4 + 1 σοκολατένιοι πειρασμοί

0
1227

blog

Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / [email protected]

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην γεύση της. Μικροί και μεγάλοι την αγαπούν και την καταναλώνουν ασταμάτητα. Γάλακτος, υγείας, με φουντούκια, με γέμιση φράουλα, με σταφίδες, λευκή… και όλα αυτά με μία λέξη σοκολάτα. Με αυτό τον όρο περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα, που έχουν ως βασικό συστατικό τους το κακάο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ζαχαροπλαστικής. Χρησιμοποιείται σε γλυκά, παγωτά, μπισκότα και μπορεί να καταναλωθεί και ως ζεστό ρόφημα. Στο άρθρο αυτό θα αναλυθεί η θερμιδική αξία των διαφόρων ειδών σοκολάτας και θα αναδειχθεί ο νικητής, όσον αφορά τη θρεπτικότητα και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.

Οι πρωταγωνιστές

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως υπάρχουν αρκετά είδη σοκολάτας, αλλά ποια έχει τη μεγαλύτερη διατροφική αξία;

Σοκολάτα γάλακτος

Θερμίδες

 σε kcal

Πρωτεΐνες

σε γρ

Σάκχαρα

σε γρ

Ολικά λιπαρά σε γρ

Κορεσμένα λιπαρά σε γρ

Φυτικές ίνες σε γρ

100γρ σοκολάτα γάλακτος

527 – 550

9,2 – 9,8

46,5 – 55,5

29 – 33,5

17,4 – 21,6

0,5 – 1

Η σοκολάτα γάλακτος είναι πλούσια σε ασβέστιο. Περιέχει σημαντική ποσότητα, η οποία εξαρτάται από την μάρκα της σοκολάτας. Καλύπτει περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου. Εξαιτίας του κακάο που περιέχει, προσφέρει στον οργανισμό ουσίες όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, αλλά σε μικρότερη ποσότητα συγκριτικά με τη σοκολάτα υγείας, που έχει περισσότερο κακάο. Στα μειονεκτήματα της ανήκουν η μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και το ότι έχει πολλές θερμίδες, λιπαρά και χοληστερόλη.

Σοκολάτα γάλακτος με ξηρούς καρπούς

Θερμίδες

 σε kcal

Πρωτεΐνες

σε γρ

Σάκχαρα

σε γρ

Ολικά

λιπαρά σε γρ

Κορεσμένα λιπαρά σε γρ

Φυτικές ίνες σε γρ

100γρ σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα

540 – 565

7,3 – 11

42,5 – 50,5

32 – 35,3

16 – 17,5

1,5 – 2,1

100γρ σοκολάτα γάλακτος με φουντούκια

544 – 577

8,9 – 10

38,6 – 52,1

32,8 – 38,8

16,4 – 18,8

1,1 – 1,7

Οι ξηροί καρποί που περιέχονται στην σοκολάτα αυξάνουν την διατροφική της αξία, αφού είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης, αποτελούν πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, τα μεν αμύγδαλα “εμπλουτίζουν” την σοκολάτα με ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο, τα δε φουντούκια με μαγνήσιο και βιταμίνη Β6. Ωστόσο, παραμένει ένα γλύκισμα πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά.

Λευκή σοκολάτα

Θερμίδες

 σε kcal

Πρωτεΐνες

σε γρ

Σάκχαρα

σε γρ

Ολικά λιπαρά σε γρ

Κορεσμένα λιπαρά σε γρ

Φυτικές ίνες σε γρ

100γρ λευκής σοκολάτας με σταφίδες και ξηρούς καρπούς

558

8,1

50,4

35,2

21,8

0,35

Η λευκή σοκολάτα δεν έχει κακάο, γι’ αυτό και από πολλούς δεν θεωρείται πραγματική σοκολάτα. Συνήθως πωλείται σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς ώστε να αναβαθμίζεται η διατροφική της αξία χάρη στα ωφέλιμα λιπαρά και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν. Είναι φτωχή σε φυτικές ίνες και περιέχει τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σοκολάτες.

Γεμιστές σοκολάτες

Θερμίδες

 σε kcal

Πρωτεΐνες

σε γρ

Σάκχαρα

σε γρ

Ολικά

λιπαρά σε γρ

Κορεσμένα λιπαρά σε γρ

Φυτικές ίνες σε γρ

100γρ σοκολάτα με γέμιση μπανάνα

545

7,2

56,5

32

18

1

100γρ σοκολάτα με γέμιση φράουλα

545

7,2

56,5

32

17,5

1

100γρ σοκολάτα με γέμιση καρύδα

570

8,5

46,3

37

25,1

0,66

100γρ σοκολάτα με γέμιση κόκκους ρυζιού

500

4,5

54,5

27

16

2,3

Η γέμιση που περιέχει κάθε φορά η σοκολάτα, δεν αυξάνει σημαντικά την θερμιδική της αξία σε σχέση με την απλή σοκολάτα γάλακτος. Μειώνεται, όμως, η περιεκτικότητά της σε ασβέστιο, επειδή μειώνεται και η ποσότητα της σοκολάτας στο τελικό προϊόν. Επίσης, η γέμιση στερείται θρεπτικής αξίας, εν αντιθέσει με το φρούτο από το οποίο προέρχεται.

Σοκολάτα υγείας

Θερμίδες

 σε kcal

Πρωτεΐνες

σε γρ

Σάκχαρα

σε γρ

Ολικά

λιπαρά σε γρ

Κορεσμένα λιπαρά σε γρ

Φυτικές ίνες σε γρ

100γρ σοκολάτα γάλακτος με 42% κακάο

513

4,4

51,25

30,6

18,25

6,9

100γρ σοκολάτα γάλακτος με 70% κακάο

544

7,6

27,4

41,9

25,2

12

Οι σοκολάτες υγείας έχουν ελάχιστες διαφορές στις θερμίδες, τα κορεσμένα λιπαρά και τα σάκχαρα σε σύγκριση με τις γάλακτος. Αδίκως πολλοί θεωρούν το αντίθετο. Η ουσιαστική διαφορά τους έγκειται στην περιεχόμενη ποσότητα των φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά(πολυφαινόλες), σίδηρο και μαγνήσιο, αλλά έχουν λιγότερο ασβέστιο σε σχέση με τις γάλακτος. Συμπεριλαμβάνεται και η κουβερτούρα στις σοκολάτες υγείας. Όταν στην σοκολάτα υγείας προστίθενται και ξηροί καρποί τότε αυτή αυτομάτως εμπλουτίζεται με καλά λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Θυμηθείτε ότι, όσο πιο πλούσια, σε κακάο, είναι μια σοκολάτα υγείας, τόσο περισσότερο αυξάνεται η περιεκτικότητά της σε λιπαρά.

And the winner is……

Σοκολάτα υγείας! Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει θωρακίζουν την καρδιά και την προστατεύουν από τις παθήσεις που την απειλούν. Βελτιώνει την όραση, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την LDL χοληστερόλη. Επίσης, μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων που αποφράσσουν τις αρτηρίες. Καταναλώνοντας μαύρη σοκολάτα, παράγεται η ορμόνη ενδορφίνη, η οποία δίνει την αίσθηση της απόλαυσης και η ορμόνη σεροτονίνη, η οποία με την σειρά της δρα ως αντικαταθληπτικό. Τέλος, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει καταστέλλουν την βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών εξασφαλίζοντας την πολύτιμη αντιγήρανση. Θα πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο, προτιμώντας τις μικρές συσκευασίες π.χ. αυτές των 30γρ, 1 – 2 φορές την εβδομάδα ή 1 μικρό σοκολατάκι των 10γρ καθημερινά. Συνδυάστε σωστά, ποσότητα και ποιότητα και δεν θα χάσετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.