Αποκωδικοποίησε τον Δίσκο της Φαιστού χρησιμοποιώντας την ποντιακή διάλεκτο!

0
1232

Φανό να αποδέχεται ταλάντωση κατασκευάζω
εκείνη πράγματι, δίδει λεπτομέρειες για
την κατασκευή του κυπέλου.
Στην υγρασία του πλοίου ζω.

«Η ανάγνωση και ερμηνεία των εικονογραμμάτων-ιερογλυφικών (Γραμμική Β) του δίσκου της Φαιστού της Κρήτης, αυτό το εξαιρετικά μεγάλο γεγονός για την αρχαιολογία και την ιστορία, που επιχείρησαν να πετύχουν πολυάριθμοι αρχαιολόγοι, γλωσσολόγοι και άλλοι ειδικοί ερευνητές, έγινε από τον Ιωάννη Χαμιζίδη. Το βιβλίο αποκωδικοποιεί και αποκαλύπτει όχι μόνο τη «λαλιά» των ανθρώπων της Φαιστού, αλλά και τον τρόπο ζωής τους, την οικονομία τους, τις πεποιθήσεις τους, τις συμπεριφορές και τις αξίες τους», γράφει μεταξύ άλλων ο Δρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γεωλόγος ΕΚΠΑ Λάζαρος Ι Χατζηλαζαρίδης προλογίζοντας το βιβλίο του Ιωάννου Θ. Χαμιζίδη «Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ»
Το βιβλίο «Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ» , αποτελεί μια έκπληξη καθώς είναι μια ολοκληρωμένη ανάγνωση του δίσκου της Μινωικής εποχής. Το πιο… παράδοξο ίσως στο όλο εγχείρημα είναι ότι ο συγγραφέας δεν προέρχεται από τον χώρο της Αρχαιολογίας ή των Κλασσικών Σπουδών . Μπορεί να ασχολήθηκε από τα μικρά του χρόνια με την έρευνα της Ιστορίας της Μικρασίας, εργάστηκε ωστόσο ως εργοδηγός τοπογράφος στη ΔΕΗ.
Το δεύτερο …εντυπωσιακό στοιχείο στο βιβλίο «Ο Δίσκος της Φαιστού» του Θ Χαμιζίδη, είναι πως για να αποκρυπτογραφήσει όπως λέει τον Δίσκο , χρησιμοποίησε την ποντιακή διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας διαπιστώνοντας πως «ο Ποντιακός λόγος είναι η εξέλιξη του Μινωϊκού».
Ο Θ Χαμιζίδης αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του βιβλίου του: «Ο Δίσκος της Φαιστού, το σπουδαιότερο ίσως εύρημα από τις ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου του περίφημου ανακτόρου, είναι ένα γραμμένο με ιδεογράμματα πινάκιο σε σχήμα δίσκου. Μετά από μεγάλη προσπάθεια προσέγγισα τα γραμμένα επί αυτού ιδεογράμματα, και αφού κατανόησα τις φωνητικές τους αξίες, τα διάβασα, τα ερμήνευσα και με τις απόψεις μου περί αυτών, αποφαίνομαι παρακάτω. Η κάθε πλευρά του δίσκου, ένα αφηγηματικό τραγούδι, έχει γραμμένο. Η πρώτη πλευρά περιγράφει την του τότε εργοδηγού θα λέγαμε σήμερα, αναφορά, για τα πεπραγμένα στο νεώριο, τον ναύσταθμο δηλαδή, και συγκεκριμένα , την ημερήσια ή εβδομαδιαία δράση εργασιών επάνω στο ναυπηγούμενο πλοίο. Στη δεύτερη όψη, μια γυναίκα ξεδιπλώνεται με τα χαρίσματα και τα έργα της, που την ηθική της υπόσταση, σκιαγραφούν.

Το βιβλίο του Ιωάννου Θ Χαμιζίδη με τίτλο «Ο Δίσκος της Φαιστού» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.