ΑΡ. ΜΠΑΛΤΑΣ: ΑΣΤΕΙΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ…

0
690

baltas

Στη Βασιλική Τζεβελέκου και στην ιστοσελίδα left.gr μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε θέματα πολιτικής του ΥΠΠΟ.

⚫ Σχεδόν δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο είχατε σχέσεις από τον Ιανουάριο ως υπερυπουργός, ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει;

Είχα μόνιμη ενημέρωση για το υπουργείο Πολιτισμού και πολύ καλή επαφή με τον κ. Ξυδάκη. Ερχόμενος εδώ διαπίστωσα ότι, όπως σε όλα τα υπουργεία σε μια κυβέρνηση σαν τη δική μας, είναι διακριτά δύο πράγματα. Οι εκκρεμότητες που πρέπει να λύσουμε γρήγορα και η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε. Προσπαθώ να καταλάβω τη λειτουργία του υπουργείου και των αρχαιολογικών του διαστάσεων. Το προηγούμενο διάστημα είδα πολύ κόσμο. Κυνηγάμε εκκρεμότητες εν όψει του νέου πολυνομοσχεδίου, που θα λύνει σύνολο προβλημάτων και θεμάτων. Ξεκίνησε επί Νίκου Ξυδάκη και θα κατατεθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Η δεύτερη διάσταση είναι το πρόβλημα των φορέων. Καθυστερούμε τις αλλαγές γιατί δεν θέλουμε να δράσουμε με τη μορφή του ταύρου εν υαλοπωλείω. Κάθε φορέας έχει τα δικά του προβλήματα, τις εντάσεις του και οφείλουμε να το δούμε ευρύτερα κατανοώντας την πηγή τους.

⚫ Εχετε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου απόλυτα πενιχρό. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Είμαστε κοντά στο 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή αστεία πράγματα. Θέλω να κουβεντιάσουμε με τους υπεύθυνους για την οικονομία συναδέλφους μου, ώστε στοιχειωδώς να αυξηθούν κάποιοι πόροι. Αν το 0,3% γίνει 0,4% μπορούμε να καλύψουμε τη διαφορά από τον κωδικό άλλου υπουργείου;

⚫ Τα ταμεία του υπουργείου διαθέτουν σήμερα χρήματα;

Λίγα. Ο προϋπολογισμός τελειώνει με το οικονομικό έτος. Προς τιμήν των ανθρώπων του υπουργείου Πολιτισμού, από τον Ιανουάριο έγιναν μεγάλες οικονομίες στα εισιτήρια και τα ταξίδια. Κόπηκαν κατά 80%. Αν αυτά τα χρήματα μεταφερθούν σε άλλο κωδικό θα μας βοηθήσουν να ξεμπλοκάρουμε ορισμένα πράγματα.

⚫ Εχετε, πάντως, τρεις άξονες να κινηθείτε για να αυξήσετε τα έσοδά σας: ΕΣΠΑ, χορηγίες και ΤΑΠ.

Εχετε απόλυτο δίκιο. Εν όψει του κλεισίματος των έργων του ΕΣΠΑ έχω δει ορισμένους περιφερειάρχες και θα συνεχίσω τις επαφές. Ολοι ανεξαιρέτως λένε ότι ο πολιτισμός οφείλει να αντιμετωπίζεται αναπτυξιακά, γιατί είναι ο θησαυρός για όλες τις περιοχές της χώρας. Πολλά από αυτά τα οποία συζητήσαμε είναι άμεσα υλοποιήσιμα.

⚫ Τα έργα του ΕΣΠΑ έχουν κλείσει;

Είμαστε σε διαδικασία κλεισίματος. Η απορρόφηση των κονδυλίων βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε 97% απορροφητικότητα. Με αυτήν την έννοια πάμε πολύ καλά αλλά δεν μπορώ να δώσω νούμερα, υπάρχουν εκκρεμότητες.

⚫ Με τις χορηγίες τι στάση θα κρατήσετε; Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εμπλέκεται σε μεγάλα έργα του υπουργείου Πολιτισμού, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που είπατε ότι θα ανοίξει σε λίγους μήνες, την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, τη μεταφορά της Λυρικής Σκηνής στο Φάληρο, ακόμα και στις μελέτες του θεάτρου της Νικόπολης.

Οι χορηγίες είναι πολύ καλό μέσο, όταν γίνονται υπό τον όρο της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και δεν έχουν «ουρές» που δεσμεύουν. Υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία λέει, χορηγία σημαίνει αδύναμο κράτος, ξεπουλιόμαστε στους ιδιώτες. Και η άλλη, εμείς σας προσφέρουμε και εσείς δεν νοιάζεστε. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στις δύο απόψεις, να θεσπίσουμε κίνητρα και να λύσουμε ζητήματα με νομοθετική ρύθμιση. Είναι εν εξελίξει διάφορες γενναιόδωρες χορηγίες και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως εκείνους που προσφέρουν ανιδιοτελώς τα χρήματά τους. Εξάλλου, υπάρχει ιστορική συνέχεια στη χώρα, δίπλα μας βρίσκεται το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

⚫ Η κ. Λούβη έχει έτοιμο τον νέο Οργανισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων από τις 28 Αυγούστου, όταν επρόκειτο να τον παραδώσει στον κ. Ξυδάκη, αλλά δεν πρόλαβε λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Η αναδιαμόρφωση του Οργανισμού σε όλα τα επίπεδα θεωρείται το μεγάλο κλειδί για το υπουργείο Πολιτισμού. Σε τι φάση είναι; Θα προχωρήσει άμεσα;

Σωστά, είναι μεγάλο κλειδί. Η κ. Λούβη κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά έχουμε προβλήματα προσωπικού. Είμαστε σε συζητήσεις για να ξεμπλοκάρουν ορισμένες θέσεις, ώστε το ΤΑΠ να κάνει αυτό που πρέπει. Εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αναμόρφωση πωλητηρίων και αναψυκτηρίων με διαγωνισμό, που θα τα ενοποιεί και θα τα εξανθρωπίζει, διαγωνισμό για τα πωλητέα… Είναι μια πληθώρα πραγμάτων, το καθένα βρίσκεται σε βάλτο επί δεκαετίες και καλούμαστε να το φτιάξουμε.

⚫ Γιατί λοιπόν δεν προχωράει το νέο οργ

– See more at: https://left.gr/news/ar-mpaltas-proypologismos-gia-ton-politismo-asteia-pragmata#sthash.djRElzwB.dpuf

Προηγούμενο άρθρο«ΤΟ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΪΚ» ΣΤΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
Επόμενο άρθροΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΙΣΤΕΡ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΙΟΝ…
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.