Αυξάνονται οι εξειδικευμένοι ερευνητές που παραμένουν στην Ελλάδα!

1
816

ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΥΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ HIGH TECH ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΞΥΠΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα έρευνας και παραγωγής προϊόντων που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας καινοτομίας, έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το οικοσύστημα αυτό που κατάφερε να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στην διαρροή εγκεφάλων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό παρουσίασε πρόσφατα η εκπομπή “Έξυπνη Οικονομία” της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κατσιάνη.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ με Διευθυντή τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη , έχει συντονιστικό ρόλο σε πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, γύρω από τα οποία εξελίσσονται και άλλα οκτώ ακόμη εθνικά.
Μέσω των δράσεών του , των εταιρειών που έχουν προκύψει από τα «σπλάχνα» του Εργαστηρίου , αλλά και του δυναμικού Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας, στον οποίο συμμετέχουν ήδη 40 εταιρείες, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας δημιουργεί ένα δραστήριο και συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα. Αυτήν ακριβώς τη δυναμική και τις πρωτοποριακές σε παγκόσμιο επίπεδο εφαρμογές καλείται τώρα να ενσωματώσει το Κέντρο Νανοτεχνολογίας. Η δημιουργία ενός Κέντρου Νανοτεχνολογίας , ένα εμβληματικό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με 50 εκατομμύρια ευρώ, θα δώσει προσθετική αξία στις δραστηριότητες του Thess intec και θα προωθήσει την αναπτυξιακή πορεία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης , αλλά ολόκληρης της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.
Από τα “σπλάχνα” του Εργαστηρίου Νανοτεχολογίας έχουν ξεπηδήσει οι πρωτοποριακές εταιρείες BL Nanobiomed και η Organic Electronic Technologies , οι οποίες έχουν δημιουργήσει μοναδικά στον κόσμο προϊόντα, όπως τα νανοφίλτρα που ενσωματώνονται στις μάσκες και έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν τον κορονοϊό που έχει μέγεθος 140-160 νανόμετρα, αλλά και η ΟΕΤ που λάνσαρε την “έξυπνη ελληνική στάση” , για την οποία έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυξάνονται οι ερευνητές στην Ελλάδα
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) , οι θέσεις των ερευνητών στον δημόσιο , αλλά και τον ιδιωτικό τομέα το 2019 αυξήθηκαν κατά 6.9% σε σύγκριση με το 2018 . Στον δημόσιο τομέα οι θέσεις των ερευνητών αυξήθηκαν κατά 9.3% σε σύγκριση με το 2018 , ενώ στις επιχειρήσεις κατά 2.1% Αντίστοιχα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ποσοστό αυτό έφτασε το 14%


1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.