ΠΩΛ ΜΠΑΛΑΝΦΑ: “ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

0
1879

Του Paul Ballanfat / καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη

Η πολιτική νομίζω πως είναι μια αναγκαιότητα και μια επιτακτικότητα έναντι στην απειλή της οικονομίας, η οποία μας βαραίνει. Αλλά η πολιτική η οποία επινοήθηκε από τον Πλάτωνα και συγκροτήθηκε εξαιρετικά από τον Αριστοτέλη, με τρόπο ώστε να είμαστε όλοι κληρονόμοι τους, μου φαίνεται ότι δεν μπορεί πια να υπάρχει στο μέτρο που αποτελούσε ένα φιλοσοφικό πρότζεκτ, αυτό της μεταφυσικής της ύπαρξης στην οποία μεταφυσική η πολιτική έχει γίνει αδύνατη.

Η σύγχρονη τεχνολογία και ο μετασχηματισμός κάτω από την κυριαρχία της παγκόσμιας οικονομίας είναι το τέλος του παλαιού κόσμου που ήταν θεμελιωμένος πάνω στην οντολογία η οποία διαφύλαττε μια πραγματικότητα και επέτρεπε μια τεχνική, την πολιτική, της οποίας αποτελέσματα μπορούσαν να εξασφαλισμένα. Αυτή έχει εξαφανιστεί με τη ρευστοποίηση της πραγματικότητας, η οποία εκφράζεται με αλγόριθμους και την επιθυμία των Κρατών για να καταστρέψουν τη δύναμη και τα δικαιώματά της.

Οι άνθρωποι έχουν βρεθεί μόνο, σαν περιορισμένες μονάδες μέσα στο σύνολο, με την ψήφο τους χωρίς τη δύναμη που θα μπορούσε να τους προστατεύσει ενάντια στην ακραία βία της νέας οικονομίας. Ολόκληροι λαοί είναι θύματα, όπως η Ελλάδα.

Γι’ αυτό, παρόλο που έχω όλες αμφιβολίες όσον αφορά στην πολιτική, δεν μπορώ παρά να δηλώσω την επείγουσα ανάγκη σήμερα να υπάρξει η πολιτική.

*Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί τον Πολ Αντρέ Μπαλανφά (Paul André Ballanfat), καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η κρίση της νεωτερικότητας» την Πέμπτη 8 Ιουνίου, στις 20.00 (κτήριο Μ2, , Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων λόγου και τέχνης για το ευρύ κοινό και έχει ελεύθερη είσοδο. Ο διακεκριμένος Γάλλος στοχαστής θα αναλύσει τις παραμέτρους της σύγχρονης αστάθειας και όξυνσης, σε αντιδιαστολή με τη μέχρι πρότινος πίστη στη διαρκή πρόοδο του ατόμου και τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου νου.

Προηγούμενο άρθροΣυγκίνηση, κέφι και χορός στη «Χαρά της Δουκινιώς» στο Βασιλικό Θέατρο
Επόμενο άρθροSANI FESTIVAL25 | ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΣΑΝΗΣ!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.