9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου-Με ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει

0
401

Γράφει η Άλεξ Πολιτάκη / [email protected]

Ήταν όλοι εκεί. Πάνω από 30 δημοσιογράφοι που ασχολούνται κυρίως με το πολιτιστικό ρεπορτάζ έδωσαν ραντεβού στη Συνέντευξη Τύπου για την 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, αποδεικνύοντας ότι για τις τέσσερις μέρες της διάρκειάς της (24-27 Μαίου), θα αποτελέσει το κεντρικό γεγονός της Θεσσαλονίκης. Μια πόλη που επιβεβαιώνει με τον πιο ηχηρό τρόπο την έντονη πνευματική της κίνηση, πρώτη σε ποσοστά φιλαναγνωσίας, με πλήθος βραβευμένων ποιητών και συγγραφέων και τόπο εξέλιξης της πλοκής λογοτεχνημάτων που έχουν διακριθεί, δείχνοντας έτσι ότι είναι μια πόλη που ξέρει να κρατά τις παραδόσεις της ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές.

Διακόσιοι εκδότες, 54 για πρώτη φορά, 14 περισσότεροι από πέρσυ, 36 διεθνείς λογοτεχνικές προσωπικότητες και 200 εκδηλώσεις στο κυρίως και παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα είναι η Έκθεση σε αριθμούς που αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκη ξέρει και μπορεί να διοργανώνει γεγονότα διεθνούς εμβέλειας και πράγματι όλο το πρόγραμμα είναι τόσο εντυπωσιακό, τόσο ευρύ και πολυδιάστατο που θα πρέπει να επιλέξει κανείς τι θα παρακολουθήσει ακόμη κι αν αποφασίσει να είναι στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, όπου και φιλοξενείται η έκθεση, κάθε μέρα.
Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να πάρω το υλικό σε ηλεκτρονική μορφή και με ξάφνιασε κάπως ο φάκελος με το έντυπο υλικό. Πολύ υλικό, λιτό, οικονομικό αλλά καλαίσθητο. Και καθώς συνεχώς μας έφερναν συμπληρωματικά ομιλίες και τοποθετήσεις, μια παιδιάστικη έξαψη με έπιασε καθώς χώθηκα μέσα σε όλο αυτότο χαρτομάνι κι άρχισα να ψάχνω, να σημειώνω, να υπογραμμίζω, τι ήθελα να δω, να παρακολουθήσω, με ποιον να μιλήσω. Μια χαρά ξεχασμένη από αυτές που η εξέλιξη των ΜΜΕ σου στερούν. Σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας αυτές τις πρώτες σημειώσεις – επιλογές μου και τις επόμενες μέρες περισσότερα για το πρόγραμμα, τις θεματικές, τα αφιερώματα και ό,τι άλλο αλλάξει, προστεθεί ή μείνει σταθερό στις προτιμήσεις μου.
Την Πέμπτη (24/05) οι φίλοι του Emir Kusturica θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν και να τον ακούσουν από κοντά στην παρουσίαση του βιβλίου του «Κι εγώ που είμαι σε αυτήν την ιστορία?», ανοίγοντας με τον καλύτερο τρόπο το αφιέρωμα στη φετινή τιμώμενη χώρα τη Σερβία. Μαζί του η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (αιθ. Νικ. Βρεττάκου, περ. 13, ώρα 18:00 – 19:30).
Νομίζω ότι την ίδια μέρα λίγο πιο νωρίς (αιθ. Γ. Ιωάννου, περ. 15, ώρα17:00 – 18:00) θα παρακολουθήσω μία συζήτηση «Φιλοσοφία – Κρίση – Κριτική», με Βώκο, Ζωγραφίδη, Κάλφα, Στυλιανού, όλοι καθηγητές Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, με την οποία ανοίγει μία ενδιαφέρουσα θεματική της Έκθεσης αφιερωμένη στην κρίση.
Όσοι δεν πάτε στα επίσημα εγκαίνια την ίδια μέρα (ώρα 20:00 περ. 15), ελάτε στο πάρτυ που ακολουθεί στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρουμετά τις 9. Εγώ που απολαμβάνω αφάνταστα από τα κλασικά χάλικινα έως τους Balkan funky fan ήχους, σας προτείνω ανεπιφύλαχτα τους Balkan Colla και τους Balkanoise.

Την Παρασκευή (25/05) ξεκινάει το 10 Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης (αιθ. Νικ. Βρεττάκου, περ. 13, ώρα 10:30) οπότε όσοι πιστοί σπεύσατε. 8 ποιητές από 8 Βαλκανικές χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη και ΠΓΔΜ) και 8 έλληνες ποιητές από Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ανοιχτή συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό.
Εγώ επέλεξα τη συζήτηση που θα γίνει στον ίδιο χώρο το απόγευμα (ώρα 16:00 – 18:00) με θέμα «Ειρωνεία, Ελπίδα και Λογοτεχνία» και την παρουσία του πιο δημοφιλούς και πολυβραβευμένου ισραηλινού συγγραφέα της νέας γενιάς (διδάσκει στην Κινηματογραφική Σχολή του Παν/μίου του Τελ Αβίβ) Etgar Keret, που όσοι τον γνωρίζουν στην Ελλάδα μάλλον δεν είναι από τις ταινίες μικρού μήκους του, αλλά από τις διθυραμβικές κριτικές που παίρνουν τα βιβλία του όπου μεταφράζονται. «Ο οδηγός του λεωφορείου που ήθελε να γίνει Θεός» σας λέει κάτι;
Θα ήθελα μετά να πάω στην παρουσίαση λευκώματος»ΕΝΘΥΜΙΟΝ – Από τη ζωή της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκη 1897 – 1917″ του Γ. Μεγα (περ. 13, ώρα 18:00 – 19:00), εκδήλωση στα πλαίσια της θεματικής «Μνήμη και Ιστορία».
Και νομίζω ότι θα κλείσω τη μέρα γύρω στις 8 το βράδυ παρακολουθώντας στο ίδιο μέρος την παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Μουτσόπουλου, καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, «Θεσσαλονίκη 1900 – 1917», γιατί είναι γνωστή η αγάπη μου για την αρχιτεκτονική.

Για το Σαββατοκύριακο έχω ξεχωρίσει πάρα πολλά, αλλά αυτά και πολλά άλλα θα τα πούμε στη συνέχεια της ημέρας για αυτό επισκεφτείτε ξανά και ξανά τις σελίδες του Think Free. Μέχρι τότε μην ξαφνιαστείτε από τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στους δρόμους της πόλης και στις πλατείες των μουσείων. Προμηθευτείτε ένα πρόγραμμα της Έκθεσης και ελάτε να περάσουμε μαζί 4 αξέχαστες μέρες με ελεύθερη είσοδο παντού. Και από Δευτέρα ξαναγυρνάμε σε αυτά που ξέρουμε. Γιατί ένα βιβλίο αλλάζει τον κόσμο, αρκεί να το διαβάσει κανείς! Καλή μας ανάγνωση!

Προηγούμενο άρθροΧοντρή κόντρα Σαμαρά – Τσίπρα για την Ευρώπη
Επόμενο άρθροΚαι τώρα… ποιος θα κάνει τη «λάντζα»;
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.