ΣΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ EX LIBRIS

0
811
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα ex-libris είναι μικρόσχημα χαρακτικά έργα τα οποία πριν μερικούς αιώνες είχαν χρηστική αξία: λειτουργούσαν ως σημάδια ιδιοκτησιακής επιβεβαίωσης των πολυτελών εκδόσεων που είχαν στην κατοχή τους οι εύποροι ευγενείς. Σήμερα μπορεί να μην χρησιμοποιούμε στα βιβλία ex libris ωστόσο εξακολουθούν να φιλοτεχνούνται μέχρι τις μέρες μας, χάρη στους θαυμαστές του είδους, συλλέκτες – παραγγελιοδότες και καλλιτέχνες που κρατούν ζωντανή την παράδοση αυτή της τέχνης της χάραξης σε μικρές διαστάσεις με την παραγωγή έργων που διακινούνται και ανταλλάσσονται.

Η Εύα και ο Χρήστος Γιαννάκος είναι συλλέκτες, μυημένοι στο είδος των ex libris, το οποίο φροντίζουν να το ανανεώνουν και να το μπολιάζουν μέσα από τη διαρκή επαφή τους με καλλιτέχνες, μέσα από θεσμοθετημένες συναντήσεις με συλλέκτες και χαράκτες. Η συγκροτημένη συλλογή τους, αρθρώνεται θεματικά γύρω από την ελληνική μυθολογία.

Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες, στη γκαλερί Artis Causa, εκθέτουν έναν αριθμό έργων ex libris από την πολυάριθμη συλλογή τους, τα βραβευμένα έργα της 1ης Μπιενάλε ex libris, του Ιδρύματος «Π. Γιαννάκος» – Xotaris Art Forum – Αρχάνες Κρήτης, με θέμα «Ιλιάδα-Οδύσσεια», που διοργάνωσαν και εξέθεσαν το 2013, στις Αρχάνες της Κρήτης. Επίσης, μέρος των έργων της 2ης Μπιενάλε ex libris που απέκτησαν το 2015, αφού απευθύνθηκαν σε νέους σπουδαστές των Σχολών Καλών Τεχνών και των Δημοτικών εργαστηρίων, όπου διδάσκεται η χαρακτική στην χώρα μας, αλλά και από Ινδούς σπουδαστές του Kurukshetra University του Νέου Δελχί. Θέμα αυτή τη φορά η «Τραγωδία» ως ανθρώπινη συνθήκη και το «τραγικό» ως εν δυνάμει κατάσταση της Ανθρώπινης φύσης.

Επιμελητής της έκθεσης ο χαράκτης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Μ. Γιανναδάκης ο οποίος σημειώνει για τα έργα των νέων καλλιτεχνών ότι «με τα έργα τους απέδειξαν πως το διαχρονικό, το υψηλό και το παγκόσμιο, που διέπουν το «κλασικό», σήμερα μπορούν να προσληφθούν ακόμη και από ένα ανομοιογενές κοινωνικά καλλιτεχνικό δυναμικό».

INFO

Artis Causa Gallery (Μητροπόλεως 97)

Τηλ. 2310223041

Διάρκεια έκθεσης ως 08/04

www.artcau.gr | [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.