ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ… ΔΥΝΑΤΑ

0
1898

asynatisma

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ Γράφει η Άντζελα Ζιούτη / συγγραφέας / [email protected]

Οι κοσμικές παραλίες της Μυκόνου δεν είναι «παίξε γέλασε». Από την λιποαναρρόφηση μέχρι την αεροβική γυμναστική, και από το πάουερ πλέιτ μέχρι το «χτύπημα» στα όργανα του γυμναστηρίου το ζητούμενο είναι το ίδιο.Οι άνθρωποι θέλουν να αδυνατίσουν. Η καλή εξωτερική εμφάνιση και το γραμμωμένο κορμί είναι το παν για να είναι κοινωνικά αποδεκτός και να φτάσει η αυτοπεποίθηση στο peak της. Αλήθεια, πάνε πολλά χρόνια τώρα που η μόδα υπαγορεύει και η τηλεόραση επιβάλλει τα λεπτά, καλογυμνασμένα κορμιά ως το «διαβατήριο» για να περάσεις απέναντι. Που ακριβώς; Στον θαυμαστό κόσμο της ομορφιάς, της καλαισθησίας και της ευδαιμονίας. Οι όροι του «παιχνιδιού» δηλαδή είναι αυτοί: το αγκίστρωμα στην επιφάνεια και σε ότι απλά «φαίνεται». Παραδείγματος χάρη, γιατί να ασχοληθούμε με την εκγύμναση του μυαλού που έτσι κι αλλιώς δεν το βλέπει κανείς; Ποιος αληθινά θα γοητευτεί στο δρόμο από μία γυναίκα που απλώς έχει δείκτη νοημοσύνης 140, όταν δίπλα του περνά μία δίμετρη, λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο ξανθιά με δωδεκάποντα manolo blahnik; Για αυτό και το αδυνάτισμα είναι μια πραγματική «επιστήμη» σήμερα. Διατροφολόγοι και σύμβουλοι υγιεινής διατροφής, έξυπνοι τρόποι αδυνατίσματος που τρως και χάνεις θερμίδες, οδηγίες για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ακτινίδια και πράσινο τσάι, λιποδιαλυτικές κρέμες και χάπια που επιταχύνουν τις καύσεις του οργανισμού. Το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το βάρος του, συχνά είναι ο στόχος κάθε νεωτερισμού που αφορά το αδυνάτισμα. Σκευάσματα που αυξάνουν το μεταβολισμό, που μειώνουν την όρεξη ή ακόμη και η θεωρία της δίαιτας σύμφωνα με την ομάδα αίματος όσο και οι διατροφικές οδηγίες που δίνονται με γνώμονα την αιματολογική εξέταση, που “δείχνει” ποιες τροφές μας παχαίνουν και ποιες όχι. Γυμναστήρια κατάλληλα διαμορφωμένα με μια σειρά υπερσύγχρονα μηχανήματα όπου άντρες και γυναίκες χύνουν … κουβάδες ιδρώτα, με τον διάδρομο να μη σταματά ποτέ να βρίσκεται σε λειτουργία, καταγράφοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ του.

Αυτά είναι παλιά βέβαια. Η τελευταία τάση στο χώρο του αδυνατίσματος είναι να κάθεσαι αναπαυτικά και να χάνεις κιλά και πόντους, κάτι που εφαρμόζουν οι αστροναύτες και οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών για γρήγορα αποτελέσματα και ονομάζεται «Hypoxi». Και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα που επιτίθεται κατά μέτωπο στην κυτταρίτιδα και εξαφανίζει τις αντιαισθητι­κές ραγάδες  χωρίς ο ενδιαφερόμενος/η να κουνηθεί καν από τη θέση του/της. Πάνε δηλαδή οι παλιοί καιροί που η προπόνηση δεν είχε τέλος, μέχρι η συσσώρευση του λίπους επιτέλους να διασπαστεί και τα περιττά κιλά του χειμώνα να γίνουν ιδρώτας. Τελικά σημασία δεν έχει ο τρόπος, αλλά το αποτέλεσμα. Διότι αν είσαι αδύνατη, όλα είναι … δυνατά.

Παραδείγματος χάρη μπορεί να σε ερωτευτεί κανένας Κροίσος, από αυτούς που αράζουν με τα γιωτ στη Ψαρρού και από σερβιτόρα στο «Νάμμος» να γίνεις μία ζάμπλουτη κληρονόμος. Και σε μία νύχτα να γίνεις και εξώφυλλο στα κουτσομπολίστικα περιοδικά. Η σύγχρονη Σταχτοπούτα δεν φοράει γοβάκια. Φοράει αθλητικές φόρμες και σηκώνει βαράκια.

Προηγούμενο άρθρο“ΚΙ ΑΛΛΟ”: ΜΙΑ ΕΛΕΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ
Επόμενο άρθρο#BE ONE CONCEPT ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Γεννήθηκα το Φεβρουάριο του ’68 στη Θεσσαλονίκη. Η μαμά λέει ότι εκείνη τη μέρα, χιόνιζε πολύ. Η συγκοινωνία είχε σταματήσει και το ολόλευκο αστικό τοπίο διακόπτονταν από τις βαθιές πατημασιές των περαστικών. Στην ίδια πόλη μερικά χρόνια μετά σπούδασα οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από τα οικονομικά όμως αγάπησα πιο πολύ την ποίηση. Τον Λειβαδίτη, τον Καρούζο, τον Πρεβέρ. Γιατί η επιστήμη σε μαθαίνει πως να κουμαντάρεις τα λεφτά. Ενώ η ποίηση πως να κουμαντάρεις τη ψυχή. Το 1999 εκδόθηκε η συλλογή μου «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης» από τον Παρατηρητή. Λίγο αργότερα το 2003 κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Γράμματα «Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών». Το πρώτο μου μυθιστόρημα εκδόθηκε από τη Φερενίκη το 2009 με τον τίτλο «Ο ήλιος στο πάτωμα». Προφητικός τίτλος για μια χώρα που κατρακύλησε κατόπιν στο ναδίρ. Αρθρογραφούσα στην Karfitsa και τώρα στο Thinkfree. Ευτυχώς που η σκέψη δεν είναι Μερσεντές να κατασχεθεί. Γιατί εδώ σκεφτόμαστε ακόμη. Ελεύθερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.