Άνθρωπος. Μια εννοιολογική προσέγγιση της ύπαρξης ή οι παραβολικές πτήσεις του Νικόλαου Διβινή.

0
2481

«Οι παραβολικές πτήσεις των αεροσκαφών χρησιμοποιούνται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο για να δημιουργήσουν περιβάλλον μικροβαρύτητας για τη διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και να ασκήσουν αστροναύτες πριν από διαστημικές πτήσεις. Οι παραβολικές πτήσεις εκτελούνται από αεροσκάφη , ακολουθώντας ένα σχέδιο πτήσης το οποίο εναλλάσσει ανόδους και καθόδους με σύντομα διαλείμματα. Κάθε ένας από αυτούς τους ελιγμούς , που ονομάζονται παραβολές, παρέχει έως και 22 δευτερόλεπτα μειωμένης βαρύτητας ή έλλειψης βαρύτητας. Κατά τη διάρκεια αυτών των μειωμένων βαρυτικών φάσεων, οι ερευνητές που πετούν πάνω στο αεροσκάφος εκτελούν πειράματα και συλλέγουν δεδομένα σε συνθήκες αδύνατες να προσομοιωθούν στη Γη.
Ποια είναι η αίσθηση που έχει ο άνθρωπος όταν βιώνει την έλλειψη βαρύτητας;
Είναι η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας, όχι μόνο σωματικής , δηλαδή ελευθερίας κινήσεων, αλλά κυρίως πνευματικής, δηλαδή της μη σκέψης ανούσιων πραγμάτων. Πώς μπορεί να συνδεθεί αυτού του είδους η εμπειρία (ότι ένα αεροπλάνο κάνει ελεύθερη πτώση πάνω από τον Ατλαντικό) , με τη ζωή και να γίνει γνώση; Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό, που εάν εφαρμοστεί στην καθημερινότητά μας, θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια άλλη οπτική. Είναι η έλλειψη βαρύτητας.
Δεν θα αναλύσω με όρους φυσικής τι είναι βαρύτητα, ελεύθερη πτώση ή το ότι δεν είναι εφικτό να «καταργήσουμε την βαρύτητα . Αυτό που προτείνω , είναι να το προσεγγίσουμε πνευματικά και όχι σωματικά. Να κατανοήσουμε τι μας τραβάει και μας κρατά κάτω στη Γη και δεν μας αφήνει να βιώσουμε αυτό που «η έλλειψη βαρύτητας του νου» μπορεί να προσφέρει»
Αυτά κι ακόμη περισσότερα μπορεί κανείς να διαβάσει στο προσωπικό site (ndivinis.com) του συγγραφέα Νικόλαου Διβινή που μας συστήνεται μία ακόμη φορά με το βιβλίο του «Άνθρωπος. Μια εννοιολογική προσέγγιση της ύπαρξης» (εκδ Δαιδάλεος)
Ο Νικόλαος Διβινής έχει σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός στις ΗΠΑ και έχει μεταπτυχιακό στην Αεροδιαστημική με μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία τη «Συγκριτική μελέτη της επίδρασης της καμπυλότητας και του οριακού στρώματος σε δισδιάστατα υπερηχητικά ακροφύσια». Ολοκληρώνοντας το διδακτορικό του σε φαινόμενα Φυσικοχημείας και όπως ο ίδιος λέει «Τα πειράματα του διδακτορικού του εξελίχθηκαν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας με τη βοήθεια ενός ειδικά διαμορφωμένου αεροσκάφους. Με αυτό επιτυγχάνεται μέσω παραβολικής τροχιάς, περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας για την εκπαίδευση αστροναυτών και για ερευνητικούς σκοπούς σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ESA στο Bordeaux της Γαλλίας»
Θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο που έχει επι σειρά ετών εργαστεί στη βιομηχανία σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, και διδάσκει σε σχολές εκπαίδευσης πιλότων, να μην ασχολείται με θέματα φιλοσοφικά και να μην προσπαθεί να βρεί απαντήσεις σε υπαρξιακά ζητήματα.
Ο ίδιος συστήνει το βιβλίο του «Άνθρωπος. Μια εννοιολογική προσέγγιση της ύπαρξης» λέγοντας:
«Μετά από πολλά χρόνια ζυμώσεων, προβληματισμών και αναζήτησης, σε ένα πολύ κομβικό σημείο της ζωής μου , βρήκα τον τρόπο, να εκφράσω συμπυκνωμένα αλλά ταυτόχρονα και απλά, ό,τι διδάχτηκα…
Το βιβλίο αυτό είναι μία προτροπή, ένα κάλεσμα και ένα κίνητρο για εκ βαθέων αλλαγές. Δίνει απαντήσεις για ό,τι δυσκολεύει και αποτρέπει τον άνθρωπο από τη χορηγία της ζωής. Μέσα στις σελίδες του συνδυάζονται αρμονικά φιλοσοφίες, κοσμογονικές θεωρίες και θρησκευτικές αντιλήψεις και αποτυπώνονται με τρόπο μοναδικό, και απελευθερωτικό υπό το πρίσμα της ενότητας.
Το βιβλίο έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τη σχέση που έχει με τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του, καθώς και τη θέση του ως προς το σύμπαν.

Ο άνθρωπος έχει από τη φύση του την τάση να εξουσιάζει, να κυριαρχεί.Το μεγαλύτερο εμπόδιο του ανθρώπου είναι η εγωιστική και υπεροπτική διάθεση με την οποία το κάνει. Είναι εμπόδιο για τον ίδιο τον εαυτό του γιατί αυτή η διάθεση τον περιορίζει, δεν τον ανυψώνει συνειδησιακά και εμπόδιο για τους άλλους γιατί τους επιφορτίζει με τη δική του στάση ζωής.
Η ελευθερία αρχίζει να αποκτάται μόνο όταν ό άνθρωπος αποφασίσει να εκφράσει μία ισχυρή θέση της ποιότητας απέναντι στις μικρότητες του κόσμου μας στην καθημερινότητά μας»

Το βιβλίο παρουσιάζεται στο Καφέ Θέατρον πάνω από το Βασιλικό Θέατρο την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 19.30 και γι αυτό θα μιλήσουν ο Καρδιολόγος Δ Γκολιδάκης, η δημοσιογράφος Έλσα Ποιμενίδου και ο συγγραφέας Δ Στεργιούλας.

Περισσότερα στο www.ndivinis.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.