«Άτρεπτο» Φωνές Ερωτικού Λόγου στο Μπενσουσάν Χαν

0
1636

Άτρεπτο

ετμ: αμετάβλητο, άκαμπτο, σταθερό, αλύγιστο.
Άτρεπτος: ο δίχως δισταγμό, ο αδίστακτος.
Όπως και αυτό το πρότζεκτ. Όπως και η φωνή του ερωτευμένου.

Με αφορμή τα “Αποσπάσματα ερωτικού λόγου” του Ρολάντ Μπάρτ και μια δημιουργική διαδικασία γεμάτη αυτοσχεδιασμούς, βιωματικές ασκήσεις, αυτόματη γραφή, τραγούδια, κείμενα και πάσης μορφής κινητικά και υποκριτικά πειράματα, προκύπτει ένα πρότζεκτ που δεν υποκύπτει. Που θέλει να ειπωθεί, να τραγουδηθεί και να κινηθεί.


Στα στραβά του έρωτα, τέσσερα ερωτευμένα υποκείμενα αντιτάσσουν μια κατάφαση. Κατάφαση σε ό,τι υπάρχει μέσα του που αξίζει. 

Λίγα λόγια για την παράσταση:

 

Η παράσταση ξεκίνησε ως μια έρευνα περισσότερο προσωπική, για τον πως ο καθένας αντιλαμβάνεται σκέφτεται και βιώνει τον έρωτα. Ήταν μια βιωματική διαδικασία που ξεκίνησε με κάποια ερωτήματα. Ερωτήματα σχετικά με τη φύση του έρωτα , τις προεκτάσεις του στη ζωή των ανθρώπων, ακόμα και τη πορεία του μέσα στους αιώνες από τον πρώτο άνθρωπο ως και τώρα. Μέσα σε ένα ασφαλές και πρόσφορο έδαφος προβών ο καθένας έθεσε το δικά του ζητήματα σε σχέση με τον έρωτα μέσα από σειρά αυτοσχεδιασμών που είχαν να κάνουν με τη κίνηση το τραγούδι και την αυτόματη γραφή. Έπειτα στραφήκαμε ξανά προς την τέχνη, από όπου και πάλι αντλήσαμε υλικό, ορμώμενοι από τη προηγούμενη διαδικασία, που μας είχε αποκρυσταλλώσει λίγο καλύτερα ,σε αυτό τον θεματικό ωκεανό που είναι ο έρωτας, τί ήταν αυτό που μας απασχολεί και που θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε.


Τα αποσπάσματα ερωτικού λόγου του Ρ.Μπάρτ ήταν μάλλον τα κείμενα που κλείσανε μέσα τους αυτή τη πολύ δικιά μας πρόθεση. “Το Θέλω να 
καταλάβω”. Να καταλάβω γιατί νιώθω έτσι, πως νιώθει ο άλλος και τέλος πάντων ποια είναι η ταυτότητα του ερωτευμένου υποκειμένου και πως αυτή βιώνεται από τον καθένα μας ξεχωριστά. Κάποιος φίλος της παράστασης είπε στη διάρκεια των προβών. “Μα ποιος ασχολείται εν έτη 2019 με τον Έρωτα;” 

 

Η απάντηση δίνεται από την ίδια την παράσταση, που ενώ δεν αποτελεί ένα διαχρονικό έργο για τον έρωτα όπως ας πούμε ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, είναι σύγχρονο γιατί κινεί προσωπικά βιώματα και θέσεις του καθένα. Η παράσταση μας καλεί να κοιτάξουμε για λίγο προς τα μέσα. Σε μια απόπειρα να συναντήσουμε το ερωτευμένο εγώ μας. Και με αυτό να κινήσουμε και πάλι προς τα έξω για τις κοινωνικές πολιτικές και ανθρωπιστικές μας αναζητήσεις... ερωτευμένοι με τη ζωή.

 

Για το Μονόκυκλο: 

 

Το Μονόκυκλο είναι μια κολεκτίβα καλλιτεχνών από το χώρο το χορού και του σύγχρονου τσίρκο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα συστάθηκε ως Μονόκυκλο το 2017 δημιουργώντας τη βάση της στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ένα στούντιο με σκοπό τη διάδοση σε παιδιά και ενήλικες των τεχνών του τσίρκο, του χορού και του θεάτρου ως μέσων καλλιτεχνικής έκφρασης, παιδαγωγικής προσέγγισης, σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης. Οι δράσεις των μελών αφορούν συνεργασίες και συμπράξεις τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον κοινωνικό χώρο.

 

Καλλιτεχνικά, τα μέλη του Μονόκυκλου συμμετέχουν, επιμελούνται και δημιουργούν παραστάσεις εντός και εκτός της πόλης, από τις πλατείες και το δρόμο μέχρι τα μεγάλα θέατρα και τις εναλλακτικές σκηνές. Παράλληλα, καθοδηγούν ενήλικες και παιδιά στην επαφή τους με το τσίρκο, το χορό και το θέατρο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπως σχολές χορού, στούντιο και στην έδρα-σχολή της ομάδας τους. Ενδεικτικά, έχουν γίνει συνεργασίες με υλοποίηση παραστάσεων με τα Ανεμοσκορπίσματα και τον Πολυχώρο WE, τις θεατρικές χορευτικές ομάδες Vis Motrix, Eclipses Group Theater, Contact ArtClub, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και συμμετοχές σε παραγωγές στο TEDx Thessaloniki, τον Αστερόκοσμο, και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η νέα πρωτοβουλία της ομάδας ονομάζεται Monokyklo Performacne Projects.

 

Η πρωτοβουλία αυτή αφορά καλέσματα των μελών της ομάδας προς άλλους καλλιτέχνες, από όλους τους χώρους των τεχνών, με στόχο τη δημιουργία πολυπαραγοντικών παραστάσεων, με βάση την ενεργό συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών στη δημιουργική διαδικασία. Οι παραστάσεις απευθύνονται σε κοινό διαφορετικών ηλικιών.

 

Info:

«Άτρεπτο- Φωνές ερωτικού λόγου» / Μονόκυκλο

8 & 9 Ιανουαρίου

Στο Μπενσουσάν Χαν

Διπλές παραστάσεις στις 20.30 και στις 22.30

Διάρκεια παράστασης: 50’

 

Trailer παράστασης: https://youtu.be/Y4AUWkpOgmo

Εδώ θα βρείτε φωτογραφικό υλικό για την παράσταση και αφίσα: https://drive.google.com/open?id=1dVs3x9ngxv-wr2a1yU8Hgc12w9kNASqF

Ταυτότητα Παράστασης:

Δημήτρης Γούλιος (Ηθοποιός, Χορευτής)
Λίνα Τσέρνου (Μουσικός, Τραγουδίστρια)
Ρούλα Τσέρνου (Μουσικός, Τραγουδίστρια)
Μότα Μαριάνθη (Χορεύτρια)

Σκηνοθεσία -Χορογραφία: Μότα Μαριάνθη

Μουσική Σύνθεση – Επιμέλεια:
 Τσέρνου Λίνα

Διδασκαλία – επιλογή τραγουδιών:
 Τσέρνου Ρούλα

Σύνθεση – Δραματουργία:
 Δημήτρης ΓούλιοςΛίνα ΤσέρνουΡούλα ΤσέρνουΜότα ΜαριάνθηΠερικλής ΣιούνταςΣτέλλα ΓκρίγκοβιτςΔημήτρης Δάγκαλης 

Τεχνικό στήσιμο  Φώτα: Δημήτρης Κόσσυβας


Φωτογραφία:
 Κανέλλα Κληματσίδα

Επιμέλεια Ρούχων: Νίκη Μολυβδά – Ειρήνη Κασάπη
Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας:
 
Τύπος Θεσσαλονίκης, Status Fm, E-radio.gr, E-daily.gr, E-agenda.gr, Radio Nowhere, ThinkFree.gr, Thessalonikiartsandcultrure.gr, Stellasview.gr, Townsendia.gr, Publishitmagazine.gr, Mycity.com.gr
 

ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ

Circus | Dance | Yoga

Αρχελάου 4, Τ.Κ. 54643, Ανάληψη

Τηλ. 2314032011 & 6936142874

facebook: ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ

instagram: monokyklo

 

Προηγούμενο άρθρο“Ζιλ και η νύχτα”: από ήρωας, δολοφόνος
Επόμενο άρθροΟ Παναγιώτης Κούδας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.