κάτω (γονείς και μαθητές) προς τα επάνω (κυβέρνηση). Ήταν η πρώτη φορά Υπουργός για τον Γιωργάκη που αργότερα έγινε Γιώργος – Γεώργιος και μας κυβέρνησε (πιο πριν διετέλεσε μόνο υφυπουργός Πολιτισμού).

Θυμάμαι ότι κάποια ομάδα μαθητών –δε θυμάμαι καν τα ονόματά τους- επιδίωξε να συνεχίσει την κατάληψη στο 1ο Γυμνάσιο Λύκειο, όταν ανακοινώθηκε ότι η μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών έλαβε τέλος. Θα ήταν από τα ελάχιστα σχολεία στη χώρα που θα συνέχιζε την κατάληψη –για τους λόγους μη με ρωτάτε… μάλλον κάποιος συντεταγμένος κομματισμός τις συντηρούσε. Η κατάληψη τελικά απετράπη και έτσι στις 14 Ιουλίου, εν μέσω καύσωνα, ξεκίνησαν και για εμάς οι πανελλαδικές εξετάσεις! (ολοκληρώθηκαν στις 18 Ιουλίου)

Έκτοτε, λόγω της ταλαιπωρίας που υπέστησαν μαθητές και γονείς, δημιουργήθηκε ένα «ταμπού» σχετικά με το αν ήταν σωστό οι συνδικαλιστές να εκμεταλλεύονται τις πανελλαδικές και νομίζω ότι δεν ξανάγινε απεργία τέτοια περίοδο.

Τότε η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο ήταν για τους περισσότερους πανάκεια. Αν πετύχαινες καθάριζες για 4-5 χρόνια. Ήταν η εποχή που τα πράγματα άρχισαν να ξεχειλώνουν και στα πανεπιστήμια, που τα πτυχία γίνανε σιγουράκι κι ευκολάκι ειδικά για τους αιώνιους φοιτητές. Αν έμπαινες, έβγαινες. Αργά ή γρήγορα έβγαινες. Ήταν η εποχή που ο Βαγγέλης Βενιζέλος ακόμη δίδασκε στα έδρανα της Νομικής –το Χέρφιλντ δεν είχε συμβεί ακόμη. Πριν καν βγει η δεκαετία του ’90, ίσα δηλαδή προλάβαμε και μπήκαμε στη δουλειά, άρχισαν οι ανατροπές. Ανατροπές πραγματικότητας, σχεδίων και ονείρων.

Προηγούμενο άρθρο6ο Φεστιβάλ Παιδείας και Πολιτισμού Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσ/νίκης
Επόμενο άρθροH εβδομάδα που μας πέρασε
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.