9η ΔΕΒΘ / Τον κόσμο τον αλλάζουν οι ιδέες και οι άνθρωποι

0
732

Γράφει η Άλεξ Πολιτάκη / [email protected]

 

«Ένα βιβλίο αλλάζει τον κόσμο? Δε ξέρω, ίσως. Δηλαδή οι ιδέες αλλάζουν τον κόσμο? Και οι ιδέες προϋποθέτουν γνώση? Και η γνώση οπωσδήποτε συνθέτει ιδέες? Ή απλά μια ιστορία μπορεί να αλλάξει εμάς? Κι αυτό σημαίνει ότι εμείς μπορούμε τότε να αλλάξουμε τον κόσμο? Δε ξέρω, πολλά, πάρα πολλά ερωτήματα, από μια τόσο σύντομη φράση, τόσο απλή συντακτικά, με ένα μόλις ρήμα.
Για μένα αναμφίβολα τον κόσμο τον αλλάζουν οι ιδέες και οι άνθρωποι ως φορείς ιδεών, ως απόλυτα ιστορικά υποκείμενα. Δε διαβάζω πια τόσο πολύ όσο κάποτε. Διαβάζω το ίδιο συστηματικά, αλλά λιγότερο, πιο επιλεκτικά και πιο απενοχοποιημένα κι έτσι δε με απασχολεί και πολύ αν δε διαβάσω το Γκονκούρ ή το Μπούκερ της χρονιάς. Δε διάβασα ποτέ τα «ευπώλητα», ακολουθούσα πάντα τις προτιμήσεις και το ένστικτό μου. Θυμάμαι ακόμη τις ιστορίες που με εντυπωσίασαν, με συγκίνησαν, με προβλημάτισαν, Με άλλαξαν? Ίσως. Αναμφίβολα δε θα ήμουν η ίδια χωρίς αυτά τα αναγνώσματα. Νομίζω ναι, με άλλαξαν. Κι εγώ, τι έκανα? Άλλαξα τον κόσμο?
Κάθε δύο χρόνια μαζεύω όλα τα λογοτεχνικά βιβλία που έχω αγοράσει σε αυτό το διάστημα, επιλέγω ένα σχολείο, σε ένα χωριό στο πουθενά και τα στέλνω για τη βιβλιοθήκη τους. Κάθε φορά εύχομαι και ελπίζω να βρουν εκείνους που θα εντυπωσιάσουν, θα συγκινήσουν, θα προβληματίσουν. Θα αλλάξουν? Ελπίζω ναι, και αυτούς που θα αλλάξουν.

Προηγούμενο άρθροΜπράβο Γιάννη Οικονόμου!
Επόμενο άρθροMyDiary / Άννα Βίσση & Μαίρη Λίντα στο Odeon
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.