9ο Συνέδριο ΝΔ: Δυό μπαταριές, μια αδιαθεσία και μια ηχηρή απουσία

0
625

samaras synedrioΓράφει ο Θέμης Παρλαβάντζας / [email protected]

Το 9ο Συνέδριο της ΝΔ ανήκει πια στο παρελθόν. Πολύ λίγα είναι αυτά που θα σημειώσει ο ιστορικός του μέλλοντος για τη σημασία του, καθώς δεν φαίνεται πως προέκυψε κάτι νέο από τις εργασίες του. Oι δεσμεύσεις στους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα στενά πλαίσια των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί, φαίνεται πως έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον που αναγκάζει και τα δύο αστικά κόμματα – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – να προσαρμόσουν τις στρατηγικές και τακτικές τους πάνω σε αυτά τα ‘’must’’ για τη χώρα μας.

Κάτω λοιπόν από αυτό το πρίσμα οι στόχοι και προτεραιότητες για το αύριο της πατρίδας μας, κινούνται σταθερά γύρω από το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων, έτσι που η σημασία των ιδεολογικών συντεταγμένων, των αρχών και των θέσεων, που θα έπρεπε να έχουν τη μερίδα του λέοντος στο 9ο Συνέδριο της ΝΔ αποτέλεσαν στις εργασίες του ένα τεταρτεύον, τουλάχιστον, θέμα.

Αν ζητούσε κάποιος να οριστεί το στίγμα αυτού του Συνεδρίου με δύο λέξεις αυτές θα ήταν οι: «Νέα Ελλάδα». Τις διατύπωσε ο κος Σαμαράς φιλοδοξώντας να αποτελέσουν το βασικό κεντροδεξιό καμβά πάνω στον οποίο θα απεικονιστεί ο νέος φιλοευρωπαϊκός πόλος της Ελλάδας.

Μια βασική διαπίστωση που προκύπτει από τις εργασίες του Συνεδρίου είναι πως ο κος Σαμαράς αποτελεί σήμερα τον αδιαμφισβήτητο αρχηγό του κόμματος, χωρίς καμιά εσωκομματική αντιπολίτευση. Παρακολουθώντας κανείς τις εργασίες του συνεδρίου ακόμη και σε ώρες που δεν ανήκαν στους τηλεοπτικούς αστέρες της ΝΔ, νόμιζε πως βρισκόταν σε Συνέδριο κουμουνιστικού κόμματος παλαιάς κοπής. «Φωτισμένη ηγεσία του κου Σαμαρά, ο μεγάλος αρχηγός μας και πρωθυπουργός κος Σαμαράς, ο ηγέτης που θα αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδας» είναι μερικές μόνο από τις ουρανομήκεις προσφωνήσεις των απλών συνέδρων. Παρά τα απόνερα που άφησε η πρόσφατη συνεργασία των δύο προαιώνιων εχθρών –ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – δεν υπήρξε έντονη και οργανωμένη αντίδραση στις αποφάσεις του κου Σαμαρά και η μουρμούρα των αντιδράσεων εξαντλήθηκε στα πηγαδάκια και τους διαδρόμους του συνεδριακού χώρου.

Αν δεν υπήρχαν δε και οι δυο μπαταριές, του κου Βορίδη και του κου Κακλαμάνη, τότε πολύ εύκολα θα μιλάγαμε για παντελή απουσία ενδιαφέροντος.

Η πρώτη μπαταριά ανήκει στον κο Βορίδη ο οποίος μένοντας εκτός των υπουργικών θώκων στον πρόσφατο ανασχηματισμό, αποφάσισε να ταράξει τα νερά κατηγορώντας τον έτερο κυβερνητικό εταίρο για όλα τα κακά του παρελθόντος, που οδήγησαν την Ελλάδα ένα βήμα πριν την πτώχευση. Πολύ δύσκολα όμως θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιος το ΠΑΣΟΚ για τον εκπασοκισμό όλων των κομμάτων της Ελλάδας, της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης. Η ακατάσχετη παροχολογία και εκτίναξη όλων αρνητικών δεικτών της οικονομίας μας, της τελευταίας κυβέρνησης των μεταπολιτευτικών δανεικών, αυτής της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, δεν έτυχε στο συνέδριο καμίας κριτικής και ούτε φυσικά αυτοκριτικής. Ο λαλίστατος κος Βορίδης λησμόνησε εντελώς εκείνο το «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» που είχε στολίσει πριν λίγα χρόνια τον Κώστα Καραμανλή.

Η δεύτερη μπαταριά ακούστηκε από την Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος προφανώς σε μια ναρκισσιστική πιρουέτα, από αυτές που συχνά αρέσκεται να κάνει, έθεσε θέμα εκλογών με το σλόγκαν «ποιος φοβάται τον λαό»; Ήταν τόσο εκτός τόπου και χρόνου η παρέμβαση του κου Κακλαμάνη που εισέπραξε μέχρι και ειρωνικά μειδιάματα.

Η μόνη πραγματική είδηση στο 9ο Συνέδριο της ΝΔ, δεν ήταν άλλη από την αδιαθεσία του πρωθυπουργού. Ένα τέταρτο της ώρας, ήταν αρκετό για να κάνει πολλούς να λαχταρήσουν, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, καθώς πιθανό πρόβλημα υγείας του κου Σαμαρά, θα δυναμίτιζε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας. Αποτελεί τον δυνατό παίκτη της ελληνικής πολιτικής σκηνής αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνοντας αρκετές θετικές γνώμες ακόμη και ανάμεσα στους  μη συμπαθούντες τη ΝΔ.

Δυνατή και ηχηρή, για άλλη μια φορά σε ένα ακόμη συνέδριο ελληνικού πολιτικού κόμματος, ήταν και η απουσία ιδεολογικής ζύμωσης, προτάσεων και θέσεων για τη διατύπωση αρχών. Αλήθεια, μέχρι πότε θα είναι επίκαιρη εκείνη η «Κίνηση της Βόλβης» του 1979, όταν ζητούσε κόμμα αρχών και όχι αρχηγικό; Πολυτέλειες, θα μου πεις, σε μια Ελλάδα σχεδόν πτωχευμένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.