Άποψη: Τα Σ.Ο.Π.Π. και η Διαχείριση Κρίσεων

0
4953
Πηγή εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξυπνήσαμε και κλαίμε σοκαρισμένοι και έκπληκτοι. Στην Ελλάδα του 2018 άνθρωποι καίγονται σαν τα ποντίκια.

Γράφει η Κατερίνα Νικολάου/ [email protected]

Τρίτη 24 Ιουλίου και η Ελλάδα ξυπνάει – για όσους κοιμήθηκαν- μουδιασμένη και σοκαρισμένη. Όχι. Όσο και αν πανηγυρίζεις την Ευρωπαϊκότητά σου, την πρόοδο που σημειώνει η χώρα σου, την πορεία προς το μέλλον και τα διαστημικά σου προγράμματα, είσαι μία τρικοκοσμική χώρα όπου πάνω από πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά, όχι σε κάποια απομονωμένη περιοχή αλλά 56 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσά σου! Κάθε τέτοια καταστροφή υπενθυμίζει πως κάτι πάει πολύ στραβά σε μια χώρα όπου υπάρχει θεσμοθετημένη υπηρεσία πολιτικής προστασίας και σε εξαμηνιαία βάση συγκαλούνται Συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας σε επίπεδα δήμου, περιφερειακής ενότητας, περιφέρειας κ.α. εδώ και χρόνια.

Κι ενώ εν ενεργεία και πρώην αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αποδίδουν την τραγωδία σε αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού και την απουσία σχεδίου έκτακτης ανάγκης κρατώντας αποστάσεις από τις αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών και αποσταθεροποίησης, είναι πολύ διαφωτιστική μία μικρή έρευνα στο έργο της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Στις 19 Απριλίου 2018 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Αττικής άνοιξε τις εργασίες του με την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ατικής για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που έζησε η περιοχή ως αποτέλεσμα της πλημμύρας της 15ης Νοεμβρίου 2017. Απολογισμός: 21 νεκροί. Κι όμως ο Αντιπεριφερειάρχης υπερηφανεύτηκε πως το Σ.Ο.Π.Π. “χάριν της υπερβάλλουσας προσπάθειας όλων των μελών και της διαρκούς λειτουργίας του, κατάφερε να ανταποκριθεί στην πιο δύσκολη κατάσταση που είχε μέχρι αυτή την στιγμή παρουσιαστεί στην περιοχή”… Στη συνέχεια, μετά τον απολογισμό, έγινε συζήτηση για την ανάγκη λήψης μέτρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Στην πρώτη μόλις ημέρα της αντιπυρικής περιόδου με δείκτη επικινδυνότητας 4, ο μηχανισμός της περιφέρειας βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με τη θεϊκή μήνη και όχι τον κακό σχεδιασμό και πρόληψη;

Στις 6 Νοεμβρίου 2017, εννιά μόλις μέρες πριν τις φονικές πλημμύρες, το Σ.Ο.Π.Π. είχε συνεδρίαση. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς τόνισαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στις κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των επιχειρησιακών δυνάμεών τους (sic).

Στις 3 Ιουλίου 2017 το γραφείο αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής εκδίδει ανακοίνωση με την ολοκλήρωση της τακτικής συνεδρίασης του Σ.Ο.Π.Π. με τίτλο: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2017.

Το πιο τρομακτικό από όλα δεν είναι πως αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί οπουδήποτε. Δυστυχώς τα Σ. Ο.Ο.Π. και οι συνεδριάσεις τους αντιμετωπίζονται από πολλούς ως γραφειοκρατικές διαδικασίες, δημόσιες σχέσεις και ευκαιρία για ακόμα τρία λεπτά δημοσιότητας όπου με σίγουρο ύφος θα πουν “χάρις τις δικές μας ενέργειες…”. Το είδαμε στη Θεσσαλονίκη, το είδαμε με ακόμα πιο τραγικά αποτελέσματα στη Δυτική Αττικήπαραπάνω από μία φορές.

Σε παγκόσμια κλίμακα είναι αποδεκτό πως κανένας οργανισμός δεν είναι άτρωτος απέναντι στις κρίσεις, πόσο μάλλον μια χώρα σε φυσικές καταστροφές. Ωστόσο εδώ και χρόνια, από τις πυρκαγιές που “έριξαν” τον Καραμανλή μέχρι σήμερα ελάχιστα φαίνεται πως έχουν γίνει για την αποδοτική διαχείριση των κρίσεων από το στάδιο της πρόληψης μέχρι και το στάδιο της αποκατάστασης. Η έλλειψη συντονισμού και ουσιαστικής εκμετάλλευσης των εργαλείων τύπου Σ.Ο.Π.Π. ακόμα αφήνουν πίσω τους νεκρούς. Και με πάνω από 70 νεκρούς σε λιγότερο από έναν χρόνο, το στοιχείο της έκπληξης δεν αποτελεί δικαιολογία.

Πηγή εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.