ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ (PUBLIC ART) ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΟΛΩΝΑΚΗ

0
862

Hula aka Sean Yoro_ Hawaii USA. Image source_ netloid.com

Το Εργαστήριο επικεντρώνεται στις αόρατες όψεις της αστικής ζωής μέσα από την σημειολογική ερμηνεία των έργων και των δράσεων της δημόσιας τέχνης.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι:

 • Η κατανόηση του περιεχομένου της δημόσιας τέχνης.
 • Ο εντοπισμός του ρόλου της στην αστική ζωή.
 • Η εξοικείωση με τις πολυσχιδείς μορφές της.
 • Η προσέγγιση στα στάδια ανάπτυξης και υλοποίησης του έργου της δημόσιας τέχνης.

Μέσα από παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αναπτυχθεί μια ενδοσκόπηση για τον ρόλο και την συνεισφορά της δημόσιας τέχνης στις σύγχρονες κοινωνίες.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

1η μέρα: ΤΙ – Εισαγωγή στην δημόσια τέχνη. Βασικές έννοιες.

 • Τέχνη στο δημόσιο χώρο και δημόσια τέχνη. Συγκλίσεις και αποκλίσεις
 • Αστικό πεδίο, δημόσιος χώρος/δημόσια σφαίρα, site/nonsite, τοπικό/παγκόσμιο
 • In situ- (εγ)κατάσταση, συμμετοχικότητα, ακτιβισμός, κοινό/κοινά

2η μέρα: ΠΟΥ – Μορφές παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο.

 • Τέχνη στην αρχιτεκτονική (art in architecture)
 • Τέχνη στο δρόμο (street art)
 • Τέχνη στη γειτονιά (community based art)

3η ημέρα: ΠΩΣ – Η διαδικασία ανάπτυξης ενός έργου η δράσης της δημόσιας τέχνης.

 • Επιτόπια αυτοψία: Χωρική και πολιτισμική ανάλυση
 • Ανάπτυξη της ιδέας (concept)
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση
 • Δημιουργία και ενεργοποίηση κοινού

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΧΝΗ?

«Η δημόσια τέχνη δεν έχει στόχο την διακόσμηση, την τέρψη ή την αναψυχή. Είναι μια μορφή τέχνης που εξελίσσετε ταυτόχρονα με τους μετασχηματισμούς της αστικής ζωής και την ανταπόκριση των καλλιτεχνών στους μετασχηματισμούς αυτούς. Στο έργο της δημόσιας τέχνης διασταυρώνονται η αισθητική, η δημόσια ζωή, ο κοινωνικός πλουραλισμός και ο πολιτικός ακτιβισμός.

Η δημόσια τέχνη δεν αποκλείει κανένα μέσον, υλικό, ή διαδικασία. Μπορεί να απαιτήσει χρόνια σχεδιασμού, διαβούλευσης και έγκρισης για την ανάπτυξη της ή μπορεί να προκύψει αυθόρμητα και ατιμώρητα. Μπορεί να είναι στιγμιαία ή μόνιμη. Μπορεί να ανασκάψει ταυτόχρονα το παρελθόν και να οραματιστεί το μέλλον».

(Patricia C. Phillips: 1995)

 

ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΟΛΩΝΑΚΗ

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και Δημόσια Τέχνη στο Chelsea College of Art & Design στο Λονδίνο. Το 1998 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Τέχνη στην Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου. Είναι υποψήφια διδάκτορας της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο: «Τέχνη στο δημόσιο χώρο και οι επιδράσεις στην εμπειρία της Μεγαλόπολης». Από το 1990 έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από μπιενάλε, ομαδικές εκθέσεις, φεστιβάλ τέχνης, residences και συμπόσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς δημόσιας τέχνης από τον ΗΣΑΠ, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και το Royal London Hospital. Από το 2002, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εικαστικές και φωτιστικές εγκαταστάσεις και έχει συνεργαστεί με αρχιτεκτονικές ομάδες με το καθεστώς του συνεργάτη-καλλιτέχνη σε δημόσια έργα. Η δραστηριότητά της περιλαμβάνει, επίσης, τη διεύθυνση και τον συντονισμό πολιτιστικών δρώμενων όπως: Το 5ο Διαβαλκανικό Συμπόσιο Τέχνης που οργανώνεται από το ΕΕΤΕ, το 1ο Μεσογειακό Συμπόσιο Περιβαλλοντικής Τέχνης στον Δήμο Ρούβα στην Κρήτη και «Greek Expressions – Expressions of Culture From Greece in UK» που οργάνωσε το Ελληνικό Προξενείο στο Λονδίνο. Η Στέλλα Μπολωνάκη έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και έχει δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων για τη δημόσια τέχνη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα 28, 29, 30 Μαΐου 2016, ώρα 17:00-20:00 στην Art Act Area (Αθηνάς 12, 6ος όροφος, Μοναστηράκι).

Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο 211 4035789, στο [email protected] ή στη σελίδα μας στο Facebook: www.facebook.com/artactarea.space ως και τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016.

ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 40 ευρώ
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ & ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΘΕΣΗΣ: 20 ευρώ (έως Δευτέρα 23/5/2016)

Προηγούμενο άρθροDUENDE JAZZ BAR: ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ
Επόμενο άρθροΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΣΤΗ ΖΩΓΙΑ ΣΤΙΣ 25/5
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.