Χαρά και λαχτάρα για δημιουργία στην παρουσίαση του project Astronart

0
676

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου η παρουσίαση του project «AstronART-Δημιούργησε τον κόσμο που θέλεις να ζεις». Ταυτόχρονα εγκαινιάστηκε η έκθεση εικαστικών διαδραστικών έργων που δημιουργήθηκαν με Νέα Ψηφιακά Μέσα από παιδιά και εφήβους που συμμετείχαν στα μεταφερόμενα εργαστήρια του AstronART με το ομώνυμο toolkit.

 

Πολλοί ήταν οι γονείς και τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσα των δημιουργών και ήρθαν, ενημερώθηκαν, είδαν, άκουσαν και περιεργάστηκαν τις δημιουργίες των παιδιών. Το ταξίδι του AstronARTμόλις ξεκίνησε. Η έκθεση θα παραμείνει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέχρι τις 27 Μαΐου.

 

«Αυτή η τομή στην οποία βρίσκεται αυτό το πρόγραμμα, ανάμεσα στην τέχνη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε η ιστορικός Τέχνης Θούλη Μυσιρλόγλου προλογίζοντας την παρουσίαση του project.  «Πέρα από τα προϊόντα όμως αυτών των προγραμμάτων πιο σημαντική είναι η διεργασία και το τι βιώνεις μετέχοντας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που μπορεί να είναι δομημένο αλλά επειδή περνάει μέσα από το κανάλι της τέχνης καταλήγει να είναι πολύ πιο ελεύθερο. Αυτό είναι το πιο μεγάλο κέρδος και για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς», κατέληξε.

 

«Ενώ μεγάλωσα σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, η δημιουργικότητα ήταν παντού γύρω μου μέχρι που τελείωσα το δημοτικό σχολείο. Έπειτα δεν μπορούσα να ανακαλέσω δημιουργικές στιγμές στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο. Αναρωτιόμουν τι συμβαίνει και οι άνθρωποι χάνουν τη δημιουργικότητά τους μεγαλώνοντας. Τα παιδιά ερχόμενα στα σχολεία είναι γεμάτα χαρά και όρεξη για μάθηση και δημιουργία και μέχρι την έκτη δημοτικού το χάνουν αυτό. Αυτό με στιγμάτισε», δήλωσε η Φανή Μπουντούρογλου εικαστικός και εκπαιδευτικός που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε σε συνεργασία με πολλούς ακόμα δημιουργικούς ανθρώπους το project AstronART. Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό της σχεδίασε ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να ενδυναμώσει τη δημιουργικότητα των μαθητών με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ώστε εκτός από καταναλωτές νέων τεχνολογιών να παραμείνουν επινοητικοί, να δημιουργούν και να παράγουν τους δικούς τους εικονικούς κόσμους αλλά και τον εκδημοκρατισμό της τέχνης ώστε αυτή να απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και δυνατοτήτων.

 

Ένας από τους φορείς που βοήθησε σημαντικά στην υλοποίηση του project ήταν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος το οποίο προκήρυξε διαγωνισμό μεταξύ των φοιτητών του μεταπτυχιακού τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού Προϊόντος αποτέλεσμα του οποίου είναι το AstronART Toolkit, το μεταφερόμενο εργαστήριο που περιέχει όλα τα υλικά συμβατικής αλλά και νέας τεχνολογίας με τα οποία οι μαθητές δημιούργησαν τα έργα τέχνης που εκτίθενται από την Κυριακή στο ΜΜΣΤ. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε σε αυτό το project και εύχομαι να συνεχιστεί και να φτάσει και σε άλλους μαθητές σε άλλα σχολεία» δήλωσε η καθηγήτρια του ΔΠΕ, Ιωάννα Συμεωνίδου.

 

«Το AstronARTείναι ένα project που βασίζεται στη νέα μορφή δημιουργικότητας και την εξετάζει από διαφορετικές πλευρές», δήλωσε η Νίκη Νικονάνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Παρέχει υλικά υψηλής τεχνολογίας και περιβάλλον βιωματικής μάθησης όπου τα παιδιά μπορούν μόνα τους να συλλάβουν ιδέες και να βρουν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, να συνδέσουν τη σκέψη με το συναίσθημα», τόνισε.

 

Οι εκπαιδευτικοί που δούλεψαν με τους μαθητές το AstronART παρουσίασαν την εμπειρία από τη δική τους σκοπιά. «Στην ειδική αγωγή το ποτάμι της δημιουργίας είναι υπόκωφο, πρέπει να παρακολουθήσουμε τη ροή του και να το βοηθήσουμε να βγει στη λίμνη και να εκφραστεί», δήλωσε ο Βασίλης Ζωγράφος από το 1ο εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτης. «Υπήρξαν εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την ομαδοποίηση των παιδιών, αφού εκείνοι που τελικά δούλεψαν μαζί δεν ήταν απαραίτητα και εκείνοι που ήταν φίλοι», είπε η Κατερίνα Γκαγκάκη από τα εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη ενώ τόνισε πως τα έργα αντικατοπτρίζουν τελικά τον «έφηβο του σήμερα». «Αυτό που κάναμε ήταν να προκαλέσουμε τη φαντασία τους και να γεννήσουν δικές τους ιδέες», είπαν οι εκπαιδευτικοί του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου.

 

 

 

Τι είναι το AstronART

To «AstronART – Δημιούργησε τον κόσμο που θέλεις να ζεις» είναι ένα project της Φανής Μπουντούρογλου, υποτρόφου του προγράμματος START – Create Cultural Change (2016-2017) πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης & την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων για παιδιά και εφήβους. Στα πλαίσια του προγράμματος διερευνώνται και αξιολογούνται σύγχρονες πρακτικές και θεωρίες μάθησης, όπως η STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Math) εκπαίδευση, η εκπαίδευση με επίκεντρο τη δημιουργία (Maker-centered learning), το Design Thinking και το Visible Thinking.

 

Το AstronART project εκπονείται μέσα από ένα μεταφερόμενο εργαστήρι Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση της δημιουργικότητας, της εφευρετικότητας και της επινοητικότητας των συμμετεχόντων καθώς και στον εκδημοκρατισμό της τέχνης και της υψηλής τεχνολογίας και τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε αυτές.

Ειδικά θεματικά, εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα από ομάδα εκπαιδευτικών, εικαστικών και ανθρώπων της επιστήμης και της τεχνολογίας, εφαρμόζονται σε τέσσερα σχολεία της Θεσσαλονίκης:

 • 1ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη | υπεύθυνος εργαστηρίων: Βασίλης Ζωγράφος  σε συνεργασία με την Ελένη Καψούρα και τον Δημήτρης Μπάμο
 • 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο | υπεύθυνες εργαστηρίων: Αντιγόνη Μανωλίδου& Λία Τερζίδου
 • 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης | υπεύθυνη εργαστηρίων: Φανή Μπουντούρογλου σε συνεργασία με τη Φανή Βλαχάβα
 • Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη | υπεύθυνη εργαστηρίων: Κατερίνα Γκαγκάκη

 

Παράλληλα, το AstronART υλοποίησε ένα εργαστήρι Τέχνης και Τεχνολογίας για τους σπουδαστές της χορωδίας “Filippos Glee” του Ωδείου «Φίλιππος» Βέροιας στις 11 Απριλίου 2017 με υπεύθυνη την Ιωάννα Χατζηγεωργίου σε συνεργασία με τη διευθύντρια της χορωδίας Νεφέλη Μπραβάκη.

 

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων τα παιδιά και οι νέοι που συμμετέχουν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μία καινοτόμο τεχνολογία, τη «Bare conductive technology» η οποία περιλαμβάνει μία ηλεκτρική, αγώγιμη μπογιά, μικροεπεξεργαστές και άλλα υλικά υψηλής τεχνολογίας τα οποία περιέχονται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο toolkit, το AstronART Toolkit, και οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν με αυτά ατομικά αλλά και συλλογικά εικαστικά διαδραστικά έργα με Νέα Ψηφιακά Μέσα.

 

Η επόμενη ευκαιρία για να γνωρίσετε από κοντά και να μάθετε περισσότερα για το AstronART καθώς και τα υπόλοιπα 14 projects του START-Create Cultural Change είναι στις 24-25 Μαΐου στην αποθήκη Γ’ στο λιμάνι.

 

Το AstronARΤ project σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε τρεις φάσεις:

 

 1. Σχεδιασμός του AstronART Toolkit, από την ομάδα του AstronARTσε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικός Σχεδιασμός Προϊόντος» του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
 2. Υλοποίηση των εργαστηρίων στα σχολεία και σε κοινότητες της Θεσσαλονίκης και δημιουργία ατομικών και συλλογικών εικαστικών διαδραστικών έργων με Νέα Ψηφιακά Μέσα
 3. Έκθεση – Παρουσίαση του AstronART project.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει: α) τα εικαστικά διαδραστικά έργα με Νέα Ψηφιακά Μέσα των παιδιών και εφήβων συμμετεχόντων, β) την παρουσίαση του project μέσω οπτικοακουστικού υλικού και γ) τα πρωτότυπα έργα-προτάσεις για το σχεδιασμό της μορφής του AstronART Toolkit των φοιτητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικός Σχεδιασμός Προϊόντος» του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ομάδα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών «loopostudio» σε συνεργασία με την ομάδα του AstronART και το Μ.Μ.Σ.Τ.

 

Το AstronART project συνεργάζεται με τους:

 

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης| Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Εργαστήριο Μουσειακής Έρευνας & Εκπαίδευσης)| loopostudio | Μπενσουσάν Χαν| Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη| 1οΕργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη |  4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης |  1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης | Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης |filippos Glee,Ωδείο «Φίλιππος» Βέροιας

 

Info

Astronart

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εντός πάρκου ΔΕΘ

Είσοδος Ελεύθερη

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

 • ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΡΙΤΗ – ΤΕΤΑΡΤΗ: ΚΛΕΙΣΤΑ
 • ΠΕΜΠΤΗ: 10:00 – 22:00
 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00 – 19:00
 • ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00 – 18:00
 • ΚΥΡΙΑΚΗ: 11:00 – 15:00

 

 • START-Create Cultural Change 24-25 Μαΐου στην αποθήκη Γ’ στο λιμάνι
Προηγούμενο άρθρο3 THESSALONIKI FASHION PROJECT ΣΤΙΣ 13/5 ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Επόμενο άρθροΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΝ ΜΑΪΟ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.