“3ο Greenparty”:η μεγάλη γιορτή περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης

0
604

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκαλεί για 3η συνεχή χρονιά τους πολίτες όλων των ηλικιών να συμμετέχουν στο Greenparty, τη μεγάλη οικολογική γιορτή της πόλης. Από τις 5-9 Ιουνίου 2013, στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως θα πραγματοποιηθεί ένα πενθήμερο δράσεων αφιερωμένων στην προστασία του περιβάλλοντος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Στο Greenparty συμμετέχουν πολλοί και σημαντικοί περιβαλλοντικοί φορείς, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε οικολογικά εργαστήρια από τη γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης, ομιλίες, κατασκευές Trash Art, origami, εικαστική θαλασσινή έκθεση μαθητών,  παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού, πικ- νικ για μικρούς και μεγάλους, υπαίθριο σινεμά στο πάρκο,  βραβεύσεις, κληρώσεις δώρων και πολλές συναυλίες.

Η διοργάνωση φιλοξενεί για πρώτη φορά το Plastic Ocean, μια καλλιτεχνική διαδραστική κατασκευή με θέμα τη ρύπανση των ωκεανών από το πλαστικό που έχει σαν στόχο τη σχετική αφύπνιση των πολιτών ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου. Το Plastic Ocean, μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Ελλάδα Καθαρή», παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ μέσα στο 2013 που είναι το Παγκόσμιο Έτος Συνεργασίας για το Νερό, θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ρύπανση της θάλασσας.

Το Greenparty είναι ένας οικολογικός θεσμός που γεννήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και που φέτος για πρώτη φορά βρίσκει συμμάχους δύο ακόμα πόλεις, την Κοζάνη και την Κέρκυρα, επίσης μέλη του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ),. Στόχος του Greenparty είναι να υιοθετήσει κάθε πολίτης μια πιο οικολογική καθημερινότητα και βελτιώνοντας τον μικρόκοσμο του να συμβάλει στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως (Πάρκο της Ανθοκομικής, απέναντι από την ΕΤ3), με ελεύθερη είσοδο, ενώ με προεγγραφή στο 2310530585 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή για τη δράση «Φροντίζω ένα άγριο ζώο» που θα γίνει σε ειδικό χώρο στο Μικρόπολις (Βενιζέλου- Βασ. Ηρακλείου 18).

Σχετικά με το Greenparty ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε τα εξής: «Το Greenparty είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός για την πόλη. Κάθε χρόνο στέλνουμε όλο και πιο δυναμικά το μήνυμα ότι η φροντίδα του περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση μόνο της διοίκησης αλλά και των πολιτών. Θα ήθελα να καλέσω όλους τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη οικολογική γιορτή.».

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε σχετικά: «Το Greenparty είναι η μεγαλύτερη γιορτή του περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της. Με μικρές αλλά σημαντικές συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του Greenparty καταφέρνουμε να κάνουμε πράξη μια μεγάλη διοργάνωση ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας η φροντίδα για το περιβάλλον να γίνει συνείδηση και τρόπος ζωής για όλους μας».

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Greenparty θα παρουσιαστεί επίσημα σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στις 11:00 στην αίθουσα συσκέψεων στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης Βασ. Γεωργίου 1.

Τετάρτη 5 Ιουνίου

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αφιέρωμα Τρίτη Ηλικία

11:00 Συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα Συσκέψεων Δημάρχου

(Παρουσίαση ετήσιων αποτελεσμάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων, Παρουσίαση του προγράμματος του Greenparty, Παρουσίαση του

Plastic Ocean, με την «Ελλάδα Καθαρή» στο πάρκο Πεδίο του Άρεως)

18:00- 20:30 Χορωδίες & Έκθεση ζωγραφικής από ΚΑΠΗ της πόλης

21:00 Παραδοσιακή Μουσική/ Συναυλία

Μεγιαχαβά, Θράκες, Αρετή Καμηλάκη

 

Πέμπτη 6 Ιουνίου

Ημέρα Ανακύκλωσης

10:00- 13:00 Plastic Ocean οικολογικά εργαστήρια από Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

18:00-20:00 Παιδικά εργαστήρια με ανακυκλώσιμα υλικά από τον Γιώργο Κοσμίδη & το Σωματείο Τέχνης «Μορφογένεσις», Κατασκευές Origami με την Μυρτώ Δημητρίου

Events

20:00 Επίδειξη Μόδας με ανακυκλώσιμες ίνες, από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

21:00 Συναυλία Sol y Azucar

21:30 Σινεμά στα γρασίδια- Προβολή ταινίας

HOMEτου Yann Arthus- Bertrand

 

Παρασκευή 7 Ιουνίου

Ημέρα Ενεργών Πολιτών

10:00- 13:00 Plastic Ocean,  οικολογικά εργαστήρια από Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης

17:00- 22:00 Έναρξη Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας,  κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά από την ομάδα γλυπτικής του ΑΠΘ, Trash Art από το Σωματείο «Μορφογένεσις»

Εργαστήρια

18:00-19:00 «Αντιμετώπιση ασθενειών στα φυτά με φυσικές μεθόδους»

19:00- 20:00 «Επικοινωνία από καρδιά σε καρδιά/ Οικοκοινότητες»

20:30 «Φυσικός τοκετός»

Events

18:00 Dance Event από την ομάδα χορού Fascia

19:00 Dance Event από την ομάδα «Εν Τέχνη»

20:00 Dance Event από την ομάδα χορού Cuba Baila

21:00 Συναυλία Presidents

 

Σάββατο 8 Ιουνίου

Ημέρα Θάλασσας

10:00- 12:00 «Φροντίζω ένα άγριο ζώο» από τη Δράση για την Άγρια Ζωή (Μικρόπολις- με προεγγραφή στο 2310530585)

10:00- 22:00 Plastic Ocean, Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας, Έκθεση με καλλιτεχνικές θαλασσινές δημιουργίες από μαθητές– μέλη της παιδικής Helmepa, Οικολογικά εργαστήρια & παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους από Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Δέλτα Αξιού- Λουδία Αλιάκμονα, Λιμνών Κορώνειας- Βόλβης, Λίμνης Κερκίνης, Εθνικού Δρυμού Ολύμπου), Ορνιθολογική, ΑΠΘ, «Μορφογένεσις»

Εργαστήρια

11:00- 12:00 «Κατασκευές από κουκουνάρια»

12:00- 13:00 «Εργαστήριο με βότανα»

13:00- 14:00 «Παρασκευή σαμπουάν με φυσικά υλικά»

17:00- 18:00 «Φαρμακείο με βότανα της φύσης»

18:00- 19:00 «Πρακτική μελισσοκομεία»

19:00- 20:00 «Αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια»

19:00 Κυνήγι θησαυρού για ενήλικες με την «ΤΥΤΩ», με δώρα έκπληξη

Events

20:00 Βράβευση μαθητών που συμμετέχουν σε θαλάσσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Θες/νίκης & της παιδικής Helmepa, κληρώσεις δώρων

21:00 Συναυλία El Ninio, Breathless

 

Κυριακή 9 Ιουνίου

Πάρτι για όλους

10:00- 22:00 Plastic Ocean, Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας, Έκθεση με καλλιτεχνικές θαλασσινές δημιουργίες από μαθητές– μέλη της παιδικής Helmepa, Face Painting, Οικολογικά εργαστήρια & παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους από Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Δέλτα Αξιού- Λουδία Αλιάκμονα, Λιμνών Κορώνειας- Βόλβης, Λίμνης Κερκίνης, Εθνικού Δρυμού Ολύμπου), Ορνιθολογική, ΑΠΘ, «Μορφογένεσις», ΙΕΚ ΞΥΝΗ

Εργαστήρια

11:00- 12:00 «Παρασκευή λικέρ»

12:00- 13:00 «Κατασκευές με ξύλο»

13:00- 14:00 «Κατασκευή φωτοβολταϊκών»

17:00- 18:00 « φτιάχνοντας κουλουράκια με σουσάμι & παστέλι»

18:00- 19:00 «Παρασκευή τυριού»

19:00- 20:00 «Παρασκευή φυσικών απορρυπαντικών»

19:00 Κυνήγι θησαυρού για ενήλικες με την «ΤΥΤΩ», με δώρα έκπληξη

Events

13:00 Πικ- νικ, συνοδεία ρεμπέτικης μουσικής

19:30 Χορός με την ομάδα La rosa negra

20:00 Βράβευση Greenparty- απονομές δώρων

21:00 Συναυλία Poster Life, Lemonade on Stage

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο Facebook και το Twitter “στραγγαλίζονται” στην Τουρκία
Επόμενο άρθροΕκδήλωση προς τιμήν του Χρύσανθου Ζαμπούλη
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.