Από τους…Λουδίτες του νέου πράσινου κινήματος στην αναζήτηση ενός νέου wellbeing

0
741

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΑΞΙΚΗ

  • Τι σημαίνει ότι το κλίμα αποτελεί ένα οικουμενικό κοινό; Ποιοι οι «κοινωνοί» και ποιο το δικαίωμα στο «κοινωνείν»;
  • Έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι; Ποιος ο ρόλος των κινημάτωv;
  • Πώς συμβάλλει η κλιματική αλλαγή στις μετακινήσεις πληθυσμών και ποια η πολιτική σημασία τους;
  • Ποια τα κομβικά πολιτικά/κοινωνικά/οικονομικά επίδικα γύρω από την κλιματική κρίση και τη διαχείρισή της;
  • Πώς παρεμβαίνουν στο νέο αυτό πεδίο οι κυρίαρχες τάξεις, οι εργαζόμενες τάξεις, τα οικολογικά κινήματα;
  • Το παράδειγμα των «Κίτρινων Γιλέκων»: «οικολογικοί Λουδίτες*» ή μια αναπόφευκτη σύγκρουση γύρω από το κόστος μετάβασης;

Τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν  σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε το Colloquium** του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σκιαγραφώντας την «Πράσινη Ατζέντα» που αναδύεται ως παγκόσμιο διακύβευμα μετά το 2019, έτος ορόσημο για την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα ανακοινώνονταν η ίδρυση ΜΚΟ της Γρέτα Τούνμπεργκ , της έφηβης που έγινε σύμβολο του νέου «πράσινου κινήματος» κατά της κλιματικής αλλαγής. Το ίδρυμα που φέρει το όνομά της θα έχει σκοπό την προώθηση της οικολογικής και κοινωνικής αειφορίας και της ψυχικής υγείας.

Ευζωϊα στις σύγχρονες πόλεις: Η νέα τάση στην ΕΕ

Μπορεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ , η έφηβη που έγινε σύμβολο του νέου πράσινου κινήματος να ανακοίνωσε τη δική της ΜΚΟ με στόχο την οικολογική και κοινωνική αειφορία και ψυχική υγεία, όμως από τα πράσινα κινήματα και τους νέους Λουδίτες της κλιματικής αλλαγής, στην αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, ο δρόμος φαίνεται να είναι μακρύς. Ή μήπως όχι;

«Ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πορεία και να επανέλθουμε στην αρχική μας τροχιά, αλλά μπορούμε σίγουρα να μειώσουμε την τάση αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία μας, ώστε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου», λέει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών,  επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ  (EnneLab) , το οποίο ανέλαβε την εκπόνηση του πλάνου προσαρμογής  από την κλιματική αλλαγή, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το ΑΠΘ εκπονεί μελέτη που θα αξιολογεί όλα τα πιθανά σενάρια επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Κάνουμε μια σειρά από σενάρια και υπολογίζουμε ποιες είναι οι κοινωνικές, οικονομικές επιπτώσεις και οι πιέσεις που θα δεχθεί η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας από την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να είναι έτοιμη θεσμικά η Περιφέρεια να τα αντιμετωπίσει. Έχουμε πλέον τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Ό. Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο ειδικά για την Ελλάδα, για περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία που βρέχεται από θάλασσα.

Αναζητώντας την ευζωϊα πάνω…στη λεωφόρο

Καινοτόμες λύσεις καθημερινής  πρακτικής, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας στις μεγάλες πόλεις, όπως για παράδειγμα εφαρμογές που μας ειδοποιούν για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης , στις περιοχές που αθλούμαστε , είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές που  δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα ICARUS. Η ομάδα του ICARUS προτείνει πολιτικές λύσεις και καινοτόμες τεχνολογίες ώστε να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες και τους δημόσιους φορείς να αναπτύξουν πράσινες πόλεις με καθαρό αέρα και σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη ποιότητα ζωής στις νεότερες γενιές των κατοίκων στις πόλεις. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο επιστημονικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες για την αποτίμηση της ποιότητας του αέρα και της κλιματικής αλλαγής στις ευρωπαϊκές πόλεις.

 

*Το κίνημα των Λουδιτών εμφανίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Αγγλία στο μέσο της Βιομηχανικής Επανάστασης. Οι  Λουδίτες αντιδρούσαν με φανατισμό και βία καθώς πίστευαν ότι οι μηχανές είχαν αρχίσει να παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία.

**Το Colloquium του  Τμήματος Πολιτικών Επιστημών διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του. Είναι ένας θεσμός που συστήθηκε ως «τόπος» διεπιστημονικού διαλόγου πάνω στο πολιτικό φαινόμενο, ανοιχτό στους νέους συναδέλφους ερευνητές και την κοινωνία. Στόχος των μηνιαίων συναντήσεων είναι η διερεύνηση αλλά και η βαθύτερη κατανόηση των νέων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών μετασχηματισμών από μια θεωρητική και ερμηνευτική σκοπιά.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.