Ανθρωπιστική κρίση στις δομές προσφύγων

0
705

H υγειονομική βόμβα που βρίσκεται στις δομές προσφύγων , τώρα απασφαλίζει λόγω κορωναϊού. Τουλάχιστον αυτό καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές οι οποίοι με επείγουσα επιστολή τους ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά.
Σήμερα Πέμπτη οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς συζητούν με τον αρμόδιο επίτροπο Breton τα μέτρα της ΕΕ για την πανδημία και την συνεργασία μεταξύ των κρατών –μελών.
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς θα συζητήσουν την Πέμπτη με τον αρμόδιο επίτροπο Breton τα μέτρα της ΕΕ για την πανδημία και τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, Juan Fernando López Aguilar (Ισπανός σοσιαλιστής) έστειλε επιστολή στον επίτροπο Janez Lenarčič, ο οποίος είναι Ευρωπαίος Συντονιστής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ζητώντας «άμεση αντίδραση από την Ευρώπη» για την αποφυγή της μετατροπής της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά της Ελλάδας σε ζήτημα δημόσιας υγείας, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θανάτων.
«Μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λέσβο, ένα από τα κύρια ζητήματα για την αποφυγή της ταχείας και ευρείας μετάδοσης του COVID-19 είναι η επείγουσα εκκένωση των υπερπλήρων δομών.
Πολλοί άνθρωποι στις δομές αυτές (42.000 στο σύνολό τους) διαβιούν ήδη σε επισφαλή για την υγεία τους κατάσταση και (παρά τα μέτρα των ελληνικών αρχών) ο υπερπληθυσμός και οι δραματικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο τον περιορισμό του COVID-19.
Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα απομόνωσης ή αποφυγής κοινωνικών επαφών, ούτε είναι εφικτό να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. (…) Υπάρχουν μόνο έξι κλίνες εντατικής θεραπείας στη Λέσβο (…) και ο απαραίτητος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμος στα νησιά.
Οι ευρωβουλευτές απαιτούν την κατάρτιση σχεδίου δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει:
• Προληπτική εκκένωση του πληθυσμού που ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανόμενων όσων είναι μεγαλύτεροι από 60 και όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη ή άλλες παθήσεις.
• Αυξημένη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων υγείας των κρατών μελών
πρόσθετη χρηματοδότηση για την αύξηση της ικανότητας περίθαλψης και εντατικής θεραπείας
• Να μην σταματήσει η μετεγκατάσταση, ειδικά των παιδιών, λόγω της πανδημίας.
Δε μπορεί να υπάρξει πραγματικός έλεγχος της πανδημίας του COVID-19 χωρίς μέτρα πρόληψης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο. Σας προτρέπουμε ως εκ τούτου να αναλάβετε άμεση δράση, ξεκινώντας με την προληπτική εκκένωση των πλέον ευπαθών ομάδων από τις δομές στα νησιά της Ελλάδας. Αυτό είναι καίριας σημασίας για να σωθούν οι ζωές τους και να αποσυμφορηθούν οι δομές».
Μέτρα πρόληψης
Τα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού στους καταυλισμούς της χώρας όπου διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες γνωστοποιήθηκαν την Δευτέρα, μέσα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ως τις 21 Απριλίου, από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, εκπρόσωποι οικογενειών ή ομάδων που διαμένουν στα ΚΥΤ θα έχουν το δικαίωμα εξόδου από τις δομές προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Επιπλέον, εντός των καταυλισμών αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρούσματος κορωνοϊού, αλλά και για τη διενέργεια υγειονομικού ελέγχου στους εργαζομένους.
Σε ό,τι έχει να κάνει με επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού, θα επιτρέπονται μόνο κατόπιν άδειας της Διοίκησης του ΚΥΤ.
Σε περίπτωση που οι διαμένοντες θελήσουν να μεταβούν στο πλησιέστερο αστικό κέντρο με μέσο μαζικής μεταφοράς, η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς να προκαλείται συγχρωτισμός στο εκάστοτε μέσο. Για τις περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η εξυπηρέτηση μέσω ενός αστικού λεωφορείου, θα επιτρέπεται η έξοδος 100 ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων.
Τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων αυτών έχουν αναλάβει οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, τη διαμόρφωση ζωνών αστυνομικών ελέγχων και τη χρήση τεχνικών φραγμών.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η διοίκηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στους καταυλισμούς μέσω γραπτών και ακουστικών (μεγαφωνικά) μηνυμάτων σε όλες τις γλώσσες που κατανοούν, καθώς και όλους τους δραστηριοποιούμενους φορείς εντός και πέριξ της δομής για τους λόγους εφαρμογής του περιορισμού κυκλοφορίας και για την ανάγκη της πιστής τήρησής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.