2012: No Celebrate, No Participate, No Experience…

0
450

«Ναυαγεί» το σχέδιο για τον εορτασμό του 2012

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» και βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. της εταιρίας, στην οποία η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είχε αναθέσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο εξευτελισμός και η απαξίωση της Θεσσαλονίκης από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχει προηγούμενο. Ο Γιάννης Μπουτάρης και η διοίκηση του Δήμου αποδείχθηκαν ανίκανοι, εκτός απ’ όλα τα άλλα, να διαχειριστούν ακόμη και το ζήτημα του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Ένα ζήτημα το οποίο, εξαιτίας της αδιαφορίας, της έλλειψης συντονισμού και της μη έγκαιρης δραστηριοποίησης του Δήμου, τινάχθηκε στον αέρα, με αποτέλεσμα σήμερα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας «Θεσσαλονίκη 2012», στην οποία είχε ανατεθεί η οργάνωση του εορτασμού, να παραιτηθούν.

Παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως είχαμε φέρει το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας της νέας διοίκησης, δηλαδή από τον Ιανουάριο 2011 και ζητούσαμε επίμονα από αυτήν να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να οργανωθούν εγκαίρως οι εκδηλώσεις, ο Γιάννης Μπουτάρης και η διοίκηση του Δήμου αδιαφόρησαν προκλητικά και μόνο μετά την παρέλευση αρκετών μηνών ανέθεσαν στην εταιρία «Θεσσαλονίκη 2012» (που είναι η μετεξέλιξη της εταιρίας «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκης») τον σχεδιασμό του εορτασμού. Μάλιστα, η δημοτική μας παράταξη, θεωρώντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο στον εορτασμό των εκατό χρόνων, στήριξε αυτή την επιλογή.

 Από τότε έως σήμερα η διοίκηση του Δήμου αδράνησε παντελώς, παρά τις συνεχείς μας πιέσεις, με αποτέλεσμα να μην γίνουν εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και να διαπιστωθεί πια κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2011, ότι τα χρήματα που επρόκειτο να δαπανήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό δεν μπορούν τελικά να δοθούν για τον σκοπό αυτό στην εταιρία «Θεσσαλονίκη 2012», γιατί δεν υπήρξε αποδοχή του σχετικού αιτήματος από την αρμόδια Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε τα μέλη του Δ.Σ. της παραπάνω εταιρίας, συμπολίτες μας που ανέλαβαν εθελοντικά αυτή την αποστολή, στην παραίτηση, μετά από αναμονή τεσσάρων ολόκληρων μηνών, γιατί, όπως διαπίστωσαν, κατέστη αδύνατη η υλοποίηση του έργου τους χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

Κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε να διεκδικήσουμε από την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση κονδύλια, τεχνική και άλλου είδους υποστήριξη προκειμένου να γίνει σωστά ο συντονισμός για τον εορτασμό του 2012. Μάλιστα, προτείναμε να συνοδεύσουμε τον Γιάννη Μπουτάρη στην Αθήνα για να πιέσουμε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για κονδύλια. Τότε, με αλαζονεία και πρωτοφανή έπαρση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης απαντούσε πως «δεν συνδιοικούμε και τις αποφάσεις τις λαμβάνει μόνο η διοίκηση», χωρίς να χρειάζεται τη συνδρομή κανενός άλλου, όπως συμπλήρωνε χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα η Θεσσαλονίκη να χάνει μία μοναδική ευκαιρία να τονίσει την παρουσία της ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με τη νεολαία της, τα πανεπιστήμιά της, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο της, τον πολιτισμό, την ιστορία της. Να στείλει το μήνυμα των εκατό χρόνων ελεύθερου βίου της προς κάθε κατεύθυνση, στο πανελλήνιο, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καταγγέλλουμε τον Γιάννη Μπουτάρη στους Θεσσαλονικείς και ζητούμε τη σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας, μέσω του Σώματος, για τις πρωτοφανείς αυτές διαστάσεις που πήρε το θέμα. Για τη μοναδική ολιγωρία που επέδειξαν ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μια στάση που τίναξε στον αέρα μια επέτειο – σταθμό και ντροπιάζει τελικά την ιστορική μας πόλη. Ζητούμε εξηγήσεις, όπως ζητούμε και τις παραιτήσεις των αρμόδιων Αντιδημάρχων που είχαν αναλάβει να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό του εορτασμού.

Με λύπη διαπιστώνουμε, δυστυχώς, πως για ακόμη μία φορά επιβεβαιωνόμαστε. Αν αντί για την αλαζονεία και την έπαρση οι διοικούντες τον Δήμο προσπαθούσαν να ασχοληθούν με τα σοβαρά ζητήματα της πόλης, είναι βέβαιο, ότι δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό φιάσκο, το οποίο ζημιώνει ανεπανόρθωτα τη Θεσσαλονίκη. Αναρωτιόμαστε εάν η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε, είναι αποτέλεσμα ενός μεθοδευμένου και προμελετημένου σχεδίου ή άλλη μία επίδειξη ανικανότητας της δημοτικής αρχής.

Η «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», μετά από αυτές τις εξελίξεις, αποσύρει την εκπρόσωπό της από το Δ.Σ. της εταιρίας «Θεσσαλονίκη 2012». Εμείς, ως δημοτική παράταξη, δηλώνουμε ότι, ανεξάρτητα με την οποιαδήποτε συνέχεια δοθεί στο ζήτημα, θα τιμήσουμε με κάθε τρόπο, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης, αυτή τη σημαντική επέτειο». 


Από τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού ‘Θεσσαλονίκη 2012’ έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται, εξαιτίας των διαδικασιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οριστικοποίηση του τρόπου χρηματοδότησης των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της πόλης στο Ελληνικό κράτος.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναμένει την τελική απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα.

Η Διοίκηση του Δήμου, εξάλλου, έχει προβεί ήδη σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αισιοδοξεί ότι πολύ σύντομα η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί.

Το θέμα, έπειτα από συνεννόηση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, θα τύχει εκτενούς συζήτησης στην επερχόμενη τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012».

Προηγούμενο άρθροΚράτα γερά, λοιπόν, Ντίνο
Επόμενο άρθροΤελειώνετε με τα μυξοκλάματα για τον Μπουτάρη
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.