ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

0
1858

mouzakisΓράφει η Κατερίνα Νικολάου / [email protected]

Κάτι καινούριο αναπτύσσεται. Σε προηγούμενο άρθρο είχα γράψει λίγα πράγματα για τη σύνδεση τοπικών προϊόντων με τη μουσική και τις κοινωνικές δράσεις και πώς κάποιοι προσπαθούν να τα ενώσουν όλα αυτά. Σήμερα θα προσπαθήσω να δώσω κάποια παραπάνω στοιχεία με τη βοήθεια του Τάκη Μουζάκη. 

Ζούμε σε έναν κόσμο που η αντίληψη μας είναι πια πολύ διαφορετική από ότι ήταν 30 χρόνια πριν. Ο άνθρωπος του 2016 μπουχτισμένος από “φθηνές” όπως τις θεωρεί πια τακτικές ακραίου marketing επιθυμεί μια πιο ολιστική σχέση με τα πράγματα. Θέλει να ξέρει το προϊόν που έχει μπροστά του πώς έχει δημιουργηθεί,αν κάποιοι έχουν πληγεί από αυτό, αν καταναλώνοντάς το κάνει εμμέσως κάτι παράπλευρα καλό ή κακό. Αν αυτός που του το πουλάει είναι “εντάξει” στις υποχρεώσεις του απέναντι στην κοινωνία και το κράτος. Ναι, ο άνθρωπος σήμερα είναι πολύ πιο μορφωμένος και κοινωνικά υπεύθυνος. Οι Αγγλοσάξωνες το λένε sophisticated.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται μια φιλοσοφία Αυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς συνεργάζονται. “Μιλάμε για ένα δίκτυο προσώπων, εταιριών και νεοφυών επιχειρήσεων και φορέων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που στόχο έχει την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με κέρδος για όλους“, εξηγεί ο Τάκης Μουζάκης.

Σύμφωνα με την IDialogue η ψηφιακή επανάσταση μεταμορφώνει την κουλτούρα, όπως μεταμορφώνει και άλλες πλευρές της ζωή μας. Έχει αυξήσει τα επίπεδα της συμμετοχής στις άτυπες πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, δημιούργησε νέα δίκτυα και μορφές διάδρασης, μετασχημάτισε την παραγωγή και διανομή των καθιερωμένων μορφών τέχνης και επέτρεψε την εμφάνιση νέων. Ένας αυξανόμενος αριθμός καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και πολιτισμικών οργανισμών εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες για να αναπτύξουν, επικοινωνήσουν και επεκταθούν σε ακροατήρια με πρωτοποριακούς και δημιουργικούς τρόπους. Με λίγα λόγια η πολιτιστική και καταναλωτική μας κουλτούρα άλλαξε.

Ταυτόχρονα όμως αναδύθηκαν και κίνδυνοι. Η υπερβολική εξάρτηση από τις μεγάλες εμπορικές μηχανές αναζήτησης δημιουργεί τον κίνδυνο πολύτιμο υλικό στον δημόσιο τομέα, δημοσιευμένο από πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες απλά να εξαφανιστεί από την κοινή θέα. Για το λόγο αυτό υπάρχει άμεση ανάγκη για τη δημιουργία μιας συμμετοχικής προσέγγισης στην τεχνολογική καινοτομία, τη δημιουργία περιεχομένου και την ψηφιακή πρόσβαση στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες.

Έτσι εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού, διαφημιστικές εταιρίες νεοφυείς επιχειρήσεις, παραγωγοί τοπικών προϊόντων και καλλιτέχνες,δημιουργούν συνθήκες συνεργασίας και αλληλοστήριξης που σύμφωνα με τον Τάκη Μουζάκη θα έχουν αποτέλεσμα ορατό στο ΑΕΠ της Ελλάδα σε ένα χρονικό εύρος 2017-2020.

Έπεται συνέχεια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.