«Από το Λεμπέτ στο Ψυχιατρείο: μια ιστορία, ένας αιώνας»

0
2463

Το Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου” – Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει, Έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού για την ιστορία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με τίτλο «Από το Λεμπέτ στο Ψυχιατρείο: μια ιστορία… ένας αιώνας».

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 06 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:30 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη – Πλατεία Ιπποδρομίου, Θεσσαλονίκη).

Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και εξελίσσεται μέσα από τέσσερις (4) ενότητες που είναι:

  1. Η ψυχική υγεία στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα: Από τον Άγιο Αντώνιο στο Άσυλο Φρενοβλαβών (έως 1917.
  2. Η ίδρυση του Δημόσιου Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης: Η μεταφορά του Ασύλου στο Λεμπέτ (1925-1950).
  3. Το Δημόσιο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης: Από το άσυλο στο ίδρυμα (1950 – 1980).
  4. Από το ίδρυμα στο σύγχρονο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο: Η μεταρρύθμιση (1980-έως σήμερα).

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει μια πλούσια και ιδιαίτερη ιστορία. Από την εποχή που οι ψυχικά ασθενείς μπορούσαν να προσδοκούν μόνο τη βοήθεια  του Αγίου Αντωνίου, προστάτη των τρελών, από το 1917 με την πρώτη καταγραφή στο Μητρώο Ασθενών του νοσοκομείου, από το 1925 που η ελληνική πολιτεία ίδρυσε  το Δημόσιο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης ως μετεξέλιξη του Ασύλου Φρενοβλαβών της πόλης, μέχρι τη σύγχρονη εποχή που προσφέρει ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, η πορεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζει την ιστορία της ψυχιατρικής στην Ελλάδα. Από την απόρριψη, τον εγκλεισμό και την απομόνωση των ψυχικά ασθενών, μέχρι την αποδοχή, την κατανόηση, την ένταξη και την προσπάθεια εξάλειψης του κοινωνικού στίγματος. Η ιστορία του νοσοκομείου είναι η ιστορία των ανθρώπων του, των εργαζομένων, των ασθενών και των οικείων τους, που τα προηγούμενα εκατό χρόνια αγωνίστηκαν πολεμώντας φοβίες και προκαταλήψεις.

Το κοινό που θα επισκεφτεί την Έκθεση θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο όπου θα εκτίθενται φωτογραφίες, έγγραφα, κατάστιχα, τοπογραφικά σχέδια και άλλα τεκμήρια από τα αρχεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης καθώς και το μηχάνημα «ηλεκτροσόκ» που χρησιμοποιούταν στις θεραπείες των ασθενών. Επίσης, θα εκτίθενται  δημιουργίες/κατασκευές που επιμελήθηκαν επανενταξιακοί ασθενείς, ένοικοι και μέλη των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, των Οργανωμένων Προγραμμάτων Αποκατάστασης, των Προγραμμάτων εξαρτημένων ατόμων του Νοσοκομείου.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό της πόλης και τους επισκέπτες της έως τις 20 Ιουλίου 2018, κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενο άρθροΓιατί οι θεσμικοί «επιτίθενται» κατά των δημοσιογράφων;
Επόμενο άρθροΚ. Μαζαράκης: Το Ilidenska Macedonia είναι η κορύφωση του αλυτρωτισμού
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.