ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: ΔΩΔΕΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΜΑ ΤΟΥ 2018!

0
3341

Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Οι μήνες είναι δώδεκα και δώδεκα τα βιβλία που προτείνονται για αυτές τις μέρες που έρχονται Χριστούγεννα και για τις άλλες μέχρι να ξημερώσει το 2018.

«Όνειρααα, εδώ τα καλά όνειρα. Κανένα τους δεν κληρώθηκε ακόμα. Περιμένουν εκείνον που θα τα κερδίσει..Όλα πολύτιμα. Όλα φτηνά. Όνειρααα…», Αυτός που ξεπουλούσε τα όνειρα, Λιλή Λαμπρέλλη, εκδόσεις Πατάκη. Κάπως έτσι μπορούν να ξεκινούν όσοι γράφουν τα καλά παραμύθια, όσοι γράφουν τις ξεχωριστές ιστορίες και φωτίζουν τις ζωές των ηρώων τους με τη δύναμη της γραφής τους, μεταφράζουν τα συγκινητικά κείμενα και διασκευάζουν ιστορίες που άφησαν εποχή.

Και αν εσύ μικρέ και μεγάλε αναγνώστη θες αυτά τα όνειρα. Θες τα βαθύτερα ταξίδια στην ψυχή. Επιθυμείς να νιώσεις, να αισθανθείς μπες στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς. Αναζήτησε εκείνα τα βιβλία που θες στα βιβλιοπωλεία της πόλης σου. Επισκέψου και τα τμήματα βιβλίου στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία και πάρε το βιβλίο που μπορεί να σε κάνει από Γίγαντα, πεταλούδα. Να σε πάρει από το δρόμο και να περάσετε μέσα από το διπλό καθρέφτη για να διανύσετε μίλια με τον Τόγκο και παρέα με τον Δον Κιχώτη να βρεθείτε κοντά στο Λιβερίνο και τη Ρικάρντα και πριν το ρολόι του Αϊ Βασίλη παγώσει, μαζί με το αστέρι που ετοιμάζεται να πέσει, σίγουρα θα προλάβετε να φτάσετε στο Μαλάουι και μη ξεχαστείτε να έχετε μαζί κλαδί ελιάς και μια κίτρινη καρδιά και κόκκινο ήλιο της φωτιάς γιατί αυτό είναι το μυστικό για να παρηγορήσετε το παραμύθι της μοναξιάς και σαν νιώσει τη συντροφιά σας τότε θα ζήσετε μαζί τους καλά και εμείς θα έχουμε ζήσει, μέσα από τις πολλές σελίδες από τους πολλούς συγγραφείς που τα έχουν με ψυχή καταθέσει, μοναδικές στιγμές και μαγικά καλύτερα.

Καλές γιορτές με βιβλία που περιμένουν εσάς!

Έλενα Αρτζανίδου

Φόντο σε διπλό καθρέφτη, Ελένη Δικαίου, εκδ. Πατάκης, Ένας διπλός καθρέφτης φερμένος απ’ την Πόλη. Μπροστά του ένα κορίτσι, δύο μορφές. Στρουμπουλή και καμπυλωτή σαν αναγεννησιακή φιγούρα η μία, ψηλή και κομψή σαν μανεκέν η άλλη. Η μία αληθινή, η άλλη σκιά ίσως, ένα ψέμα, φάντασμα που διαλύεται στο φως. Μια γιαγιά Κωνσταντινουπολίτισσα, σύμβολο αγάπης και αφοσίωσης.

Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης, Μάνος Κοντολέων, ελεύθερη διασκευή του κλασσικού έργου Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, εκδ. Πατάκης, Πέρασε όλη του τη ζωή διαβάζοντας ιπποτικά μυθιστορήματα και τελικά αποφάσισε πως αξίζει κανείς να ζήσει τη ζωή του μέσα από καθημερινά όνειρα. Φόρεσε μια σκουριασμένη πανοπλία, καβάλησε ένα γέρικο άλογο και, με τη συντροφιά ένας απλού και αγαθού χωρικού, ξεκίνησε να πείσει τους άλλους πως το όνειρο μπορεί να γίνει αλήθεια ή και το ανάποδο – η πραγματικότητα να μετατραπεί σε κάτι το μαγικό. Οι περιπέτειές του μας κάνουν άλλοτε να γελάμε κι άλλοτε να δακρύζουμε. Δον Κιχώτης – ένα σύμβολο ελεύθερης σκέψης. Αιώνες τώρα είναι που ζει. Πάντα ολότελα νέος παραμένει.

Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, William KamkwambaBryan Mealer, μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Παπαδόπουλος, Ο Γουίλιαμ Καμκγουάμπα γεννήθηκε στο Μαλάουι, σε μια χώρα και σε μια εποχή στην οποία ακόμα βασίλευε η μαγεία, η επιστήμη αποτελούσε μυστήριο, η πείνα και η ξηρασία ήταν καθημερινή πραγματικότητα, η ελπίδα μάταιη και οι ευκαιρίες ανύπαρκτες.
Οπλισμένος αποκλειστικά με κάποια ξεχασμένα εγχειρίδια δανεισμένα από τη βιβλιοθήκη του χωριού του και με οδηγό την απίστευτη αποφασιστικότητά του, ο Γουίλιαμ κυνήγησε το πάθος του για την επιστήμη κι έβαλε σε εφαρμογή την πιο «τρελή» ιδέα, αλλάζοντας την κοινότητα και μεταμορφώνοντας τις ζωές των ανθρώπων γύρω του.

Τόγκο το σκυλί των πάγων, Βασίλης Παπαθεοδώρου, εκδ. Καστανιώτης, Μια ιστορία απίστευτου ηρωισμού κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μια ασυνήθιστη σκυταλοδρομία φαρμάκων από σκυλιά έλκηθρου, που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αλάσκα με σκοπό να σωθεί ένα απομονωμένο χωριό από την επιδημία που είχε ξεσπάσει. Το κατόρθωμα του αρχηγού Τόγκο έμεινε στην Ιστορία ως παράδειγμα επιμονής, δύναμης και γενναιότητας και συζητιέται ακόμα και σήμερα στις παγωμένες εκτάσεις της Αλάσκας.

Λιβερίνος και Ρικάρντα, Αγαθή Δημητρούκα, εκδ. Πατάκης, «Για να σε βρω, γιγάντισσα, τη γη µε δάκρυ ράντισα» εξοµολογείται στη Ρικάρντα ένα ξωτικό µικρό, µικρούλικο και µικροτοσοδούλικο, ο Λιβερίνος. Κι ο έρωτας, απρόσµενος κι αληθινός, καταργεί σιγά σιγά τις αντιθέσεις, ενώνει ζωές και όνειρα, ώσπου η Ρικάρντα, ίση προς ίσον πια, τραγουδάει: «Γλυκέ µου Λιβερίνε µου, φιλιά κι αγάπη δίνε µου!».

Μια κίτρινη καρδιά κι ένας κόκκινος ήλιος, Ιωάννα Μπαμπέτα, εκδ. Ψυχογιός, Η Κατερίνα και η Μαρία ήταν φίλες κολλητές. Έκαναν τα πάντα μαζί. Ένας καβγάς, όμως, τα άλλαξε όλα. Σύννεφα εμφανίστηκαν μέσα κι έξω από τη σχολική αίθουσα. Κάποια παιδιά πήραν το μέρος της Κατερίνας και κάποια το μέρος της Μαρίας. Μέχρι που ένα αγόρι, πάνω σε μια τραμπάλα, έκανε μια ερώτηση. Και η απάντηση ήταν κρυμμένη πίσω από μια κίτρινη καρδιά κι έναν κόκκινο ήλιο.

Η ελιά, Αγγελική Δαρλάση, εκδ. Μεταίχμιο, Τότε η ελιά καμάρωνε, φούντωνε και χαιρόταν, γλυκό και πιότερο καρπό ήθελε να καρπίζει, να φάνε, να ευχαριστηθούν πολλοί απ’ τις ελιές της· χαρά που τη μοιράζεσαι, χαρά είναι πιο μεγάλη…Ιστορία βασισμένη στις παραδόσεις μας, που περνούσε προφορικά από γενιά σε γενιά… για να τις διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μας σήμερα· σήμερα που δεν αφηγούμαστε όπως άλλοτε.

Το ρολόϊ του Αϊ Βασίλη Βασιλική Μαύρου, εκδ.Σαϊτης, Παραμονές Πρωτοχρονιάς! Στο χωριό του Άγιου Βασίλη οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό. Αλλά κάτι φοβερό θα συμβεί: ο Ταγκ, το ξωτικό που είναι υπεύθυνο για το Μαγικό Ρολόι και πιστεύει ότι η δουλειά του είναι σημαντικότερη όλων, θυμώνει, επειδή ο Άγιος Βασίλης και τα υπόλοιπα ξωτικά δεν έχουν την ίδια γνώμη… Κι αποφασίζει να πάει στους καλικάντζαρους και να τους αποκαλύψει το μυστικό, για το πώς ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει σε μία και μόνο νύχτα να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά κόσμου!

Γράμματα από τον Αϊ- Βασίλη, Κατερίνα Ζωντανού, εκδ. Μεταίχμιο, Η τελευταία νύχτα του χρόνου έχει φτάσει και ο Αϊ-Βασίλης βρίσκεται στη μεγάλη του αποστολή. Όλα πηγαίνουν περίφημα. Όμως, πριν παραδώσει και τα τελευταία δώρα, ένα ατύχημα στον ουρανό φέρνει τα πάνω κάτω!

Ένα αστέρι πέφτει πέφτει, Μαίρη Τσόγκα, εκδ. Μεταίχμιο, Απόψε είναι η μεγάλη βραδιά. Τα πεφταστέρια ετοιμάζονται να χορέψουν στον μεγάλο τους χορό και να συναντήσουν τις ευχές που ανεβαίνουν από τη Γη, για να τις πραγματοποιήσουν. Για τη Λαμπιρίνα όμως είναι η πρώτη φορά, και δεν αισθάνεται καθόλου σίγουρη για τον εαυτό της. Θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την ευχή του μικρού αγοριού, που ζήτησε όλο κι όλο ένα μπαλόνι με χρυσή κλωστή; Η μικρή μπαλαρίνα και η ευχούλα θα βάλουν τα δυνατά τους και, με λίγη βοήθεια από το Φεγγάρι, τον Άνεμο, το Ουράνιο τόξο, τον Ήλιο και το Όνειρο, κάτι μαγικό θα συμβεί!

Το παραμύθι της μοναξιάς, Πάνος Κυπαρίσσης, εκδ. Καλειδοσκόπιο, Ο πόθος και η αγάπη για τον άλλο συμφιλιώνει, συχνά τ’ ανόμοια, διότι εκεί το νόημα κάθε ζωής μπροστά στο θάνατο και στο αιώνιο. Δύο δέντρα, παλεύοντας τη μοναξιά, ανοίγουν δίγλωσσο της φύσης ευαγγέλιο, συνομιλούν ώσπου τα βρίσκουν. Αγκαλιάζονται να γίνουν ένα, με ζεστές υποδοχές, με κελαηδισμούς και μουσικές, με ανέμους να λυσσομανούν κι αυτά μαζί, να υψώνονται μες στο γαλάζιο και ν’ αντέχουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.