ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

0
1453

alexandri

THINK BUSINESS Γράφει η Λιάνα Αλεξανδρή

Οι Έλληνες… έξω πάμε καλά

KESS 2 ENTRANET

Εταιρείες που τολμούν, εταιρείες που τιμούν την Ελλάδα, όπως  η καινοτομική ENTRANET, δίνουν το στίγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας που αναδεικνύεται, δυστυχώς όχι στη χώρα μας, αλλά στο εξωτερικό. Εκεί, όπου το επιχειρείν δεν λαμβάνει ταξικό χρώμα και δεν ενοχοποιείται από την Πολιτεία.

Η ENTRANET έχει λάβει τη διάκριση “National  Champion” στην κατηγορία της Καινοτομίας από τα European Business Awards και την υψηλότερη βαθμολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘’Wider – η έξυπνη κατοικία του μέλλοντος για τους ηλικιωμένους’’.

Η Eταιρεία  υπέγραψε προ ημερών συμβόλαια αποκλειστικής διάθεσης – distribution agreements – με την Innovation Industries στο Άρκανσω των ΗΠΑ και την Vario Lift στο Άμστερνταμ, για τις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Benelux (Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) αντίστοιχα.

Τα συμβόλαια αυτά αφορούν στο talk2lift – το πρώτο και μοναδικό σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρα παγκοσμίως – και έρχονται αμέσως μετά τις υπογραφές αντίστοιχης συμφωνίας του 2015 για την αγορά της Αγγλίας και Ιρλανδίας με την Shorts Lifts, με γραφεία στο Bradford και το Λονδίνο. Εντός του πρώτου 3μήνου του 2016 αναμένονται αντίστοιχες συμφωνίες για Γαλλία και Πορτογαλία.

Η Entranet πρόσφατα παρουσίασε στην Interlift – τη μεγαλύτερη έκθεση ανελκυστήρων του κόσμου – την πρώτη ψηφιακή υποδοχή (reception) σε περιβάλλον ανελκυστήρα, με την αντίστοιχη αγορά να υποδέχεται θερμότατα το νέο προϊόν.

 

Σφυροκόπημα για το Ασφαλιστικό

Σφοδρή η  αντίδραση των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης στο νέο Ασφαλιστικό. Σύνδεσμος Εξαγωγέων  και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο επισημαίνουν τους κινδύνους για την εισφοροδιαφυγη, την αδήλωτη εργασία και την ανάπτυξη.

Σε επιστολή του στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, η οποία κοινοποιήθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος γνωστοποιεί ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και, ενώ συμφωνεί με τις διαδικασίες ενοποίησης ταμείων που θα επιφέρουν μείωση της γραφειοκρατίας και οικονομίες κλίμακος, πιστεύει ότι η προωθούμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα, θα είναι αναποτελεσματική και θα αυξήσει την φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η αύξηση είναι πολύ μεγάλη.

“…Θα θέλαμε ιδιαίτερα να επισημάνουμε ότι ιδιαίτερα επαχθής, πολύ περισσότερο από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους μας, είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στους οποίους ανήκουν κατά κανόνα οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και προσωπικών εταιριών. Η εισφορά της τάξης του 20% που συζητείται να επιβληθεί θα τους πλήξει σημαντικά, καθώς θα συνδέεται με ένα υψηλό ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός τους, οπότε, σε πολλές περιπτώσεις, φορολογία και εισφορές θα υπερβαίνουν κατά πολύ το 50% του εισοδήματός τους.

“…Σε  καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο προσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών να είναι ποσοστιαίος με βάση το φορολογητέο εισόδημα καθώς είναι άδικος και αναποτελεσματικός. Μια τέτοια προσέγγιση θα σημαίνει εισφοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και αντιαναπτυξιακή παρέμβαση για το κράτος.

Για μπαλώματα αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, όπως η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει. «Αντιθέτως αποτελεί την πεπατημένη των μνημονιακών πολιτικών, που στο επίκεντρο τους έχουν μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες, σφίγγοντας με τον τρόπο αυτό τη θηλιά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στα ήδη καταπονημένα ελληνικά νοικοκυριά» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι το υπό συζήτηση σχέδιο, αποτελεί την πλέον άδικη εξέλιξη για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους εργοδότες, που αν και έχουν καταβάλει εισφορές ετών, δεν έχουν πλέον να προσδοκούν παρά μόνο ψίχουλα από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και στο ότι σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό, ακόμη και όσοι δηλώνουν εισόδημα μόλις 20.000 ευρώ το χρόνο, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν υψηλότερες  εισφορές στον ΟΑΕΕ σε σχέση με το ασφάλιστρο που πληρώνουν σήμερα. Όσο μεγαλώνει, μάλιστα,  το ύψος του εισοδήματος, τόσο πολλαπλασιάζεται η επιβάρυνση.

«Είναι δεδομένη η αντίθεση μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Το ζητούμενο είναι η ορθολογική κλιμάκωση του  και όχι ο δεκαπλασιασμός του. Η επιλογή αυτής της πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Διώχνουμε «χρυσές» επενδύσεις

Αυστηρή ανακοίνωση – σε ψυχρό ύφος –  απευθύνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με αφορμή τη διένεξη της Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός (Σκουριές Χαλκιδικής) με το Υπουργείο – μια διένεξη που τείνει να εξελιχθεί σε «προσωπική» αναμέτρηση του Υπουργού κ. Σκουρλετη με τη Διοίκηση της Εταιρείας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΒΒΕ:

«…Η ανακοίνωση της άμεσης αναστολής των επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, της μεγαλύτερης ξένης άμεσης επένδυσης στη χώρα, όταν η ανάγκη υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων είναι επιτακτική, δίνει το πλέον ισχυρό αρνητικό μήνυμα στους σοβαρούς ξένους επενδυτές.

«…Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ  αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων κυρίως του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και των αρμοδίων Δημοσίων Υπηρεσιών σχετικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων ρουτίνας.

«…Απευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία να αντιληφθεί την κρισιμότητα του θέματος και να αναλογισθεί αν με καθυστερήσεις και εμπόδια μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για να επενδυθούν στην αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη χώρας μας και αν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας κυρίως στις τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντιμετωπίζονται με συνεχή άρνηση.

 

Το επιχειρείν στην υψηλή Γαστρονομία

KESS 2 SEROS GASTRONOMY

Ένα νέο bar restaurant, πολύ διαφορετικό και πολλά υποσχόμενο  άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης, που πρόσφατα επελέγη από τους New York Times ως μια εκ των 50 πόλεων στον κόσμο που πρέπει κανείς να επισκεφθεί, με επίκεντρο ακριβώς τη Γαστρονομία της. Πρόκειται για το Seros Prime Dining, στο Grand Hotel που ταξιδεύει τους εντόπιους gourmets σε διεθνείς  γευστικές εμπειρίες.

Οι δημιουργοί του Πόλυς Δεδέογλου και Παναγιώτης Ζελελίδης αναζήτησαν τις καλύτερες πρώτες ύλες  από όλον τον κόσμο και με εμπνευστή τον Chef Βασίλη Τσόντζο δημιούργησαν προτάσεις για “signature dishes” με υψηλή ποιότητα που ξεπερνούν τα μέχρι σήμερα δεδομένα.  Rib-Eye Wagyu Kobe (Ιαπωνία), Black Angus (Αργεντινή),  Bistecca Fiorentina Chianina (Ιταλία), μπριζόλα μοσχαρίσια γάλακτος “ελληνική ξανθόχρωμη”. ​

Ξεχωριστό και το  bartending και επιλογές από cocktails σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής με μουσική από γνωστούς DJ της πόλης.

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΟ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Επόμενο άρθροΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ Ο ΚΩΝ. Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.