Αγωνία για το μέλλον των αιμοδοσιών

0
280

Αυτό το καλοκαίρι ήταν οδυνηρό, λέει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμου.
Οι πολυμεταγγιζόμενοι, οι πάσχοντες ειδικά από μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) χρειάζονται δύο φιάλες αίμα ανά 15 μέρες για να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Αυτό το καλοκαίρι όμως οι πάσχοντες περιορίστηκαν σε μία , αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν άφησαν πολλά περιθώρια ή μάλλον δυνατότητες για εθελοντικές αιμοδοσίες.
«Κάθε καλοκαίρι έχουμε πρόβλημα, ειδικά τώρα όμως το ζήτημα πήρε μεγάλες σχεδόν τραγικές διαστάσεις. Αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τις ανάγκες σε αίμα , όμως τώρα μπορούμε να πούμε ότι επανήλθαμε σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως μετράμε τις ημέρες και …κρατούμε την αναπνοή μας. Διότι εάν τα κρούσματα αυξηθούν θα έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα έλεγα μάλιστα ότι τώρα αυτή την περίοδο προσκαλούμε τους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν για αιμοδοσία διότι κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί εάν τα κρούσματα αυξηθούν…» μας εξηγεί ο κ Δήμου.
Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό να παρέχει στήριξη και βοήθεια στους πάσχοντές από Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία), Δρεπανοκυτταρική Νόσο, Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, να προασπίζεται να δικαιώματά τους και να αγωνίζεται για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης, αλλά και ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.
Ακόμη συμβάλλει ενεργά στη λειτουργία του προγράμματος Εθελοντικής Αιμοδοσίας για τη Μεσογειακή Αναιμία του Συνδέσμου Εθελοντών «ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ», στην προσπάθειά του για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων με αίμα. Συνεργάζεται επίσης με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών για τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνοντας ομιλίες και ομαδικές αιμοληψίες.
Για την επίτευξη των σκοπών του ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας διοργανώνει συνεχώς ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες, αξιοποιεί προγράμματα ΕΣΠΑ, συμμετέχει σε ερευνητικά επιστημονικά προγράμματα, παρεμβαίνει όποτε κριθεί αναγκαίο στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έχοντας αγαστή συνεργασία με αρμοδίους κρατικούς. Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας και η «Πηγή Ζωής» είναι δύο από τους κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία της ΧΑΝΘ το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.
Μην τηρείτε αποστάσεις από την προσφορά ζωής !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.