Αγία Κορώνα, η προστάτιδα των πανδημιών

0
215
Οι άγιοι Victor και Corona θεωρούνται προστάτες κατά των πανδημιών σύμφωνα με άρθρο του Wikipedia


O Kαθεδρικός Ναός του Άαχεν γίνεται γνωστός σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της σύνδεσής του με τον κορωνοϊό!
Η Μπριγκίτε Φαλκ, επικεφαλής του θησαυροφυλακίου του Καθεδρικού Ναού στο Άαχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εικάζει ότι η σύνδεση της Αγίας Κορώνας με τις πανδημίες έχει να κάνει με τη λατρεία της στην αυστριακή πολίχνη Αγία Κορώνα αμ Βέκσελ (St. Corona am Wechsel) και την επίκληση του ονόματός της κατά τη κακοκαιρίας, της ακαρπίας και των επιδημιών. Στην διαδικτυακή πύλη διασταύρωσης δεδομένων Snopes έγινε σχετικός έλεγχος και το συμπέρασμα ήταν ότι αυτή η τελευταία εκδοχή δεν ισχύει. Υπάρχει και η εκδοχή ότι η Αγία Κορώνα βοηθά εκείνους που έχουν οικονομικά προβλήματα. Και επειδή η Αυστρία έχει πολλούς που προσεύχονται στο όνομά της, δόθηκε το όνομα και στο πρώην νόμισμα της χώρας, την κορώνα, που έγινε εθνικό νόμισμα, ανάμεσα στο 1892 και το 1924.
Η μνήμη της Αγίας Κορώνας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου. Θεωρείται προστάτιδα κατά των επιδημιών
.
Μύθοι και παραδόσεις

Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση η νεαρή γυναίκα υπέστη διωγμούς και βρήκε φριχτό θάνατο στο πλευρό του άνδρα της, πιθανότητα τον 1ο αιώνα μ.X. στη σημερινή Συρία. Στην αυστριακή πολίχνη Αγία Κορώνα – όπου βρίσκεται και ο τόπος προσκυνήματος της Αγίας σε μια εκκλησία μπαρόκ- λέγεται ότι οι διώκτες της διέταξαν να λυγίσουν δύο φοίνικες και να δέσουν τα χέρια και τα πόδια της στους κορμούς τους, και μετά να τους αφήσουν απότομα ψηλά. Και όταν όλα αυτά έγιναν, το σώμα της διαμελίστηκε στα δύο, η ψυχή της όμως βρήκε την αιώνα ευτυχία.
Λέγεται ότι ο αυτοκράτορας Όθωνας ο Δεύτερος μετέφερε το 977 τα λείψανα της Αγίας από τη Ρώμη στο Ακυίσγρανον (σημερινό Άαχεν) για να ταφούν στον εκεί καθεδρικό. Την ταφόπλακα μπορεί κανείς να δει μέχρι και σήμερα. Αρχές του 20ού αιώνα τα λείψανά της μεταφέρθηκαν σε μια ειδική λειψανοθήκη, όπου και φυλάσσονται.
Το όνομα Κορώνα είναι η λατινική ονομασία για τις λέξεις στέμμα ή στεφάνι. Αν η νεαρή μάρτυρας του χριστιανισμού ονομάζεται όντως έτσι ή ονομάστηκε εκ των υστέρων χάνεται στα σκοτεινά σοκάκια της ιστορίας. Η ονοματαδοσία του κορωνoϊού Sars-Cov-2 δεν προέρχεται από το όνομα της Αγίας Κορώνας βέβαια. Οι επιστήμονες μέσα από το μικροσκόπιο διέκριναν το χαρακτηριστικό στρογγυλό σχήμα του ιού, που προσομοιάζει με στεφάνι. Σύμφωνα με το Οικουμενικό Συναξάρι η Αγία Κορώνα είναι προστάτιδα των κυνηγών θησαυρού και των κρεοπωλών. Αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν είναι προστάτιδα και κατά των επιδημιών.
Κάτια Ρέτιερ/ dpa Deutche Welle
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.