ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ!

0
1237

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πολλές φορές οι ωραίες ιδέες χρειάζονται ωρίμανση. Και οι καρποί τους περιμένουν τον τρύγο τους. Όπως συνέβη με τον αστικό αμπελώνα, τον πρώτο στην Ελλάδα, που τρύγησε τους καρπούς του (ξινόμαυρο) ξανά, για δεύτερη χρονιά, πριν από λίγες μέρες και αναμένει πλέον την οινοποίησή του.

Απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, σε ένα δημοτικό πάρκο, πριν από 3 χρόνια (Απρίλιος 2013) ο τότε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε την ιδέα και με τη βοήθεια του οινοποιού Βαγγέλη Γεροβασιλείου, του Στέφανου Κουντουρά από το Εργαστήρι Αμπελουργίας του ΑΠΘ και του διευθυντή Περιβάλλοντος του Δήμου Βαγγέλη Ματζίρη, έκανε πράξη μια «καλή πρακτική», κάτι που ήδη υπήρχε και λειτουργούσε σε πόλεις όπως το Παρίσι και η Νέα Υόρκη: έναν αστικό αμπελώνα. Έναν αμπελώνα ίσως όχι για να πίνει κρασί όλη η πόλη (ακόμα), αλλά για να παράγει η Θεσσαλονίκη ένα ποτό σύμβολο ελληνικό και δώρο προς τους εκλεκτούς φίλους της.

Καλλιεργήθηκαν τέσσερις ελληνικές ποικιλίες: το ξινόμαυρο, το αγιωργίτικο, η μαλαγουζιά και η ρομπόλα. Δύο κόκκινα και δύο λευκά. Στο εγχείρημα συμμετείχαν κατά καιρούς και ανάλογα με τις ανάγκες οι άνθρωποι της γειτονιάς, οι εθελοντές, σχολεία με εκατοντάδες μαθητές, πολίτες και επισκέπτες.

Η ενέργεια αυτή ξένισε πολλούς μιας και δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους κινήσεις, υπήρξαν σκωπτικά σχόλια αλλά και απόπειρες αποτροπής. Από την άλλη, προκάλεσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ όλης της χώρας. «Παγκοσμίως συνηθίζεται η διάθεση του αστικού κρασιού να γίνεται μέσω δημόσιας δημοπράτησης. Εταιρείες και ιδιώτες καταβάλουν μεγάλα ποσά για την απόκτηση του, και τα έσοδα διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς. Κάτι τέτοιο είχαμε κι εμείς στο όραμα μας για το κρασί της Θεσσαλονίκης. Προχωρήσαμε μάλιστα και σε δημόσια διαβούλευση για το όνομα και το λογότυπο του κρασιού» σημειώνει ο Κ. Ζέρβας.

Τέτοιες μικρές κινήσεις είναι που κάνουν πολλές φορές τη διαφορά στον αστικό χώρο. Όχι μόνο σαν στοιχείο του αστικού περιβάλλοντος αλλά και ως επίδραση στη νοοτροπία των κατοίκων, μιας και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πόλη δε σημαίνει τσιμέντο, δε σημαίνει αποκοπή από τις εναλλαγές της φύσης. Είναι ενέργειες που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα σε πολλές γειτονιές, αρκεί να τις δούμε όχι σαν ένα ξένο χωράφι αλλά ως την αυλή μας, ως την προέκταση του σπιτιού μας.

Προηγούμενο άρθροκερδιστε 5 διπλες προσκλησεις για το θεατρο αυλαια
Επόμενο άρθροΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.